Miért épp nem Mo?

Hogy elmentem, annak oka van. Birka birkának farkasa ez az ország. :)

Akik már elmentek...

ip-location

Célpontok

Időutazás - visszajelzés


Ha találkoztál az időutazás bizonyítékaival, kérlek jelezz vissza a helyszín fotójával és pontos címével: el.innen@freemail.hu

Utolsó kommentek

  • cecelegy1964: az nem lehet, hogy a meg meg jeleno ufok idoutazok ? (2011.01.12. 20:57) Időutazás - bizonyítékok
  • cecelegy1964: superfuntimehappeningyes.blogspot.com/2008_01_01_archive.html / ez éppenseggel lehet az ido... (2011.01.12. 20:36) Időutazás - bizonyítékok
  • birkusz: Magyarország volt, van és lesz. Legalább is a díszletek léteznek. Olyan, mint ha lenne. Pedig ninc... (2010.11.07. 06:51) Akik nyugodt álmodat vigyázzák - 1.
  • DR.version: megkerdojeleznem hogy normalis vagy, dehat hulyeknek all a vilag :D (2010.10.29. 21:01) Időutazás - bizonyítékok
  • escaper: @balage_81: Ha akar szoban is tamogatod az eroszakot, vagy elturod, hogy aldozatokka valjanak, aki... (2010.09.25. 18:55) Mo és a jog
  • Utolsó 20

TV műsor

Nincs megjeleníthető elem

A gazdaság fékjei - 1: A Posta

2008.09.02. 14:36 escaper

(Nem érdekel a politika! A gazdaság fékjei a rendszerváltás óta olyanok, amilyenek. Sem a jobb 8 éves-, sem a baloldal 10 éves kormányzása alatt nem tett semmit a valódi megváltoztatásukra.)

Megint kicsit kint élhettem mindennapokat a működő részén a világnak. Nem(csak) nevezetesség-étterem-koncert-szálloda négyszögben mozogtam, hanem éltem a mindennapi életet - ez esetben a postai szolgáltatást használva. Nem írom le, miért nem jó a Magyar Posta, csak azt milyen működést láttam, csak ezt kéne lemásolni.

Az itthoni csomagküldésről, mint koronária masszázsról már írtam én is, más is.

Eset 1. Egy kis angliai városban laktam egy rövid ideig. A család kint élő tagja megrendelt délután az interneten egy DVD kölcsönzőből egy filmet. Másnap reggel a DVD, erre utaló felirattal(!) ott volt a postaládában. Egyszerű, nem ajánlott levél volt!

Tehát: Gyors. Kevesebb mint 24 óra alatt megérkezett a rendelés.

Tehát: Megbízható. A postás nem lopta el véglegesen. A postás nem vitte haza megnézni és másnap nem tuszkolta be a postaládába felbontottan.


Eset 2. A film megnézése után kivettem a fölülbélyegzett válaszborítékot. Beletettem a DVD-t.

Tehát: Olcsó. A filmkölcsönzés díja 10 GBP vagyis kb. 2.900Ft havonta. Ebbe benne van a korlátlan (postafordultával jön a következő film vagyis max. 2 naponta egy film) kölcsönzés díja és a postaköltség is - oda-vissza.


Eset 3. Odamentem egy postaládához és bedobtam.

Na, ezt az érzést, minden maoinak ajánlom. Kérem érezzük át: tehát egy DVD-t, amit ha nem küldesz vissza több ezer forintra büntetnek, lazán - minden ajánlott papír kitöltése nélkül - beejtesz egy postaládába. Tisztára mint a hullámvasút a holtponton vagy egy póker játszma: bizseregtetően kockázatos.

Tehát: Megbízható. De ebből fakadóan kényelmes.


Eset 4. Pénz- és értékfeladás borítékban is lehetséges. Ha valakinek egy kisebb összeget vagy apró ajándékot akarsz küldeni, az megérkezik. Ezt a Magyar Postával az Index is tesztelte: 30% tűnt el. 

Tehát: Megbízható. Ismét.


Eset 5. A levelek nyomonkövethetőek, pillanatnyilag hol tartanak. Ennek megfelelően a szarka postások is lefülelhetőek.

Tehát: Nyomonkövethetőség. A minőségbiztosítás nyilvános ellenőrizhetősége.


Eset 6. Skandináviában, ha elköltözöl és bejelented az új címedet, akkor egy évig ingyenesen, utána fillérekért az új címedre érkeznek a régi helyre címzett levelek. Ráadásul nem is lassabban. Én csak két költözéssel teszteltem, de ugyanolyan gyors volt.

Tehát: Szolgáltatás központú hozzáállás. 


Konklúzió Igenis lehet gyors, megbízható, olcsó, kényelmes, nyomonkövethető, minőségbiztosítási elemeket tartalmazó, szolgáltatás központú postai szolgáltatást üzemeltetni. Csak le kell másolni a Royal Mailt. Tőlem lehet a neve Rozál Mér' is, hogy kevesebb munka legyen a teljes lemásolással, csak kezdjék már el.


A hatások Bizonyára aki a postán vagy annak vezetésében dolgozik, nem is veszi észre miért is veszélyes egy ilyen rossz minőségű szolgáltatás. Ebből mérhető, sőt mérhetetlen anyagi károk származnak.

Az a néhány tolvaj postás gyakorlatilag elérte, hogy Magyarország tiltó vagy megtűrt listán legyen a világ online csomagküldő szolgáltatásainál. Az egész maoi gazdaság lassúsága és a modern kereskedelem bevezethetetlensége ide vezethető vissza. Amíg nincs olcsó, és valóban megbízható csomagküldés, addig a XXI. századi, online kereskedelem megáll a határon. A Posta tényleg nem veszi észre, hogy a piacát szépen átadja a jól működő, profitábilis vállalatoknak? A termelést is lassítja és drágítja, ha valami kis alkatrész, könyv megrendelését és kiszállítását nem lehet gyorsan elvégezni. A levél- és csekk kezelés is botrányos. A vállalati információ áramlás hivatalos része (aláírt szerződések) is a futárszolgálatokhoz kerül át.

Aztán arról is szó van, hogy az emberek idegei cafatokban lógnak, ha egy nyomorult csekket kell befizetni és órákig kell sorban állni. Meg arról, hogy külön küzdelem és tájékozódási futás, ha hozzá akarunk jutni egy nekünk szóló ajánlott levélhez. Evvel egy fizetős szolgáltatás a társadalmi jókedélyt is rombolja. És ez csak egy - ha minden napra jut egy ilyen, akkor sikerült egy ideges társadalmat generálni.

Azt gondolom, hogy ez már önmagában is elég fontos lenne, hogy akiknek ez a feladatuk, szétrúgják azokat a helyeket, amiket illet.

27 komment

Címkék: posta abszurd csomagküldés gazdasagfekjei

A bejegyzés trackback címe:

https://elinnen.blog.hu/api/trackback/id/tr47644536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redriot 2008.09.02. 15:19:54

Tök szar, ha vmi értékesebb vagy törékeny dolgot rendelsz/vásárolsz külföldről akkor két választásod van:
1. ha van ausztriai ismerősöd, akkor az ő címére rendeled, és "átugrasz" a csomagért
2. TNT/DHL/UPS

A Magyar Posta nevű enyveskezű bandát jobb kihagyni a játékból. Egy autómodell-gyűjtő fórumon olvastam több embertől is, hogy október-novembertől kezdve nem rendelnek semmit külföldről, mert a méregdrága autómodellek hogy-hogy nem így karácsony előtt eltűnnek az éterben...

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.09.02. 15:26:36

Az igazán idegesítő, hogy neked kell nyomoznod ki a lopta el a cégüknél: megkérdezni a feladót mi a kinti feladási száma, felhívni egy mindig foglalt magyar számot, hogy a Posta megadja mi a magyar azonosító. Azzal betelefonálsz egy MÁSIK mindig foglalt számra, ahol utána néznek. Aztán megint felhívod őket, hogy közöljék, nem sikerült megtalálni és hogyan kell panaszt tenni. Mintha nem tudnák, hogy mi a panaszomÉ annak kellett eddig utánanézniük.

Aztán egy több hetes várakozás után, ha olyan volt a csomag, fizetnek kártérítést - a feladónak, amit vagy megint levásárolsz egy postás számára, vagy vissza könyörgöd, mert Karácsony után pár héttel már annyire nem is fontosak azok a rendelések.

Brute 2008.09.02. 15:33:37

Én is csak rosszat hallottam a postáról.
Az ebayről szoktam rendelni és eddig minden megérkezett.
Mondjuk volt egy két gyanús: cipőm több, mint két hét után érkezett meg, eléggé megtépázott dobozban.
MA érkezett meg egy árum hongkong ból, múlthét pénteken volt 2 hete, hogy megrendeltem. Még nem vettem át, nem tudom milyen állapotban van.

j 2008.09.02. 15:43:02

ezekhez képest a magyar posta fejlesztése a következőképpen néz ki:
eddig ha kaptál egy könyvelt vagy tértivevényes levelet, munka után hazaérkezve az értesítőt megtaláltad a postaládában, elsétáltál érte a postára, ahol kikeresték, megkaptad:
május óta a következő változás lépett életbe:
adott napon érkezett levelet csak a következő munkanapon adják ki. konkrétan tehát én a pénteken apeh által feladott levelet csak hétfőn vehettem a kezembe, és egész hétvégén rághattam a kefét, hogy mi juthatott megint eszükbe.
Persze pénzt kértek, amit így 4 nappal később adhattam csak fel, mondhatjuk, hogy a befizetés négy napi kamatától esett el az állam a magyar posta fejlesztése miatt.

Neménvótam 2008.09.02. 15:43:11

Ami fontos, futárral, DHL-el kell küldeni. Nem véletlenül a Vatera is működteti a futárszolgáltatást, nagy holmiknál is, röhejesesen alacsony áron. Ahogy írod: átadja (elveszti) a piacát a posta.

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2008.09.02. 15:45:10

Nekem az ebay-rol rendelt dolgokat a barom postas rendszeresen az ajto es a racs kozott hagyja. Szerencsere meg eddig semmit nem nyultak le. Viszont ha egy szar Elmu-s/TB-s/Apeh-es/stb. levelet hoz azt mar nem kepes bedobni a zart postaladaba, hanem csak a cetlit, h. rohanhass a postara, vard ki a sorodat, es felvedd a leveledet egy frusztralt poostaskisasszonytol...

Roy 2008.09.02. 15:53:04

A Magyar Királyi Posta egy kalap sz..
Volt olyan amikor a feladónak járó tértivényt nekem dobták be a postaládába, és volt olyan is amikor a tértvényes levéllel együtt megkaptam a tértivényt is postaládába dobva. Mind a két esetben csak a cimzet saját kezébe adható a levél ill. a tértivény(feledói cimzet kezébe).

kenyszerjogasz 2008.09.02. 16:01:04

úristen, niterider, addig örülj amig a tértis apeh levelet nem dobja be a postládába!!!

van akivel megcsinálják(na az az igazán gáz), aztán magyarázhatja, hogy aznap NEM vette át, mert otthon sem volt...

Lac 2008.09.02. 16:06:19

Szintén Posta: múlt héten értesítést kaptam tértivevényes küldeményről. Néhány napra rá REGGEL 8-kor (fontos!) bementem és átvettem - este ott volt a postaládában a "2. értesítés tértivevényes küldemény érkezéséről" című lapocska (ugyanazzal az a küldemény-azonosítóval) - tehát a postásnál nem is lehetett ott a levél, amikor az értesítőt bedobta...

Raval 2008.09.02. 16:16:23

Valóban a Posta katasztrófális és silány szolgáltatásai mellett még emellett rettentően drága is. Ha jól belegondolunk Mo-on 4 rettentően gyenge láncszem van, amin javitva majdnem élhető nyugati demokráciát kapnánk:
- politikai kultúra
- adórendszer
- korrupció
- szocialista túlélő mamutcégek: POSTA, MÁV, BKV

korok 2008.09.02. 16:16:39

Kőszeg-Szombathely (~20km) jó esetben 2 nap, rosszabb esetben 1 hét. Ha egy hét, akkor a levélben levő floppik (erről is mesélhetnék: 2008-ban az OEP csak floppin fogad el elszámolásokat!) mindig elromlanak. Gondolom megjárják a Budaőrsi osztályozó mágneseit.

drs 2008.09.02. 16:18:01

Nekem közel 100%-ot teljesít a MP. Hanglemezeket küldenek hozzánk a világ minden tájáról (ebay, discogs). Bár az is igaz, h bizalmatlanságból szüleim vidéki címére küldetem, nem Budapestre, ott amúgyis mindig otthon van valaki.
Olyan extrák is történtek már, hogy a k. andrásnak címzett csomagok, illetve a Balassagyarmat betűit tetszőleges permutációban használó címzések is mindig megtaláltak.
De persze olyanról is hallottam, hogy az esküvői dísztáviratok konkrétan feltépve érkeztek.

Idi Amin Dada 2008.09.02. 16:30:04

Én rendeltem egy DVD-t egy magyar cégtől, ami itthon hivatalosan nem terjesztett lemezekkel foglalkozik.
Külföldről érdekes módon szépen megérkezett a csomag, de amint a magyar posta kezelésbe vette hogy hozzám eljusson, valamelyik paraszt felbontotta a külső papír csomagolást, és a DVD fóliáját is, nem is tökölt vele hogy legalább visszazárja. A postán a csaj a kezembe nyomta a felbontott csomagot, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a tirpák postai dolgozók megnézegetik a kezük közé keveredett dolgokat. Magyar cégre értéket bízni nem szabad. Remélem nemsokára megtelepedik nálunk valami külföldi multi, és sírhat a szája a sok enyveskezű mocsoknak.

Raval 2008.09.02. 16:36:22

Apeh-ról jut eszembe az eddigi 15 év gyögyszemei:
- egyszer nem érkezett be a bevallasom, posta elkavarta
- adóvisszatértésnél nem találták meg a címemet (3 éve laktam ott)
- tavaly hónapokig vártam, amig kiderült, hogy a postás a szomszédnak adta az adóvisszatérítést tévedésből, úgy kellett a szomszédtól visszaveszekedni/verekedni a pénzt.
20%-os tévedési arány elég siralmas.

LiberAll 2008.09.02. 16:39:40

A magyar Posta egy rakás szar, leírom, vállalom, ez van.
Amúgy anno amikor idén sztrájkoltak a postások, kedvem lett volna pár tahó postást képen törölni, s elmagyarázni nekik, hogy örüljenek, hogy még van munkájuk, ezt egy magán cégnél nem tudnák kivitelezni, amit a postán "munka"címszó" alatt művelgetnek.

inside man 2008.09.02. 17:02:16

Van egy pár érdekes dolog a postánál, az tuti. Egy ismerősöm,meg nem nevezendő családtagom, estébé a postánál dolgozik, szóval pár furcsaságra tudom a magyarázatot (nem is lehetnék postás, hiszen a cégbe való belépés itt is titoktartási szerződéssel indul..). 1. A tértivevénnyel együtt bedobott levelek a postásbácsi leterheltségéről árulkodnak. Ha ilyet kapunk azért próbáljunk jófejek lenni, egy ilyen baleset négy ezer forintjába kerül az egyébként nem szénnéfizetett embernek. Szóval ha nem megterhelő firkantsuk alá és hagyjuk a postaláda tetején (benne, ha amúgy sem szoktuk bezárni). Talán nem akkora szívesség. 2. A lopás elvileg azonnali kirúgással jár, de minnél magasabb szintjén történik az elosztási folyamatnak, annál esélyzelenebb, hogy kiderül. Ha viszont valami nem képvisel túl nagy értéket, de mégsem kerül elő, akkor általában az utolsó láncszem a gyenge, mert maga a rendszer eléggé megbízható, volt rá pár év,hogy kicsiszolgassák az infrastrukturális hátteret.. 3. Lac: ez úgy működik, hogy a postásbá' általában megtanulja, hogy ki nem szokott otthon lenni délelőtt, amikor ő ki szokta vinni a cuccokat. Akiknél kicsi rá az esély, azoknak előre megírja még bent az értesítőt-ez persze szabályellenes, de így elkerüli a kukatetőn brékelve történő olvashatatlan firkálást. Általában felcsengetni ilyenkor is fel szoktak (max elgyűrik az értesítőt, a mégis otthon vagy), bár ÁLLÍTÓLAG van olyan aki a második kísérletnél már csak értesítőt dob és rohan tovább... 4. Az ajánlott leveleknél kurva nehezen, de nyomon követhető a levélvándorlás. Elviekben még pénzt is fel lehetne adni, de őszintén, ki az, aki a netbanking idejében borítékban akarja utaztatni a lóvét?! 5. Ehhez kapcsolódik viszont,hogy a sima, ajánlás és elsőbbség nélküli leveleket érdemes elfelejteni. Nincs meg a postaláda? Kuka. Nem olvasható a cím? Kuka. Nincs kedve felmenni a postásnak a negyedikre és nincs gyűjtőláda? Amúgy állítólag van egy sztori, ami szerint ezeknek a kézbesítését viszonylag magasabb pozíciójú emberek kiadják képesítés nélküli alvállalkozóknak (ezért van, hogy sok helyre megy pézespostás [aki az ajánlottakat is viszi] és egy levelespostás is, akinek még ruhája, táskája sincsen).Hogy erről a megoldásról hol tekinthetők meg a szerződések, azt most ne feszegessük.... Písz

balta 2008.09.02. 17:04:12

ismerősömék nemrégiben rendeltek Ebay-ről egy közel 100e Ft értékű holmit, holmi barátnő pay-pall kártyájával rendben kifizetve, hosszas várakozás (2 hónap) után kérdésre az e-bay distributortól infó, hogy termék postán 1,5 (!) hónapja, érintett postát felhívják, postáskisasszony tájékoztat, hogy a csomagot/értesítőt nem vette át senki, éppen küldenék vissza (postaláda normálisan a lépcsőházban, nevek szépen, olvashatóan kiírva, mondanom sem kell, hogy sem csomag, sem értesítő nem érkezett a címre a posta által). Rohanás a postára, csomagot nem adják ki mert a barátnő nincsen a címre bejelentve és az ő nevére küldték. Közben a VÁM is basz@kodik, SOS-ban hiányzó dokumentum pótlása kintről a vámoláshoz, miközben (értsd miközben a csomag vámolás alatt van) a posta visszaküldi (!) a feladónak "nem kereste" megjelöléssel. E-bay disztibútor azóta sem küldi újra nem létező cím miatt. Tanúlság van-é? Magyar Posta elmehet-e a csába?

MadamRekamé 2008.09.02. 17:14:19

Győrben kb. 4-5 postára szoktam járni, a mindenapi ügyeimet intézni, de szinte mindegyik kritikán jóval alluli.Amíg sorban állok mindig azon töprengek mért ne lehetne ennek a hányásnak konkurenciát csinálni.Különösen kiemelném a Kodály Zoltán úti postát,amit pár éve csináltak, de még véletlenül sem sikerült olyat építeni ami kielégítené az igényeket.Ahányszor bemegy az ember 15-20 méteres kanyargó sorok, a sorok végén veszekedő nyugdíjasok, kismamák stb, hogy ki melyik sorban áll. Ha sikerült kivárnod egy sort kiderül, hogy azt a fajta nagy borítékot azt nem lehet ebben a sorban feladni itt csak normál borítékot lehet..akkor átállsz a másik sor végére kivárod és kártyával szeretnél fizetni mert azt hiszed ez megoldható ebben az évezredben,de nem kiderül hogy ennél az ablaknál nincs POSterminál (itt így hívják a kártyaleolvasót)...akkor átállsz a 3. sorodba, ahol elveszik a nagy borítékot is, meg POSterminál is van, nos itt az elötted 8-al haladó nyudíjas néni (szeretném kijelenteni, hogy nincs bajom a nyugdíjasokkal),aki rosszul lát elszarja a PINkódját a FOSterminálon, aminek kiküszöbölése egy újabb fél órát vesz igénybe.Nos egy A4-es boríték feladása kb 2 óra...

Reaktor 2008.09.02. 17:18:16

en nem az amugy is vegtelen panaszlistat hosszabbitanam, hanem csak azt emelnem ki, mekkora marha a magyar posta, es miert kellene azonnal privatizalni a picsaba:

Nyugat-Europaban a postai szolgaltatasok fellenduloben vannak. A level ugyan kevesebb, de mindenki, hangsulyozom, mindenki ebayezik, amazonrol, internetrol rendel. A csomagforgalom 100x-ra nott az elmult evekben. Ebbol remekul megel a posta, remekul megelnek a postasok.

Amiert az ebay vagy az amazon a labukat sem merik ebtenni Magyarorszagra, az pont a Magyar Posta. Levagtak az aranytojast tojo tyukot.

A tulajdonos allam meg bekaphatja, mert Magyarorszagon minden ilyen. Csepeli Gyorgy Postaba ejtoernyozesehez az SZDSZ-nek kulon is gratulalok. Mar csak egy ilyen megelhetesi bolcseszpolitikus ex allamtitkar kellett oda az igazgatoi szekbe.

Reaktor 2008.09.02. 17:22:10

Annyival kiegeszitenem a blog cimere visszaterve, hogy inkabb Feri tunjon el innen, mint mi mindannyian... Megiscsak kisebb macera elmenni Gazprom ugynoknek, mint hogy 5m ember hagyja ott az orszagot.

balta 2008.09.02. 17:33:33

ja, és nem véletlen, hogy egyre tolják kifelé a posta monopóliumának dátumát, mert néhány rothadó kapitalista ország versenypiacon működő postája rajtgépre állva várja azt a napot, amikor a lakossági címzett küldemény piacra bejöhetnek. Bizisten, jómagam nagyon is támogatom a hazai terméket és cégeket, de ez esetben én is szomjazva várom azt a napot, hogy a sok semmittevő udvariatlan és munkaundorral élő magyar postás élősködő herét szélnek eresszék a piac elvesztése miatt. remélem kézenfogva sírnak majd a BKV-val és a MÁV-al is akkora már.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2008.09.04. 11:09:53

"kerül az egyébként nem szénnéfizetett embernek."

Szerintem itt van az egyik dog elföldelve; a munka nagyját végző emberek a postán sincsenek rendesen megfizetve, és társadalmilag megbecsülve.

A másik eb pedig ott van elhantolva, hogy a posta mint nagy állami cég, egyik utolsó mentsvára a szocializmusban nevelkedett, nem piacképes tudású és nem ügyfél/munkatársbarát embereknek.

Elképzelhetőnek tartom hogy az angol királyi posta e két pont tekintetében jobban áll, és ez a szolgáltatáson is meglátszik.

Marh 2008.10.01. 15:20:43

itt meg posztolni se tudnk rendesen.
hat en emigralok!

postman 2008.11.12. 09:54:10

sajnos mind igaz amit irtok. 15 éve vagyok postás. csomagosként kezdtem majd négy éve járaton vagyok. rohadt az egész alma. sokan várjuk mi is a változást. ettől már csak jobb lesz. a nagy átlag azt nézzi és keresi,hogy minnél kevesebbet dolgozon. a maradék 30% meg hiábba szereti és csinálja szart se ér. egy tisztességes postás.

skandi now 2008.11.13. 15:40:41

Raval 2008.09.02. 16:36:22

"adóvisszatérítést tévedésből, úgy kellett a szomszédtól visszaveszekedni/verekedni a pénzt."
:DDD
Ez érdekelne, elmesélnéd??

lüke 2010.04.03. 19:00:31

A posta állami feladatot lát/ott el,a net elterjedése megváltoztatta a szerepét.Ma a nyugati világban majdnem mindent el lehet a neten intézni:)még a hatóságokkal is.Nem kételkednek ki voltomban, nem kell SZIG, adószám és lakcímkártya, elég az igazolvány ,hogy "önmagammal azonos vagyok"-
A postára jóformán csak a csomagküldés maradt, egy magántulajdonon alapuló társadalomban miért élnének vissza ezzel.Ez is úgy funkcionál mint a biztosítás, a vasút, a NHS etc.Ott se a visszélés a haszon célja.
A posztkommonizmus meg erről szól, a csalásról, fentről lefele.

lüke 2010.04.03. 19:02:26

igen! a nyomonkövetés:végig látod a neten ,hol van a megrendelt árú a
süti beállítások módosítása