Miért épp nem Mo?

Hogy elmentem, annak oka van. Birka birkának farkasa ez az ország. :)

Akik már elmentek...

ip-location

Célpontok

Időutazás - visszajelzés


Ha találkoztál az időutazás bizonyítékaival, kérlek jelezz vissza a helyszín fotójával és pontos címével: el.innen@freemail.hu

Utolsó kommentek

  • cecelegy1964: az nem lehet, hogy a meg meg jeleno ufok idoutazok ? (2011.01.12. 20:57) Időutazás - bizonyítékok
  • cecelegy1964: superfuntimehappeningyes.blogspot.com/2008_01_01_archive.html / ez éppenseggel lehet az ido... (2011.01.12. 20:36) Időutazás - bizonyítékok
  • birkusz: Magyarország volt, van és lesz. Legalább is a díszletek léteznek. Olyan, mint ha lenne. Pedig ninc... (2010.11.07. 06:51) Akik nyugodt álmodat vigyázzák - 1.
  • DR.version: megkerdojeleznem hogy normalis vagy, dehat hulyeknek all a vilag :D (2010.10.29. 21:01) Időutazás - bizonyítékok
  • escaper: @balage_81: Ha akar szoban is tamogatod az eroszakot, vagy elturod, hogy aldozatokka valjanak, aki... (2010.09.25. 18:55) Mo és a jog
  • Utolsó 20

TV műsor

Nincs megjeleníthető elem

Megdöglesz magyar 2: Tömegsport

2010.03.01. 12:37 escaper

Lehet olvasni arról, hogy a sportolásnak az egészségre gyakorolt hatása nem teljesen egyértelmű, mert ha olyan génjeink vannak, akkor edzhetünk bármennyit, nem csökkentjük egyes (pl. eddig bizonyosan ide sorolt keringési rendellenességekkel járó) betegségek kockázatát. Viszont az egyéb pozitív hatások vitathatatlanok.

Én a sportolás híve vagyok, ha tehetem mozgok valamit, ha nem mást, rúgom a bőrt a fiúkkal. Persze vannak egész ideológiai hátteret adó irányzatok is, mint a teljes életmódot meghatározó fitness-, vagy a "sörösüveg emelés - kődobálás - autóborogatás - rendőr elől futás - könnygáznyelés" öttusa klubok. Nem ezekről írok, hanem a valódi tömegsport és a versenysport kapcsolatáról.

Elképesztő a maoi versenysport állapota. Voltam olyan evezős edzésen, ahol az edzőterem, öltöző és zuhanyzó állapota a Stalker jeleneteire emlékeztetett. Szerencsére csak erőnléti edzésre kellett menni télen, de tudtam, hogy olimpikonok fordulnak meg itt. 

Azóta kiöregedtem, de megpróbáltam egy-két éve visszamenni edzeni. Mivel ez is versenysportág, nem fogadott egyetlen közeli egyesület sem, mert csak versenyzők járhatnak le. Pedig még nem vagyok nagyon rossz állapotban, bármikor megküzdök akár egy csapat molylepkével is (erre pont a napokban volt példa), de versenyre már tényleg nem mernék benevezni. De ők csak versenyzőkre kapnak pénzt az államtól.  Aki csak gyakorolni akarja, annak még akkor sincs lehetősége, ha fizetne érte. Szóval maradtak a szokásos lehetőségek.

Bpen futni szörnyű, a levegő szennyezett és a parkok állapota is botrányos. A szigeti futópálya lerohadt. Én a Normafához jártam végül, ami inkább kirándulóhely, ezért egyértelmű, hogy utána szaunázni, lazítani, zuhanyozni nincs lehetőség. A biciklizés extrémsport a városban, focizni gyepen villanyfénynél nincs lehetőség, kosárpályák alig vannak, uszodába csak akkor tud bejutni az ember, ha ott éppen nincsenek edzések.

Hogy működik ez külföldön? Az emberek Mon azért élnek nagyvárosban, hogy több lehetőségük legyen. Én kisvárosban lakom, és nem Mon.

Van 3 uszoda a közelünkben, napközben 5-6 órán keresztül, reggel és este egész végig használható, a versenysportolók fogalmam sincs hol vannak. A gyerekeknek van kijelölt zóna, ahol ugrálhatnak a vízbe, a kicsiknek van pancsoló.

Az egész városban vigyáznak a biciklisekre. A múltkor történt baleset, amiről címlapon írtak a helyi lapok, és arról is, hogy jobban kell vigyázni. A városközti úton néha külön bicikliút van, de ha nincs, akkor sem veszélyeztetik/sodorják a kerekeseket az autósok: max. 1 percig lassabban mennek és megvárják, míg nagy ívben ki tudják kerülni, itt a KRESZ védi a gyengébbet.

Az úton gyakran látni lovasokat, akikre ugyancsak vigyáznak.

Az uszodákon kívül vagy 5 tornacsarnok van 2-4 km-en belül, ahol lehet edzésekre járni a Tai Chitól, a kosár- és tollaslabdán át a karatéig. Természetesen a szokásos ezerféle női fitness változatok is léteznek. 4 normális méretű, nyilvános focipályára látok rá a közelben. Ezekhez öltözők, zuhanyzók és világítás is van. Van egy 9 lyukas golfpálya, körülötte futópálya, kutyafuttató. Persze elszórva teniszpályákat is talál az ember.

Némelyik sportcentrum mellett van extrémpálya a BMX/kori/gördeszkásoknak félcsövekkel, ugratókkal, rámpákkal.

Tornaterem (értsd: gyűrű, nyújtó stb.) használatra is van lehetőség, mindig van felügyelet és segítség, mert ezek veszélyesek és ezt otthon lehetetlen lenne gyakorolni.

Nézzük meg a hozzáállást is. Egy 30-hoz közelítő nő belekezdhet és lejárhat boxolni, bár sohasem csinálta - a helyi klub örömmel fogadta.

A gyerekeket az iskolai testnevelés órán meglátogatja a közeli profi fociklub edzője és meghívja őket a stadionba egy edzésre. A gyerekek olyan sztárokkal fociznak itt pár tíz percet, akiket a sportlapok címlapján láthatnak. Ez jó a klubnak, mert rajongókat szereznek, akik ki fognak járni a meccsekre; másrészt az ügyes gyerekekre (nemcsak fiúkra) lecsapnak a korosztályos edzők is.

Az iskola nem egykor végződik, hanem három után, viszont délben a gyerekek egy órát sportolnak szabad levegőn - jó ez a tanaraknak is, mert nem ugrabugrálnak a srácok, hanem tudnak figyelni. Ha valaki valamilyen sportvizsgán átmegy, akkor az iskola előtt kitüntetik - a gyerekek vonzódnak a kitüntetésekhez, hát ezzel is motiválják őket.

A szomszédos kisvárosok iskolái között sportesemények vannak. A gyerekek akkora lendülettel készülnek erre, mint a maoi falusi kocsmákban a szüreti késelésre.

A városon átmenő profi bicikliverseny napján vannak kategóriánkénti versenyek, pár kilométeres a gyerekeknek, de akár profik távjára is benevezhet, aki bele mer vágni.

Itt ér össze a versenysport a tömegsporttal. Érdemes lenne megnézni az olimpikon, és rendszeresen sportolók számának arányát országonként. Mindenesetre a lehetőségek száma elképesztően alacsony Mon.

39 komment

Címkék: oktatás sport olimpia egészségügy embertanfolyam

A bejegyzés trackback címe:

https://elinnen.blog.hu/api/trackback/id/tr561799485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

C4rt3r 2010.03.01. 22:20:30

Szerin tem mindenki szeret ne egy ilyen kis városban élni. Sőt! Ismer ek olyat aki a sport on kívül még az elme palérozá sáért (ha így kel írni) is tenne!
Például könyv tárakba lehetne programokat szervezni, vagy a helyes írást tanítani!
Bár ez nem olyan izgalmas, mint el gáncsolni valakit a foci pályán, de legalább az egybe írást meg a külön írást elsaját íthatnák sokan!

aaron. 2010.03.01. 22:29:50

,,Például könyv tárakba lehetne programokat szervezni, vagy a helyes írást tanítani!"

No offense, de egy kis helyesírás(így, egyben) korrep rád is rádférne:)

Bocsi, de humán szakos vagyok és ezt nem hagyhattam ki:)

aaron. 2010.03.01. 22:31:40

@aaron.: bocsi, fáradt vagyok:D öngóL:D

C4rt3r 2010.03.01. 22:34:39

@aaron.: Én is sírtam, mikor a bejegyzést olvastam :) Megláttam, hogy fitness, mintha ököllel kaptam volna egyet az arcomba. Vele egy sorba írva jött a térddel gyomorba: "sörös üveg emelés" és a kés a vesébe: rendőr elől :)
A többi szóvirágot már csak a koporsómra szórt földnek tudnám metaforálni.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.03.01. 22:53:13

ok, koszi atnezem :) viszont a "rendor elol" az akkor is helyes :)
es nem fitnesz: www.fitness-szovetseg.hu :)

csőr dzsinn ész 2010.03.01. 23:05:44

@SzaboG:

TE KOMMUNISTA NYELVTANNÁCI, SEMMI ÉRTELMESET NEM TUDTÁL HOZZÁTENNI!
EGYENEK MEG A CSEREBOGARAK!

csőr dzsinn ész 2010.03.01. 23:07:01

ESCAPER, TE DOLLÁRSZÍVŰ, KÜLHONBA SZAKADT ÁRULÓ! KÖNNYŰ VOLT KANADÁBA KIVÁNDOROLNI, MI VISZONT AKIK ITT MARADTUNK VÁLLALJUK A HARCOT A NEOLIBERÁLIS MÉTELLYEL!

Thomas Rattler 2010.03.01. 23:12:30

Hát ennyi, mindössze ennyi a különbség egy latin-amerikai korrupcióba süllyedt, szétrabolt ország, és egy élhető európai demokrácia között.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.03.01. 23:18:25

@Thomas Rattler: ott vannak isteni tengerpartok, es banan. Mo egy banan nelkuli banankoztarsasag...

Thomas Rattler 2010.03.01. 23:28:21

..basszameg tényleg, nekünk még banánunk sincs, csak egy hataloméhes, koncepciótlan, töketlen önnmagát "elitnek" nevező szarkupacunk.
Az MÉG van...

SzekelyG 2010.03.02. 00:09:07

@escaper:
elég gáz, hogy egy magyar fitneszszövetség nem tudja magyarul leírni, de attól még a fitnesz az fitnesz magyarul.

A "fordultam elő" típusú dolgokba meg nem érdemes belemenni, mert az meg stilisztika, egy fordulat, és sokan használják, szóval helyes. De legalábbis nem helytelen.

(((Mint ahogy régebben a "tanarakon" is mindenki felszisszent, most már csak a nép fele, a másik fele vígan használja...)))

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.03.02. 00:26:37

@SzekelyG: Lehetséges, hogy a Fitness Szövetség (amiről ugye, mindketten tudjuk nagybetű ;) ) előbb jött létre, mint a leírását szabályozó kiadvány. És nem várhatod el, hogy AZ AKI, ne nevezhesse magát ANNAK AMI, neki tetsző formában. Nem a mamuton kellett volna rágódni húsz évig (tényleg addig tartott, amíg vitatkoztak az írásmódján).

A tanarak, szerintem Nyugatos lelemény lehet. Nem csodálkoznék, ha kiderülne Karinthy. Legalábbis a nagyszüleim már használták, amióta az eszüket tudják. Szerintem ötletes nyelvi fricska a szamár-tanár hasonlóságának felmutatására, és nyelvet ölteni közben: a nyelvészeknek és tanároknak. :P :D

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.03.02. 00:33:13

@SzekelyG: Ok, jól sejtettem a "tanarakat"
Karinthy Frigyes: Visszakérem az iskolapénzt

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.03.02. 01:01:00

@SzaboG: Viszont az ujjam hegyét nézed, miközben a Holdra mutatok. :) Sporttal minden rendben Mon? ;)

mindegykivagyok 2010.03.02. 07:06:57

@escaper: A magyar nyelvtan nem erösséged,de legalàbb nelennél gusztustalan!

lüke 2010.03.02. 07:33:12

a versenysport mért lenne más mint,az iskolai WC?
ez a cikk
a maoi, a kínairól szól?
mert ott se más.................

még 1 nap 2010.03.02. 07:56:50

Jó játék a stalker , legalább kicsit átélhette milyen is az amoszférája.

paráznabillegető 2010.03.02. 08:21:12

éjjen a kűlfőld!!!
god save the...

draft22 2010.03.02. 08:25:06

@csőr dzsinn ész: jól van bolsevik, harcolj. C
Családi a dolog vagy szimplán csak te vagy Lenin
srác?

APImásik 2010.03.02. 08:26:22

:)
ez a sportolásos dolog így vala Mo-n is kb 15 évvel ezelőtt...:)
bizony.
csak azóta dübörög a gazdaság.:)

ellenben nem értem a címet... a címlapról jövék ide és valami antihungarista magyarveréses sztorit vártam... de egy langyi cikket kaptam... ehhh...:)

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.03.02. 09:27:28

@APImásik: cimrol - ez egy sorozat, hogy a maoi allapotok hogyan fogjak felzabalni a teljes nepesseget.

hazug fidesznyik (törölt) 2010.03.02. 09:51:55

@csőr dzsinn ész: "MI VISZONT AKIK ITT MARADTUNK VÁLLALJUK A HARCOT A NEOLIBERÁLIS MÉTELLYEL! "

Ja, hogy csak ezért maradtál itt? Köcsög náci. Én is itt maradtam, mégsem vagyok hülye. Ha nem tetszik, el lehet menni (keress magadnak olyan helyet, ahol nem kell tisztelni a másikat, pl. a bábolnai marhaistálló)...

ladislaus 2010.03.02. 09:52:10

Most a temahoz terve... en ezt aktiv TF-es koromban almodtam meg... es velemenyem azota sem valtozott, de ezt megkovetelnem otthon minden elsportolotol, dehat mivel a sportiranyitas is olyan mint az orszag vezetese ezert mit varunk? Dragoner menjen iskolaba dekazni?

csőr dzsinn ész 2010.03.02. 10:02:03

@hazug fidesznyik:

anyád, te méregfogú liberális kerékpáros!

csőr dzsinn ész 2010.03.02. 10:02:59

@megmegvolt:

LÉNYED, LELKED BŰZÖS, MINT A ROMLOTT MÁJ!

ladislaus 2010.03.02. 10:03:06

ugy latszik felreertettem a post mondanivalojat.
most akkor nácizunk meg komcsizunk? Esetleg zsidozás?

mickeyknox 2010.03.02. 10:15:47

ezt a hülye blogot! :))

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.03.02. 10:34:29

@ladislaus: "Dragoner menjen iskolaba dekazni?"

Az is eleg lenne, ha hetente egy edzes levezeto szakaszaban passzolgatna kicsit a palyat meglatogato sracokkal.

Mindenki azert kezd el sportolni, mert amikor hosoket es peldakepeket gyart maganak, akkor sportolokat talalt. En emlekszem, amikor egy versenyunkre vagy edzesre lejott egy olimpiai bajnok. Lattam, hogy o is csak ember - hibakkal, de mindent megtesz, hogy elerje a celjat - ettol lesznek peldakepek. (Ezert szomorit el kulonosen Farkas Peter esete)

ladislaus 2010.03.02. 10:51:37

@escaper: Dragoner egy vicces pelda akart lenni, mert nem a palyan nyujtott teljesitmenyevel hivja fel a figyelmet magara... Nem egy minta focista.
De ne is ragadjunk le a focinal... Eleg lenne ha a testneveles orak programjaba (es szamuk minimum heti 4re emelesevel!) beepitenek a sportklubok latogatasat, illetve kotelezne a sportagi szakszovetseg minden sportklubot az adott sportagban hogy a helyi kozossegben betoltott szerepvallalasa kereteben igenis menjenek ki nyilt napokat tartani iskolakba!
Persze tudom ez penz, ido stb... de mennyibe fajna ez egy klubnak, sportolonak? Tarsadalmi felelsoeguk is van, hiszen a versenyeiken egy orszag, nemzet szorit ertuk, es orulunk a sikereiknek...

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.03.02. 11:37:58

@ladislaus: Bocs, maoi fociban igazan gyenge vagyok :D

egyetertunk! a tomegsportot es versenysportot kozeliteni kene, es nem mint egy emberektol elzart kasztot kezelni oket. Ugyanakkor a versenyzoknek is kene normalis felteteleket biztositani, mert ne csak az olimpia 2 heteben szeressuk oket.

Testneveles orak szam: itt minden iskolaban van delutani sportprogram. Szulonek is jobb, hogy kesoob kell osszeszedni a gyereket; a gyereknek is jobb, mert sportol; az iskolanak is, mert nem kell "csapatepiteni" kulon, a gyerekek jol osszerazodnak. Es a mindennapi deli egy oras sportolas is elsutheto tesi oranak ;)

Gyakorlatilag igy heti 6-8 orat szervezetten sportolnak a sracok, es a kulon edzesek meg nincsenek is benne.

ladislaus 2010.03.02. 11:47:16

@escaper: Igy van, igy igaz. Amikor azt nezzuk meg hogy delutan 1-2 korul vegeznek olykor a diakok, es lezengenek meg hazamennek es nem csinalnak semmit meg nem is tanulnak igazan, akkor nem lenne okosabb mondjuk deltol 2ig testneveles, testedzest beiktatni nekik es utana 4ig maradnanak suliban, es utana go home? Szulok ugy is 5-6ig meloznak, vagy tovabb, szoval kevesebbet lenne a gyerek ugymond egyedul otthon... lebecolva ps3 wii elott... stb. Sorolhatnam.

De amig oktatasi tarca 3D-s kakaobiztos tablakkal es billentyuzetekkel operal, addig ne varjunk ilyen jellegu valtozast. Ezert is tessek masra szavazni aprilisban! :)

Jah, persze tudom ha meg kotelezik a gyerekeket testedzesre akkor jonnek a liberalisok azzal hogy ez militista gyermekneveles, oktataspolitika, 30-as évek leventemozgalma, haboru, nacik, hitlerjugendek (esetleg Orbanjugendek... stb) - Nah ennyit a rém-viziokrol :)

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.03.02. 12:00:00

@ladislaus: en sem ertem az csak delutan 1-ig iskola lenyeget. Mindenkinek jobb lenne, ha tovabb maradnanak ott. 5 oraba tenyleg semmi sem fer bele, a sport kulonosen nem. Pedig ha most nem szoknak hozza kesobb lehetetlen lesz megszerettetni a mozgast. Es ez egy liberalis orszag ;)

Elektronikus tabla: en a hive vagyok, itt az utolso putri iskolaban is az van, gyakorlatilag wii jatekszeru, amikor hasznaljak. Persze ehhez az is kell, hogy az iskolaban van WC, a tanarok megvannak ugy fizetve, hogy szivesen foglalkoznak a gyerekekkel. Es a tantervhez igazitott programok vannak az elektronikus tablahoz.

ladislaus 2010.03.02. 12:48:43

@escaper: Teny, nem a technikai vivmanyok ellen vagyok de nem ez a lenyeg elsosorban az oktatasban. Felulrol epitkezunk, nincs alap az a baj. Jo lenne ha mindenhol olyan lehetne Mo-n is. Ellenben amig a gyerekek tanrendje szukos, tanari fizetes sem a legjobb, stb stb addig nem tabla kell....
Semmi gond nem lenne szerintem ha a gyereket bent tartana a tanrend, orarend 4-5ig es kozben lenne egy masfel - 2 oras break, ahol mozoghatna vagy esetleg lecket irhatna meg. Ez mar neveles kerdese de legalabb lenne lehetosege.
En emlekszem a kozepiskolam udvarara. Salak es tuzfallal korulveve. Es volt egy tornaterem ahol focizhattunk, vagy kosaraztunk. Meg par gep sulyzo, de alig siznte... Nah mindegy.
Amugy honnan irsz? Melyik városka?

Dr Kangörény 2010.03.02. 15:31:25

Hja kérem, és mindezt ki fizetné? 4-5 uszoda, sportcsarnokok egy kisvárosban? Szép és jó, talán 40-50 év múlva itt is lesz ilyen. Hamarabb csak akkor, ha valaki megmondja, honnan vegyük erre a pénzt. Soroljam a lehetőségeket? Közbiztonság, egészségügy, oktatás, közlekedés, szociális ellátások, stb.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.03.02. 15:47:12

@Kangörény_: ezekrol is irok/irtam :)
Honnan lenne penz? Azt tudom mennyit fizetunk be Mon, arra is kezdeunk ralatni hova tuntek milliardok. Es mennyi dolgot nem latunk meg...
Ki fizeti? Erdekes, az itteni adombol es belepodijakbol ezt gazdasagosan lehet uzemeltetni.
Csak Mo-n kerul minden 2-3x annyiba, mint barhol masutt a vilagon.
süti beállítások módosítása