Miért épp nem Mo?

Hogy elmentem, annak oka van. Birka birkának farkasa ez az ország. :)

Akik már elmentek...

ip-location

Célpontok

Időutazás - visszajelzés


Ha találkoztál az időutazás bizonyítékaival, kérlek jelezz vissza a helyszín fotójával és pontos címével: el.innen@freemail.hu

Utolsó kommentek

  • cecelegy1964: az nem lehet, hogy a meg meg jeleno ufok idoutazok ? (2011.01.12. 20:57) Időutazás - bizonyítékok
  • cecelegy1964: superfuntimehappeningyes.blogspot.com/2008_01_01_archive.html / ez éppenseggel lehet az ido... (2011.01.12. 20:36) Időutazás - bizonyítékok
  • birkusz: Magyarország volt, van és lesz. Legalább is a díszletek léteznek. Olyan, mint ha lenne. Pedig ninc... (2010.11.07. 06:51) Akik nyugodt álmodat vigyázzák - 1.
  • DR.version: megkerdojeleznem hogy normalis vagy, dehat hulyeknek all a vilag :D (2010.10.29. 21:01) Időutazás - bizonyítékok
  • escaper: @balage_81: Ha akar szoban is tamogatod az eroszakot, vagy elturod, hogy aldozatokka valjanak, aki... (2010.09.25. 18:55) Mo és a jog
  • Utolsó 20

TV műsor

Nincs megjeleníthető elem

Moi organikus irodaház

2008.02.15. 08:48 escaper

(Nem érdekel a politika!)

Szeretem a moi építészetet, a még álló házakat szemlélve.
Az elvétve elém ugró bauhaus és a tömény klasszicizmus nem a világom, de a neogótikus és szecessziós, akár dekadens öncélú ötletelgetés vagy szakmai átgondoltság és kerativitás lenyűgöz.

Ugyanakkor a zöld- és organikusházak (Hundertwasser, oh igen) és a valódi high-tech épületeket (Pompidou központ, Gehry, Wright, bár ő organikus is) hiányolom. Helyette kaptunk egy csomó nyomorult üveg-márvány halmot.
Az eredeti, ötletes Hattyúház, elvétve Makovecz, Eric Van Egeraat töri csak meg a szocialista realizmusban utazó házidolgozatok vagy omladozó házak sorát.












 
Volt szerencsém életemben Hundertwasser házban WC-t használni. Tudni kell, hogy a építészként célja volt a 0%-os szennyvíz kibocsátás.  Vagyis a házba szeparáltan ültetett fák használják fel és párologtatják el az emberek által szennyezett vizet.


És van ilyen Mon!
A kezdeményezés szíven ütött.
Kicsit magyar, de igazi házifusi moi!
Egy toitoi WC betámasztva egy márvány irodaház bejárata mellé! :)





Meddig hiszünk abban, hogy valakit érdekelni fog turistaként egy szétrohadó házakból álló város? Meddig büszkélkedhetünk kb. 100 éves (értsd: sem túl régi, sem túl modern), mai szemmel lenyűgözőnek nem nevezhető látványosságokkal? Meddig verhetőek át turisták, hogy itt olyat láthatnak, amit Bécsben, Prágában, Krakkóban nem?

10 komment

Címkék: budapest kultúra városkép

A bejegyzés trackback címe:

https://elinnen.blog.hu/api/trackback/id/tr77340028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kujoon 2008.02.15. 15:27:43

Azér, bakker, ne mondjál már ilyet...ha magyar vagy.
Hol van ilyen parlament(jó, kicsit sokáig tart ez a felújítás...), hol van ilyen látvány a Dunára, mint a gellérthegyi, hol van ennyi jó gyógyfürdő egy helyen,(kb Izlandon leghamarabb) és még sorolhatnám...Bár most egy se jut szm-be... :D
De akkor se szabad ilyet leírni.Vagy megfordítva, mér' mennyen Prágába, Bécsbe, mikor jöhet Budapestre is? Hah?
Szidd inkább a kormányt, az állami vezetést, na azon van mit... de ez itt off.Na pá.Remélem lesz még trekkbekk, visszaping mástól is.Akármennyire is ostoba ez a 2 szó...

W Joe 2008.02.15. 15:29:16

A toitoi és márvány ezen kompozíciója valóban egyedi :) Azért én azt gondolom vannak látványosságok Magyarországon, bár valóban nem nagyon van "hi-tech" ezek között. Majd talán, ha utolértük Európát :)

www.wita.hu/index.php?show=wita&wita=9

Ön szerint Magyarország lesz-e valaha olyan fejlett, mint Anglia vagy Németország?

W Joe 2008.02.15. 15:30:44

De a Parlament, Lánchíd... azért ezerszer szebb, mint a Pompidou központ.

totya 2008.02.15. 15:56:00

Angliában jártam egyetemre és a diáktársak közül akikkel találkoztum úgy 20-30 járt már Budapesten. Közülük 1 azaz egy mondta azt hogy tetszett neki a város (ő Szigetezett egy hétig, tehát sokat láthatott mibelőlünk), a többi kifejezetten és őszintén "Budapest? Didn't like it much..." stílusban nyilatkozott. Ez a realitás. Ha nyugaton vagyon már eleve ódzkodom azoktól az emberektől akik már jártak Magyarországon, mert bizony -és ez tapasztalat- a többség nem éppen hízelgő véleményt alakít ki rólunk. Ez a realitás. Mondom én, aki Mo.-n kívül 4 nyugati országban éltem/tanultam/dolgoztam már, a tapasztalat beszél belőlem. A cikkíró hozzáálása teljesen jogos. Nyugati barátaim félmosolygós udvariaskodását már évek óta nem tudom komolyan venni, hogy ez itt milyen beautiful, meg milyen "érdekes" az építészet. "Érdekesnek" érdekes, az biztos.

Nemépítész 2008.02.15. 16:10:42

Figyelj Kujoon, pont ez az a mentalitás, a tiéd, ami miatt nem megy itt semmi előre, és ami miatt a post szerzőjének teljesen igaza van "Hogy mondhatsz ilyet, ha magyar vagy?"

Miért basszus, mit számít az, hogy mi vagy? Változtat az valamit a tényeken? Lehet vitatkozni a szeerző állításaival, de nem azért mert magyar vagy, vagy nem. Ez a tipikus magyar öntudat. Semmit sem szabad kritizálni, HA MAGYAR VAGY. Miért nem? Az hazaárulás, vagy mi?

Baromság: igaza van. Budapest egyre kevésbé tud bármit is nyújtani. Nyilván túlzás is van abban, ait ír, tényleg egyedülálló a panoráma meg a fürdők, de hidd el a prágai várból a Moldvára és az óvárosra is gyönyörű. A fürdők meg nem tartanak el egy várost, kellemes mellékszolgáltatás, de önmagukban senki nem fog miattuk idejönni. Századfordulós építészet meg Prágában és Bécsben is van, és akkor még nem beszéltem a távolabbi Barcelonáról.

Egyébként Totyával se értek egyet teljesen, én is rengeteg külföldi kapcsolattal rendelkezem, akiket én ismerek mind oda voltak meg vissza Budapesttől. Szerintem is szép város, de tény, a) egyre veszít vonzerejéből a rohadás, a hajléktalanok, a szar szolgáltatások miatt b) szar a marketingje, elavult, a hülye fürdőkkel jövünk állandóan, kábé mint a Hortobágy/csikós cucc, c) valóban tényleg nem, vagy nagyon kevés olyat tud mutatni, ami teljesen egyedülálló (mint pl. Prága óvárosa és a várnegyed, meg a Kisoldal).

Ezzel együtt jó szolgáltatásokkal, jó marketinggel, normálisan kinéző épületekkel és megfelelő mentalitással sokat ki lehetne belőle hozni, mert tényleg nagyon szép város.

De az nem érv, hogy magyar vagy. Az önmagában lófaszt se hat meg.

Callidus 2008.02.15. 16:11:46

A pompidou kozpont nevetseges. Ha magyarorszagon epult volna mar azt is langolo nemeztarisznyakkal csapkodnak. Mondjuk azt kellene is.
Totya hozzaszolasaval egyetertek. Lassan epiteni kellene valamit mert az osok faszaval verni a csalant, mar nem sokaig lesz hiteles. A parlament egyedulalloan szep. Meg a Buda-Pest kulonbseg. Ezekre emlekeznek. Es ezek a tenyek. Tudom hogy most otthon mindenki a tubomagyar szindromaban szenved, igy bizti en sem leszek magyar 2 perc mulva. Igazsag szerint 4 eve nem jartam otthon. De boldog vagyok igy is.

gaben82 2008.02.15. 16:30:29

Biztosan szép, csak azért mert magyar...
Szar hozzáállás! Nyakig járunk a szemétben, az utak olyanok mint bukarestben, bár úgy hallom arrafelé jobban mennek a dolgok mostanában.
Budapesten mérgező a levegő, és taplók az emberek, akik halálra szivatják és idegesítik egymást.A kiszolgálás kritikán aluli, mindenhol az a cél, hogy megkopasszák a vendéget.Most meggazdagodni azonnal, az más kérdés, hogy akit egyszer átvernek, az többet nem jön vissza.Néhány ilyen apróság meg a legszebb panorámát is el tudja baszni.

phon vacano 2008.02.15. 16:40:33

Azért mielőtt hanyattesünk a magyar fürdőkultúrától és összeségében az egekbe magasztalt _budapesti_ fürdőkről, akkor vegyünk sorba pár dolgot:

Rác: épül - ebből esetleg még lehet valami
Rudas: kívülről okádék - belülről a legjobb (értsd legkevésbé lepukkant)
Lukács: nézz körbe egy kicsit, nem fogsz többet odamenni olyan 'igényes' (lsd, rozsdás csövek/foltok/ipari csőkígyó szauna stb.)
Széchenyi: prolifürdő krétás szekrénnyel, gombás lábfejjel, öntelt ratyi személyzettel

Gellért: nem emlékszem talán ez lehet valami kuriózum, ha éppen nem forgatnak benne pornófilmet a szifiliszes cseh és magyar 'sztárok'

Szauna kultúráról direkt nem beszéltem mert abból még első osztályosok vagyunk.

Szóval várjunk azzal az Izlanddal, elég csak átugrani a sógorokhoz és ott körbenézni, hogy ők hogyan gondolják ezt a fürdősdit. Izlandról még annyit, hogy egy termálvizes, természet által kialakított medence 3 nagyságrenddel kulturáltabb szerintem mint a magyar tutolakatos, rozsdás, gőzvezetékes, mutyizóratyis, 2 rugós, gombás, prolis, üvöltözős, kulturálatlan 'fürdő' amire annyira büszkék lehetünk.

nade 2008.02.15. 18:06:36

Szerintem kujoon csak ironikus volt. Vagy nem?

kujoon 2008.02.18. 18:30:54

hejjha.
Szépen felkaptátok itt a vizet:)
Én nem mondom, hogy nincs igazság abban, amit mondtok; az elmúlt 40-50 év természetesen ebben a témában is megtette 6ását, de talán, lassan, a visszájára, jó oldalára fordul az egész...persze tudom, ezalatt rengeteg turistát, pénzt fog veszteni az iparág.Én akkor is aszondom, egy egészséges mértékben azért lehetünk büszkék, legalább a régi dolgokra.
süti beállítások módosítása