Miért épp nem Mo?

Hogy elmentem, annak oka van. Birka birkának farkasa ez az ország. :)

Akik már elmentek...

ip-location

Célpontok

Időutazás - visszajelzés


Ha találkoztál az időutazás bizonyítékaival, kérlek jelezz vissza a helyszín fotójával és pontos címével: el.innen@freemail.hu

Utolsó kommentek

  • cecelegy1964: az nem lehet, hogy a meg meg jeleno ufok idoutazok ? (2011.01.12. 20:57) Időutazás - bizonyítékok
  • cecelegy1964: superfuntimehappeningyes.blogspot.com/2008_01_01_archive.html / ez éppenseggel lehet az ido... (2011.01.12. 20:36) Időutazás - bizonyítékok
  • birkusz: Magyarország volt, van és lesz. Legalább is a díszletek léteznek. Olyan, mint ha lenne. Pedig ninc... (2010.11.07. 06:51) Akik nyugodt álmodat vigyázzák - 1.
  • DR.version: megkerdojeleznem hogy normalis vagy, dehat hulyeknek all a vilag :D (2010.10.29. 21:01) Időutazás - bizonyítékok
  • escaper: @balage_81: Ha akar szoban is tamogatod az eroszakot, vagy elturod, hogy aldozatokka valjanak, aki... (2010.09.25. 18:55) Mo és a jog
  • Utolsó 20

TV műsor

Nincs megjeleníthető elem

Megdöglesz magyar 1.2: Héják és galambok

2009.11.26. 11:29 escaper

Megdöbbenve olvastam egy blog bejegyzést, ami arról szól, hogyan vertek-vernek meg gyerekeket a társaik.

Ahogy jeleztem az előző hasonló postban, nekem elegem lett, hogy Mon vagy héja lesz az ember (annak minden negatív következményével) vagy galamb, akit naponta tépnek meg. Szóval azóta egy híresen galamb országban élek, ahol látom a gyerekeken a változást. 

Pont a napokban beszélgettem a 9 évessel Mo-ról és az iskolákról. Mo-n egy többnyelvű, nagyon tudatos nevelési elveket követő, korrekt, kis létszámú osztályú magániskolába járt. Ahogy mondtuk, egy erőszakmentes, a tudást középpontba helyező buborék. Rettegtünk, hogy mi lesz, ha ezt kinövi és találkozik az erőszakkal, de az úgyis évek múlva lett volna.

Az egyik barátunk egy erről folytatott beszélgetés után át is hozta ide a gyerekét egy a magyar szokásos általános iskoláknál sokkal jobb normákat követő, de állami iskolából. A gyerekét az előző helyen bántották, de ebben az iskolában kinyílt, sokkal jobban érezte magát.

Vagyis örültünk, hogy sikerült a gyerekeket kimenekíteni a maoi nevelési elvek közül: "ne hagyd magad", "ha bántanak, üss vissza", "hülye ez a tanár, majd én megmutatom neki", "hadd tanuljak a gyerekek, mi az igazi élet" - mert sokak szerint nem igaz, hogy az erőszak ellentéte az erőszak.

Szóval a 9 éves srác elmondta, hogy Mot nem szereti, mert mindenki erőszakos volt. Csodálkoztam, mert meg voltam győződve, hogy ebben a tekintetben nem volt rossz helyzetben.

Itt a galamblelkű, új országban minden gyerekekkel teli helyen ki van plakátolva, hogy nincs erőszakoskodás és ha ilyet tapasztalsz, kihez fordulhatsz. Ebbe beleértenek mindent: lökdösődést, zsarolást, verést, sőt a szitok szavakat és a csúfolódást is. Ha a gyerek kimegy a parkba és az akcentusa miatt csúfolnák, akkor azt kivizsgálják. Ha egy gyerek felemeli a hangját a másikkal szemben, akkor a tanárok azonnal közbelépnek. Az erőszak helyett a problémák azonnali megbeszélése, feloldása történik.

A tanárok együttműködők, segítőkészek, felismerik a problémákat és kezelik is - ha valaki csak kiabálna velük, akkor már azért elvinné a rendőrség; nemhogy kezet emelhessen rájuk valaki.

Az iskolában a kisebb gyerekeket segítik a nagyobbak. Nem azért, mert kell, hanem mert amikor kicsik voltak őket is a nagyobbak így kezelték, tisztelettel, a másik hibáinak, tehetségének elfogadásával. Nem vált ki utálatot sem a lemaradás, sem a fogyaték; és nem vált ki gyűlöletet, irigységet ha valaki jobb valamiben.

Mo, meddig lehet a csizkáztatás, megalázás, zsarolás, ütés és visszaütés elvét követni? Nincsen egy hatalmas, drága állami rendszer létrehozva, hogy ezt kezelje? Tanárok, rendőrség, önkormányzat, családsegítő szolgálat, jegyző, gyerek pszichológus? Ha ők nem látják el ezt a feladatot, akkor ki fogja? És ki fogja megmutatni a családoknak, hogy létezik egy másik, békésebb út is?

8 komment

Címkék: oktatás gyerek tolerancia erkölcs törvények

A bejegyzés trackback címe:

https://elinnen.blog.hu/api/trackback/id/tr841553583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

C._de_Berzsián 2009.11.26. 13:30:50

Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo

Fáj az ujja, kedves?
Magyarország az, ja jól értettem.

Érdemben: az apját-anyját tanítsd meg, ne a tanárra/rendőrre told a feladatot.
Mert ha otthonról úgy jön el, hogy "üss!", azt a legfelkészültebb, eszközökkel ellátott, szakmailag elismert, tekintélyében megtartott pedagóg sem fogja tudni leszerelni. Max. kettős viselkedést érhet el: ha látja a tanár, nem teszi, ha nem kell tartani a retorziótól, gátlástalanul erőszakoskodni fog.

Nem Mo, hanem Ho (Héja-ország!) ez, ahol élünk.

Dezsőjóska 2009.11.26. 13:49:31

@C._de_Berzsián: Vitatkoznék annyiban, hogy a legritkább esetben mondják a gyereknek otthon, hogy üssön. Viszont mivel tiszteletre nem nevelik, a szülőt/tanárt/bármelyik felnőttet is játszópajtásnak tekinti. A többi gyereket pedig plüssmacinak, amivel azt csinál amit akar. Ha a többi gyereknek ez nem teszik, akkor megüti őket, mert a matchboxot is földhöz vágja, ha nem tetszik valami. Tehát a végtelen gyerekközpontúságban látom a fő problémát. Nem tanulják meg, hogy hányadikok a sorban.

A farkasfalka tökéletesen működik, mert mindenki tudja a helyét, amely erőszak árán alakul ki. Ennek az erőszaknak funkciója van. Az embereknél nem tanítjuk a funkciót, nem büntetjük a céltalan erőszakot.

A poszt írójával messzemenőkig egyet tudok érteni, de a felvázolt helyzet ma "Mon" utópia.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.11.26. 14:41:33

@Dezsőjóska: nem utópia, ez pont a normális, erőszakmentes emberekre tolja a dolgot "hülye utopisták" ahelyett, hogy egyértelműen kijelentenénk: tele vagyunk frusztrált, erőszakos emberrel, és közülük kerülnek ki a jövő szerepmodellei, nix utópia: barbarizmus van, oszt csá.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.11.26. 16:49:45

Aki ismeri a "héja" meg a "galamb" fogalmakat, az valószínűleg azt is tudja, de ha nem, akkor nézzen utána, hogy a héja-galamb populáció aránya többféle arányban is be tud állni stabilan. Nem arról volna szó, hogy Magyarországon egy olyan arány alakult ki, hogy érzékelhetően több a héja, mint másutt? Mert akkor csak az a kérdés, mitől lehetne egy másik, kellemesebb arányba átbillenteni.

more info: en.wikipedia.org/wiki/Hawk-Dove_game#Hawk-Dove

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2009.11.26. 23:02:35

Ez a város fél tőlem. Én
ismerem a valódi arcát.

Az utcák mint megannyi csatorna,
és a csatornák vérrel vannak tele,

és ha egyszer túlárad és kiönt a
szenny... minden féreg megfullad.

A sok szex és gyilkosság
összegyűlt mocska derékig ér majd...

és akkor a sok szajha és politikus
felnéz az égre, és így rimánkodik:

"Ments meg minket!"

Én pedig azt suttogom:
"Nem."

Most az egész világ ott áll a szakadék
szélén, és bámul le a vérvörös pokolba.

A sok liberális meg értelmiségi
meg sima beszédű alak...

...és egyszerre csak
már nem lesz mit mondani.

C._de_Berzsián 2009.11.27. 12:51:09

@Dezsőjóska:

Nem, semmi plüssmaci, mecsbox...
Drog van, csicskáztatás (bináris: vagy csicska vagy, vagy csicskáztatsz), rablás, védelmi "pénz" vagy bármilyen más érték.
Verbális erőszak van, na, abban még felveszem velük a harcot, ott még van eszközöm.
De eredmény csak annyi, hogy engem kerülnek. De nem is nagyon védhetek meg senkit, mert örökbe mégsem fogadhatom, és hazafelé hosszú az út...

Én nem ilyen rendet akarok.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.01.06. 13:26:17

"C._de_Berzsián 2009.11.26. 13:30:50
Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo Mo
Fáj az ujja, kedves?
Magyarország az, ja jól értettem."

Magyar-e, es orszag-e? Majd ha mindketto teljesul lehet ugy hivni. Addig csak Mo. :)

Bandibacsi34 2010.02.17. 00:06:35

Hozzuk vissza a csendorpofont? Vagy legyunk olyan kis tuhtig Svedorszag(amit leirtal arra illik, de ott hazibulit sem tarthatsz a kertedben, mert feljelent a szomszed es elvisz a rendorseg-hetkoznapi fasizmus...). Az elet nem habostorta, nem kis buzikat kell nevelni, akikbe mindenki belerug, hanem ontudatos embereket. Ha valaki engem nem respektal, az en sem respektalom es ez az ami helyreallitja az egyensulyt. Ez a vilag, evolucio stb. Azert csodalkozom, hogy tobb haverom is mondta, hogy pl. Svedorszagban is a legtobb fiatal no arabokkal meg afrikaiakkal jon ossze. Miert? Mert oket az eletre neveltek, ne3m burokban. Na ennyi.
süti beállítások módosítása