Miért épp nem Mo?

Hogy elmentem, annak oka van. Birka birkának farkasa ez az ország. :)

Akik már elmentek...

ip-location

Célpontok

Időutazás - visszajelzés


Ha találkoztál az időutazás bizonyítékaival, kérlek jelezz vissza a helyszín fotójával és pontos címével: el.innen@freemail.hu

Utolsó kommentek

  • cecelegy1964: az nem lehet, hogy a meg meg jeleno ufok idoutazok ? (2011.01.12. 20:57) Időutazás - bizonyítékok
  • cecelegy1964: superfuntimehappeningyes.blogspot.com/2008_01_01_archive.html / ez éppenseggel lehet az ido... (2011.01.12. 20:36) Időutazás - bizonyítékok
  • birkusz: Magyarország volt, van és lesz. Legalább is a díszletek léteznek. Olyan, mint ha lenne. Pedig ninc... (2010.11.07. 06:51) Akik nyugodt álmodat vigyázzák - 1.
  • DR.version: megkerdojeleznem hogy normalis vagy, dehat hulyeknek all a vilag :D (2010.10.29. 21:01) Időutazás - bizonyítékok
  • escaper: @balage_81: Ha akar szoban is tamogatod az eroszakot, vagy elturod, hogy aldozatokka valjanak, aki... (2010.09.25. 18:55) Mo és a jog
  • Utolsó 20

TV műsor

Nincs megjeleníthető elem

Elszökő kutak - gyerek-agymosás vízmentesen

2008.08.09. 10:55 escaper

(Nem érdekel a politika!)

A globális felmelegedés itt van. Sokáig tagadta sok szakértő, de az egyre több meleg rekord meggyőz minket arról, hogy a bőrünknek higgyünk, ne a meteorológusoknak. Mo egyébként is a mérsékelt égövhöz tartozik, aminek eredményeképpen nyáron mocsok meleg van, télen mocsok hideg. Azt költöztetném ide, aki ezt mérsékeltnek tartja.

Tudom-tudom, éltem Skandináviában, ahol valódi tél van, de nyáron akkor sem haldokoltunk partra vetett halként a melegtől. Dél-Ázsiában megtapasztaltam a valódi párás-forróságot, de ott meg a "tél" (hehehe) elviselhető.

De Mon eljött a nyár, és ahogy azt sejteni lehetett senki sem számított arra, hogy itt meleg lesz. Erre az országra még az évszakok is váratlanul esnek rá, nincs idő felkészülni semmire. Hatalmas hőség volt a héten - gyerekkoromban még hőségriadó volt ilyen időben, azóta a társadalmi törődés feljebb emelte a határt. Legalább a törvények követik a klímaváltozást...

Bécsben kellett pár órát töltenem az ottani Ludwig múzeum környékén és meglepődve vettem észre, hogy a szökőkutakat a gyerekek használják. Arra, amire való, fröcsöltek, sikoltoztak, fogócskáztak. Mit is tennének a szülők, ha nem mehetnek vízpartra - hagyják a kicsiket, hogy lehűtsék magukat.

A felnőttek is bele-bele sétáltak felgyűrt nadrágokkal, többen átülve a szomszédos kávézókból italukat hörpölgetve letelepedtek a szélén és áztatták a lábukat. Az elviselhetetlen forróságból kellemes nyári nap lett. Mindez egy kulturális negyed kellős közepén - mert oda is emberek járnak, akiknek nyáron melegük van.

A Belvedere előtti szovjet-orosz emlékmű előtti szökőkút impozáns vízsugara alá már kevesebben és inkább felnőttek merészkedtek, de a szélén ugyancsak sokan hűsöltek. 

De bárhová is vetett az életem a szökőkutakat a forróságban mindenütt használták. Persze azok a városok nem olyan Világvárosok mint Bp, ahol ha egy köztéren fát ültetnek kivonul a híradó, hogy ökotudatos zöld város lettünk.

A világ más részein, amit hőség sújt rendszeresen, kis utcákban a lehűlést szolgáló vizes terek vannak. Kevesebb a hőségbe belehaló öreg, kevesebb a nyűgös gyerek, kevesebb az idegesen futkosó polgár, aki sötét öltönyben kell megjelenjen. Mert Londonban le lehet heverni a fűre öltönyben is, Bp-en ezzel az akcióval kutyaürülék kenetmintát gyűjtenénk.

 

 

 

 

 

 

 

Persze, kevesebb a bőrbeteg hajléktalan és a mosdatlan ember is. De ez meg szociális kérdés, amire mindig jön a válasz, hogy pénzkérdés.

A lakható város is pénzkérdés, nálunk is futnak önkormányzati projektek, beruházások olyan nyomorult kis szinten, hogy hónapokig vitatkoznak egy köztéri szobron, létrehozzák, majd hagyják szétrohadni. Ilyen például a Móricz Zsigmond körtéren a meleg-kövek, aminek az alapélménye, hogy télen egy ölelésre felmelegedik az ember. Barátságos, kedves ötlet. Néhány év alatt sikerült is létrehozni, addigra a metróépítés miatt a tér bombatölcsér kiállítóhely lett. Arról nem is beszélve, hogy az ölelés helyett telente hajléktalanok melegedtek mellette - ahogy a nyomor magára ránt egy teljes várost.

 

De vannak szökőkutaink nekünk is. Itt van mindjárt a turista célpont Városliget. A 35 fokos melegben jó lenne kicsit lehűlni. Körülötte kutyaszar, az rendben, az Hungarikum. Kopott nyomorult kövek. Há' meee ááántik dáráb...

A víz annyi amennyit az eső szórt bele, a döglött galamb és a belőle falatozó organizmusok igazi ökoparkká alakítják a helyet.

 

 

Vagy itt van egy új hely, a MOM park. Ötletes, modern képzőművészeti alkotás. Előtte a bokáig érő kis medencét az Isten is gyerekek pancsolására teremtette. Abban nincs semmi nóvum, de a felhevült srácok talán jól éreznék magukat. Ha nem kezelnék bőrirritáló vegyszerrel a vizet, már amikor van benne. 

 

 

 

 

Kedves Mo, kérlek mondd el nekem, mire való egy szökőkút?

- Arra szerinted nem, hogy nyáron lehűtsük magunkat benne.

- Arra is csak korlátozottan alkalmas, hogy gyönyörködtessen. Ha 35 fokban ezt nézegetném, akkor hamar hőgutát kapnék,  és ahhoz a környéküket is rendben kéne tartani.

- Talán arra, hogy télen víztelenítsük és nylonnal letakarva, szomorúan álljon?

Tehát se nyáron nem használható, sem télen. Akkor meg minek? Na, ez a pénzkérdés!

20 komment

Címkék: budapest gyerek egészségügy abszurd kutyaszar városkép

A bejegyzés trackback címe:

https://elinnen.blog.hu/api/trackback/id/tr48607851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyizga (törölt) 2008.08.09. 11:38:50

Igen, részben igazad van. Sajnos azonban Magyarországon mindent tiltással akarnak megoldani. Gondold végig, milyen hűsölőkkel lenne NÁLUNK tele egy nap alatt egy átlagos szökőkút!
A BKV se tesz semmit a hajléktalanok és a túlpigmentáltság miatt ingyen utazó lakosság fizető utasokat zavaró jelenléte ellen. Ha engednék a fürdést, a szökőkutak környéke melegben igazi Gangesz-parti feelinget hozna össze gyorsan. Szennyest mosó asszonyok, fürdő gyerekek, hamvakat a vízbe szóró gyászolók... :)))

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.08.09. 12:10:06

Velük senki sem foglalkozik, tehát élnek ahogy lehet, s közben a város lakhatósága megy tönkre.
Erre írtam, hogy a nyomor magára ránt egy teljes várost.

jejeje 2008.08.09. 12:26:16

Majd ha te takaritod ki a gyerek kakit beledobált szemetet, étel maradéko a medencéből akkor irjál hülyeségeket. Ez egy primitiv balkáni ország ha nem vetted volna észre, ne várjál el nyugat európai kulturáltságot. Tele lenne szarral csikkel bele is hugyoznának. Így is ellopják a bunkók amit lehet amit nem azt meg össze törik, grafitizzák.

Menjél elinnen ha kulturált körülményeket akarsz vagy tegyél valamit hogy a nép ne legyen ilyen bunkó.

kraut 2008.08.09. 12:27:15

Manyizga:
Bocsi, az ilyen rasszista szarok miatt (is) alakult ilyenné ez a helyzet.
Esetleg szeretnéd hogy ki legyen téve a buszokra, hogy "cigányoknak tilos"?
Ja, hogy te a jegykezelésre gondoltál. A faji alapú megkülönböztetés az csak a megszokás miatt keveredett a mondandódba...
Előbb nőjj fel egy olyan kultúrális szintre ahol tudod értelmezni és átlátni a szociális társadalom lényegét és fontosságát, majd aztán nyivákolj arról, hogy mi nem jó.
Szeretnél nyugati mintájú köztereket, de közben úgy viselkedsz mint az utolsó balkáni rasszista tahó. Higyjél benne, menne fog.

zsoltike 2008.08.09. 13:46:09

kraut, ebredj fel...

minerel 2008.08.09. 13:47:00

Nyugaton is tilos a szökőkútban való pancsolás csak nagy kánikulában eltekintenek ettől a tiltástól. Igaz ott tiszta a környezetük is meg nagyjából a vízük is és látványosan szépek működés közben mert ott működnek. Ausztriában pl. sok településen átfolyó patakba telepítnek szökőkutat ami látványos is és a globális vízprobléma megoldva.Párizsban én is lubickoltam szökőkútban anno...:-)

Manyizga (törölt) 2008.08.09. 13:47:12

Kraut, majd ha azt látom, hogy az ellenőr odamegy az túlpigmentált pereputtyhoz ELLENŐRIZNI (nem feltételezem, hogy nem vesz jegyet!), ahogy mindenki máshoz, AKKOR elhiszem, hogy TE olyan ÉRTELMI színvonalon vagy, hogy érted, mire gondolok. :)

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.08.09. 13:47:16

jejeje:
"Menjél elinnen ha kulturált körülményeket akarsz"
erről szól a blog :)

"Tegyél valamit hogy a nép ne legyen ilyen bunkó."
"Majd ha te takaritod ki a gyerek kakit beledobált szemetet, akkor irjál hülyeségeket."
Amit tehetek, hogy írok.

Konkrét is lehetek: kellene egy közmunkás, aki takarítana, ha már a közterületisek csak a bírságolást végzik. Régen volt parkőr, a Belvedere parkban is van. Munka is van, közpénz is van, csak ésszerű felhasználás nincs.

User1 2008.08.09. 14:00:38

Talán ha Demszky eltűnik, lesz több szökőkút, nyilvános WC, parkőr, stb.

Itt a városvezetés szemléletének kellene megváltoznia, ehhez mennie kell az egész bagázsnak.

pikula · http://ilovebp.blog.hu 2008.08.09. 14:08:34

Hat igen kedves escaper, jogos, amirol irsz.
Kibaszott penetrans putto, ami itthon zajlik, minden szinten. Merre mesz majd el? Lehet kovetlek.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.08.09. 14:20:23

pikula:
hát talán még Albánia van mögöttünk. Azonkívül szinte mindegyik Eu ország jobb nálunk. :) De kaja, lakhatóság, kultúra, tengerpart, életszínvonal dimenziókban maradva Ausztria, Anglia, Franciaország, Olaszországban gondolkodom.

Kroki 2008.08.09. 14:21:31

"Konkrét is lehetek: kellene egy közmunkás, aki takarítana, ha már a közterületisek csak a bírságolást végzik. Régen volt parkőr, a Belvedere parkban is van. Munka is van, közpénz is van, csak ésszerű felhasználás nincs."

persze, mert a segélyt nem lehet munkával "büntetni", megmondták odafönt, az csak úgy jár... Lehet meggondolná az a bizonyos réteg aki összeretkelné, ha utána neki kéne takarítani is... Persze ilyen itt SOHA nem lesz...

picológus kötsög 2008.08.09. 14:53:34

Keresem a posztban a rasszista beszólást, de nem találom. Vagy már nem is kell az ilyen ahhoz, hogy az ügyeletes faszfej huhogni kezdjen??

picológus kötsög 2008.08.09. 14:56:33

még egy megjegyzés krauthoz:

vérciki dolog mások kulturális szintjét firtatni és felnhövést javasolni, miközbena szerencsétlen azt sem tudja helyesen leírni, hogy kulturális.
Nem kultúrális, hanem kulturális.
És nem higyjél, hanem higgyél.
Érted már, seggfej?

szuper titkos nikk · http://www.flickr.com/photos/haazee/ 2008.08.09. 15:01:34

User1: most jöttem vissza Bécsből. Ott is volt kutyaszar az utcán. Azt is a Demszky szaratta a járdára?

Manyizga: csak halkan jegyezném meg, hogy én mind a mai napig többször látom, hogy a magadfajta, nagypofájú mélymagyar patkányok randalíroznak a városban, mint azt, hogy a cigányok tennék ugyanezt. Semmi köze a bőrszínnek ahhoz, hogy az ellenőr tud-e, mer-e kezdeni valamit egy bliccelővel.


----------------------
Egyébként nagyon szeretnék visszamenni - végleg - valahová Ausztriába. Ott többnyire emberek élnek. Itt a többség valami neandervölgyi utód lehet.
Miért van az, hogy pl. Bécs teli van az utcán "leparkolt" kerékpárokkal? Rengeteg automata bringakölcsönző van. Ott állnak az utcán a biciklik (www.flickr.com/photos/haazee/2743497473/,http://www.flickr.com/photos/haazee/2744095612/)és senki sem bántja őket, nem rongálja meg, nem lopja el. Pedig nincs minden sarkon rendőr. Alig van graffiti, amit láttam, az is normálisnak nevezhető mind kivitelezésben, mind a helyében (www.flickr.com/photos/haazee/2744086848/in/set-72157606609098383/).


Ehhh... jó, ott sem tökéletes minden, de még mindig nem tudok tőle szabadulni, mennyivel jobban éreztem magam ott három napig, mint itthon (itthon?)

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.08.09. 15:22:25

Egyetértünk Bécs az, ami Budapest lehetne. Vagy volt.

Manyizga (törölt) 2008.08.09. 16:44:57

Szupertitkos: LOL. Ha engem, vagy bármely "mélymagyar" barátomat randalírozni látsz bárhol, akkor a látásoddal is baj van. :))

Tényleg nincs köze a bőrszínnek ahhoz, hogy odamegy-e az ellenőr... De valahogy statisztikailag kimutatható, hogy melyik színhez nem mennek oda olyan sűrűn. :)

Szebb ország · http://www.kulturat.mlap.hu 2008.08.28. 10:13:29

tegyünk érte! agy inkább ellene! www.kulturat.mlap.hu !

Beau D.N. · http://beau.hu 2008.10.30. 11:52:42

kraut, és kedves szuper titkos nick- ÉBREDJETEK FEL.

Már persze hacsak nem valamelyik hangos "kisebbség" táborát szaporítjátok- mert ebben az esetben minden szavatok érthető ;-)
süti beállítások módosítása