Miért épp nem Mo?

Hogy elmentem, annak oka van. Birka birkának farkasa ez az ország. :)

Akik már elmentek...

ip-location

Célpontok

Időutazás - visszajelzés


Ha találkoztál az időutazás bizonyítékaival, kérlek jelezz vissza a helyszín fotójával és pontos címével: el.innen@freemail.hu

Utolsó kommentek

  • cecelegy1964: az nem lehet, hogy a meg meg jeleno ufok idoutazok ? (2011.01.12. 20:57) Időutazás - bizonyítékok
  • cecelegy1964: superfuntimehappeningyes.blogspot.com/2008_01_01_archive.html / ez éppenseggel lehet az ido... (2011.01.12. 20:36) Időutazás - bizonyítékok
  • birkusz: Magyarország volt, van és lesz. Legalább is a díszletek léteznek. Olyan, mint ha lenne. Pedig ninc... (2010.11.07. 06:51) Akik nyugodt álmodat vigyázzák - 1.
  • DR.version: megkerdojeleznem hogy normalis vagy, dehat hulyeknek all a vilag :D (2010.10.29. 21:01) Időutazás - bizonyítékok
  • escaper: @balage_81: Ha akar szoban is tamogatod az eroszakot, vagy elturod, hogy aldozatokka valjanak, aki... (2010.09.25. 18:55) Mo és a jog
  • Utolsó 20

TV műsor

Nincs megjeleníthető elem

Rasszista az anyád!

2008.07.01. 16:08 escaper

(Nem érdekel a politika!)

Adva van egy ország (jelöljük mondjuk Mo-nak), ami szétrohad, semmi sem működik, a 100 évvel ezelőtti kultúráját éli fel és ezzel dicsekszik, miközben az lassan rádől. Ez az ország korrupt, önző, primitív és gonosz. A működése egy banánköztársaságé, de még banán sincs.

Írtam már eleget arról, hogy Mon semmi sem változik, ha valami el is készül, azt korrupció övezi és néhány év alatt szétrohad. A szolgáltatások még mindig a rendszerváltás előtti szinten állnak, csak mostmár a párttitkár-szakszervezeti bizalmi sem dorgálja meg a boltban pökhendien beszélgető eladókat, a csőtörést okozó vízszerelő Mekk mestereket.

Persze az éhenhal a piacgazdaságban, aki nem jól teljesít, de nincs időm kivárni a folyamat végét, mert épp egy munkanélkülivé lett autószerelő veri szét a lakásom, és árasztja el vízzel, bár hiteles forrásból kerestem mesterembert. Szóval nálunk a piacgazdaság is csak mutyizás, hazudozás.De ami Monok (Kossuth szülőhelye, jegyzem meg halkan) kapcsán elindult az felháborít.

Item 1. A segély

Kezdjük az elején. Vannak emberek, akik nem képesek munkavégzésre. Ennek lehet egészségügyi, mentális oka. Ezekről egy társadalomnak gondoskodnia kell. Ez a feladata. Nemcsak segélyekkel, de odafigyeléssel, gesztusokkal, szeretettel. Aztán vannak emberek, akik munkaképesek, de nincs lehetőségük dolgozni. A piacgazdaságban a gazdasági-minőségi nyomás alapja, hogy a munkanélküliségnek meg kell maradnia, mert ezzel kényszeríthető ki a munkavállalókból a jó, hatékony, eredményes munkavégzés.

Viszont, ha egy társadalomban a munkanélküliség mellett olyan kompenzáló tényezők vannak, hogy a munkavállalás anyagi hátránnyal jár, az a társadalom nem piacgazdaságban gondolkodik.

Konklúzió: Elesettekről jobban gondoskodni, aki munkaképes ne kapjon segélyt.

Item 2. Mi legyen a munkanélküliekkel?

Az előző pontban leírtak alapján a hosszabb távon munkanélkülieknek nem járhat segély. Átmeneti időre kaphat pl. 6 hónapra, ha végkielégítést nem kapott. A miniszterek és állami főmuftiknak mindig van végkielégítésük, lelépési pénzük, titoktartási járadékuk. Ezek a mindennapi munkavállalók számára lettek kitalálva, mégis nekik harcolniuk kell ezekért, a jómódú közszolgák viszont automatikusan megkapják. Még a parlamentből kiesett képvielők is, akiket talán nem ér váratlanul a munkahelyük megváltozása, arről nem is szólva, hogy pont azért vsztik el az állásukat, mert ezzel büntetik őket a szavazóik.

Akik viszont semmiféle jövedelemmel nem rendelkeznek, azok jelentkezhessenek közmunkára. A közmunkások alkalmazói pedig kapjanak automatikusan adókedvezményt. A visszaélések elkerülésére a közmunkákra pedig a munkaügyi központok jelülnék ki az embereket. így senki sem alkalmazhatná a rokonát a saját vállalatában adókedvezményt kiharcolva.

Konklúzió: Közmunkákkal a munkanélküliség ellen.

Item 3. Milyen közmunkákat? Van ennyi?

Mo tele van munkalehetőségekkel. A gátak fenntartása, az útépítések, a csatornahálózat, a köztisztaság, az építőipar, a rendfenntartás mind-mind állami feladat, amit az állam jelenleg nem jól lát el. A közigazgatástól a segédmunkáig mindenre lehetne megfelelő embert találni. Ha egy ember megélhetése attól függ, hogy 2-3 utcában minden rendben legyen - a hóeltakarítástól, az utcaseprésen, az út állapotának fenntartásán, a buszmegállók felügyeletén, a fák gondozásán, a gyomok irtásáig - akkor meg is fogja tenni. És az ott lakók hálásak lennének és szívesen fizetnének adót, amiből ez finanszírozható.

Konklúzió: Nézz körül, Mo szétrohad és szerinted itt nincs munka?

Item 4. Na, de miből finanszírozzuk?

A ki nem fizetett segélyekből. A rászorulókat támogassuk, de a munkaképeseknek adjunk munkát - lásd első pont. A munkavállalók száma nő. A fekete gazdaság fehéredik, mivel aki segélyből él, az mellette feketén vállalhat még munkát. Aki dolgozik annak kevesebb lehetősége van, hogy a megélhetését adó munka mellett bűnözzön vagy feketén dolgozzon.

Tanulságként álljon itt egy régi közgazdász mese a pénzről:

A kis faluba egy idegen érkezett a vonattal. Két hétig a kocsmában lakott, étkezett, ivott. Mielőtt elment, kifizette a tartozását, majd vonatra szállt. A kocsmáros a kapott pénzből kifesttette a kocsmát. A festő a kapott pénzből megvette a fiának a biciklit. A kerékpár bolt tulajdonosa a kapott pénzből nagy lagzit csapott a kocsmában. A kocsmáros másnap elgondolkozva forgatta a kezében a visszajutott pénzt, mire is költse. Ekkor vette észre, hogy hamis!Ezzel nem azt akarom mondani, hogy hamisítsunk pénzt :) Megteszi ezt az állam - ezt hívják szemérmesen inflációnak :) Csak, hogy fejlődhet valami pénz nélkül is.

Ezenkívül gondoljuk el kicsiben, hogy mi történik Kínában! Emberek fillérekért dolgoznak, emiatt a kínai könnyűipar legázolta a világot. Mi történne, ha 100.000 ember a ruhaiparban dolgozna, akik most segélyen élnek? Mondjuk mindegyik megtermelne 100 zoknit naponta. Az naponta 10.000.000 zokni. Mindegyiket adjuk el 10 forint profittal párját ugyanazoknak, akik most kinai cuccot vesznek rá is írhatnánk, hogy MonokLee. Az 50 millió forint naponta (mert annyi féllábú nem lenne :) ). Az éves szinten másfél milliárd forint plusz. Persze ez elenyésző összeg a segélyekhez képest, de jelenleg a segélyek semmit sem hoznak a társadalmi feszültségen kívül!

Persze ennél jobb model is kidogozható, de én pl. személy szerint szívesen fizetném annak az embernek a fizetését megosztva a szomszédokkal, aki a környező utcákat teljesen rendben tartja, ha ezt leírhatnám az adómból.

Konklúzió: A segélyeket is már finanszírozzuk és azoknak semmiféle társadalmi haszna sincs.

Item 5. Ez rabszolgatartás! Nem kötelezhetünk embereket munkára!

Senki sem kötelez senkit semmire. Ami dolgozni akar az kaphasson közmunkát, amiből valamilyen szinten megélhessen. Aki pedig nem vállalja az számoljon ennek a következményivel.

Engem miért kötelezhetnek, hogy másoknak fizessek az adómon keresztül, akik képesek tenni a társadalomért és mellette esetleg feketén dolgoznak.

Konklúzió: Aki tehet tegyen, ha nem, ne is egyen!

Uhhh, ez nagyon gáz mondat :) De legalább bemutatható, hogy a magyar nyelv az eszperente rokona :)

Item 6. Igy nőni fog a bűnözés!

Éljen! Máris nő a közmunkák köre, amire embert lehet felvenni! A polgárőrök száma máris növelhető. Aki pedig a bűnözést választja a közmunka helyett, annak ennek elkerülésére fizessünk segélyt? Dehát akkor az védelmi pénz lenne!

A bűnözőknek meg az okozott kár le kéne dolgozniuk. Jelenleg akiket károsítanak, nem kapnak semmiféle kártérítést. Ezentúl legyenek az áldozatoknak is jogai, ne csak a bűnözőknek!

Konklúzió: A segély ne védelmi pénz legyen!

Item 7. Ez rasszizmus!

Aki rasszizmust lát a mondataiban az beteg. Társadalmi érdekekről és együttélési szabályokról beszélek. Ha a helyi önkormányzatok nem képesek rasszizmus mentesen kezelni a közmunka programokat, akkor azokat a kissebségi jogok megsértéséért el kell itélni. Ha két ember közül az egyik betartja a törvényt, a másik nem, akkor automatikusan fel kell lépni a törvényt megszegő ellen. Akár egy szegény, segélyből élő roma, akár másodikként parkoló Audis-aranyláncos behajtóember, akár korrupt rendőr, akár Zsanett.

Konklúzió: Rasszista az anyád!

Teljes konklúzió: Mi a baja bárkinek a munkával?

20 komment

Címkék: erkölcs abszurd rasszizmus közmunka

A bejegyzés trackback címe:

https://elinnen.blog.hu/api/trackback/id/tr40548127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donofrio 2008.07.01. 16:38:51

Nagyon élvezetes és végletekig igaz ez az írás!minden szava,minden betüje igaz!!!!Ma én voltam a rassszista,mert megállítottam a kukás autót.És el mertem 60 kg-ós nőként mondani,hogy ne csak a szemét felét vigyék el a "becsületesen "dolgozó büdös cigányok.A vezető magyar volt,ki rámszólt:nem szabad így beszélni asszonyom.Hátulról előpenderült ,két szép barna ember,és megfenyegetett ,hogy hívja a rendőrt.Állok elébe!Vörösödött --volna ---a feje,ha látszott volna,mikor közöltem,hogy a fele fizetése az enyém,mivela maradék szemetet én fogom összeszedni.A kukázók a hibásak.Kik is kukáznak????Lényeg,hogy a kutyukámat akarták a kocsival kivasalni,erre én ugrok.aztán a gutaütés szélén elmentek,és még az utca végén is méltatlankodott a derék dolgozó,hogy ilyenkor mit tegyen,legszívesebben pofán vágna,és estére dögöljek meg!Azt márnem is mondom,hogy 3 drága pénzen vett kukánkat már összetörték.Nem véletlenül,direkte dobálva.Én ezt szándékos károkozásnak veszem!!
DE!Nem ez a legnagyobb hiba,hanem ,hogy többen hallották a csete-patét ,és senki nem állt mellém.
Na itt az alapvető probláma ezzel az országgal!
Összetartás????Az mi is???Mindenki utálja ezeket az ingyenélőket,de sunyít!
Ezek meg ,a kormány áldásával szaporodnak,mint a nyulak!Mi pedig tűrjük,elnézzük,belenyugszunk...
Azt kapjuk,amit megérdemlünk.
Amíg csak 1-2 ember pofázik ellenük,addig rasszisták vagyunk.A magyarnál rondább állatfaj nem létezik. Már nem vagyok büszke a hazámra,és magyrságomra!

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.07.01. 17:26:26

Donofrio:
Én tényleg nem vagyok rasszista, és szaporodni is akarok mint a nyúl.
Ja, és Neked cigány is vagyok :)

Zarite 2008.07.01. 19:51:17

Tetszett az írás, és igazad van!

VB 2008.07.01. 22:56:36

donofrio:
1. Ne is nagyon legyél büszke, amíg ilyen a helyesírásod, nincs is mire.
2. El tudom képzelni, hogyan szóltál hozzájuk. Ha meg sem próbálsz kulturáltan viselkedni, mástól miért várod el? Amilyen az adjonisten..., vagy másképp: kard által vész, ki kardot ragad.

escaper:
Összeszedted a ondolataidat, többé-kevésbé egyet is lehet érteni az attitűddel. A kivitelezés azonban, ilyn módon legalábbis, lehetetlen:
a. "Persze ennél jobb model is kidogozható, de én pl. személy szerint szívesen fizetném annak az embernek a fizetését megosztva a szomszédokkal, aki a környező utcákat teljesen rendben tartja, ha ezt leírhatnám az adómból."
Namost attól tekintsünk el, hogy mennyi lenne az adminisztrációs terhe annak, ha számon kellene tartani, hogy te abban az utcában laksz, ahol X.Y takarít... nade figyu: miből fizetnéd a fizetését (ugye, nem zsebbe...?), ha ugyanakkor ezt a pénzt leírod az adódból? Szóval a költségvetésnek te nem fizeted be azt a pénzt, amiből X.Y takarítja az utcádat...? Vagy mi? Akkor ki fizeti?
b. A zoknis dolog jó ötlet. Nem is értem, miért nem vágsz bele holnap reggel az Escape Zoki Gyár Kft-be. Még mielőtt valaki más megteszi...
c. "Akik viszont semmiféle jövedelemmel nem rendelkeznek, azok jelentkezhessenek közmunkára." Ööööö... és akik segélyből élnek, de inkább dolgoznának, mert pl. többet kapnának így, azok ne?
.. és még számtalan ellentmondás van a szövegedben, amit most nem vesézek ki, mert bár 11 óra van, dolgozom (azért is, hogy fizetni tudjam az adót, amit akkor is kell, ha nincs bevételem, lévén vállalkozó vagyok). Te fizetsz adót?
Mondd, nem a más szemében a szálkát-attitűd tipikus megnyilvánulása részedről, hogy "Ez az ország korrupt, önző, primitív és gonosz"...?
Gondolkozz kicsit... még nem késő.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.07.02. 00:24:40

VB:
a. Nem értelek. Fizetünk adót, amin vannak terhek. Az adómból segélyeket (is) fizetnek. Meg az állami feladatokat is ellátnak belőle. Ha az adómból közvetlenül fizetek olyannak aki az állami feladatokat ellátja, azzal mi a baj?
Igazán azt kéne észrevenned, hogy a maoi elosztáson már annyi az élősködő, hogy az állami tevékenységek ellétéséra mér nem is képesek. Nemsokára írok pl. a Postáról, aminek a megbízhatatlansága a gazdaság lassulásához vezet. De a rendőrség, az egészségügy is az elosztás iszonyú költségességétől működésképtelen.
Mindenki akit ismerek fizet TBt, de magánorvosokhoz jár! Mert az állam beszedi a feladatok ellátására a pénzt, de drágán osztja vissza.

b. Mivel nem én osztom a segélyt, ezért nehezen tudnék ilyet csinálni. Az alapja pont a munkabér segély helyett elv lehetne.

c. Mint írtam segély csak a munkaképteleneknek illetve átmenetileg legyen. Ezen részletesen rágódtam. Tehát az az eset elő sem fordulhatna, hogy a segély (0 Ft) több lenne mint a munkabér (mostani segély összege + a gazdasági eredményből juttatás).

Szóval keresgéld az ellentmondásokat, szívesen veszem, ezek egyelőre nem azok.

Nem értem a megjegyzésed sem, hogy korrupt lennék. Én adózom, nem keveset. Önző lennék, amikor írom, hogy a munkaképtelenekre viszont többet kéne költeni? Primitív lennék? Nem gondolom, de bizonyára vannak nálam okosabb emberek is. Gonosz? Miért is?

Éltem már eleget más országban. Gazdagabban is, szegényebben is. Sok helyütt látom a változásokat, és a barátságosságot. Az egész blogomban a példákat írom, hogy mi itthon a baj.
De a következő hetekben összegyűjtöm azokat amikre büszkék lehetünk. De sajnos, ha csak néhány száz kilométert utazol kiderül, hogy mind-mind hazugság.

Komolyan várom a válaszod!

Húzz bele, soha nincs késő :)

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.07.02. 00:35:09

VB:
Ez már több vitában hallom és érdekelne a válaszod.
Mindenki azt mondja, hogy nem lehet adót csökkenteni, mert a költségvetés hiánya nő. És akkor kitől venném el a kismamától vagy a nyugdíjastól.
Mintha ez a kettő kiadás lenne. Akkor amikor az Aranyág alapítvány TV műsorban órák alatt sír össze 30-40 millió forintokat az egyébként már adózott emberektől, azokra az állami feladatokra amire az adót fizettük, miközben magánalapítványok látnak el állami feladatokat, akkor ennek fényében kell megnézni a napi szinten megjelenő 100-200 milliós kis stikliket.

Ja, és kezdj el utána számolni mennyi valójában a teher a munkabéreden. A költségvetés jelenleg egy feneketlen zsák, amire a legkevesebb jut azokra a feladatokra, amikre beszedik.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.07.02. 12:02:11

Azt nem értem, hol a francba' vannak a számítógépes szimulációk, amelyben le vannak modellezve ezek a társadalmi problémák. Reprezentatív mennyiségű virtuális ember, központilag megadott paraméterek, preferenciák, hogy a valós világhoz minél inkább hasonlítsanak, 20-30 éves szimulációk - bárki bejelentkezhet és polgármester vagy miniszterelnök lehet.

Ingrid · http://www.ingrid.hu 2008.07.02. 14:26:21

ern0, ha megcsinálod vagy segítesz kitalálni, mi lefuttatjuk :)

VB 2008.07.02. 23:45:05

Szia,

válaszolok holnap, gondom volt a netemmel.

VB 2008.07.05. 10:33:12

Mindenki azt mondja, hogy nem lehet adót csökkenteni, mert a költségvetés hiánya nő. És akkor kitől venném el a kismamától vagy a nyugdíjastól.
Mintha ez a kettő kiadás lenne.

- miért, nem kiadás? Miből fizetjük? Hát az adóból, nem?

ptr 2008.07.05. 15:21:14



a rendszeres szoc segely 60mrd evente.
(100mrd volt a nemzeti evekkel ezelotti aron.
kb a kulturalis kiadasok eves koltsege.)

tgm mondja:
a mo-i atlagber toredeke az eu atlagnak
(ezzel az allitolag k.va sok adoval egyutt),
komolyan ezer sivakol a magyar tokesosztaly?
komolyan az olcso munkaberrel akarunk versenyezni?

szerintetek azer van munbkanelkuliseg,
mert tul jok a segelyek? bruhaha.

ferge mondja: a szegenyseget nem a segelyek megvonasaval fogjuk megszuntetni.

nincs civil tars mo-n. a politikai rsz (most latvanyosan) nem tud adekvat valoszakat termelni.
erre van arca a demjanoknak (tokesekenek,
a jelenlegi rsz legnagyobb haszonelvezoinek, un kozgazdsaz-elemzoknek=new yuppie order) kiallni,
h nem akarnak adot fizetni,
es ne adjunk a szegenyeknek.

erre ugrik a szetgyalazott lecsuszott autoszerelo,
ahogy irod, igen b.zm.g rohadt ciganyok.

pedig
1,
egyebkent ki nem tudja h a kapitalizmusban
renszerrel jar a munkanelkulioseg?
2,
ki nem latja 20 ev utan, h az atvett (megvalosult) piaci modell nem tudja azokat a feladatokat ellatni, amikrol te is irsz.


sztem marhara a masik oldalon kellene kezdeni,
vagyis az allami penzek brutalis elszamoltatasaval. (egeszen a maganzsebekig,
kozpenzzel a demjanoknak is el kell szamolniuk,
nincs uzleti titok aki a koztarsossaggal akar uzletelni).

a rasszizmus feldolgozasara pedig meg nagyon nincs kesz ez az orszag. szamomra elkepeszto gyomorforgato netto nacizmus folyik a neten a monoki ugy kapcsan, bennem komolyan megfogalmazodott a szolasszabadsag korlatozasa.
ne lehessen mar barmit buntetelenul viccesen kozterbe kialtani. nagy mazli, h nem nem ciganynak szulettem. ne nekem kelljen mar szegyenkeznem a naci magyarok miatt.

politikai oldalrol egyaltalana nem szabadna jatszani vele (ja tudom ez naivitas),
annal durvabb kultursokkot teremtehetnenk nehany
szalasi felvilagosito kampannyal.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.07.06. 22:06:38

VB: Bocs, az említett mondat helyesebben. (Bár tudom, hogy a 'helyes' nem fokozható :) )
"Mintha CSAK ez a kettő kiadás lenne."

Értsd: ezer hely van, ahol költséget lehetne csökkenteni.

Örülök, hogy szóltál egy elírástért. Jöhet az érdemi kritika is :) Azzal még adós vagy! :D

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.07.06. 22:19:50

ptr:
Egyrészt örülök, hogy olvasott vagy, de tgm és Ferge is tévedhet. Bizonyára kevesebbet is mint én.
Viszont mindketten voltak tanácsadói vagy döntéshozói pozícióban és a helyzet nem oldódott meg.

A válaszodban nem nagyon értem, hogy mi a baj a közmunkával. Leírtam egy modellt, hogy a süllyedő országban hogyan lehetne előbbre lépni. Amiket leírsz általánosságok. Ez egy konkrét gondolat, egy konkrét eset, egy konkrét modell.

Abban teljesen egyetértek, hogy az állami kiadások elszámoltatása létfontosságú és evidens. De ennek bevezetése és egy normális közmunka-segély politika EGYMÁS MELLETT is létezhet.
Két külön minisztériumhoz tartoznak, dolgozhatna akár mindkettő egyszerre is :) Vagy legalább az egyikük. :)

A rasszizmusról írott mondataid remélem nem rám vonatkoznak. Soha nem teszek ilyen kijelentéseket és soha meg sem fordul a fejemben. Ha egy gondolatom valaki érdekeivel ütköznek, akkor kérem vitázzon, de ha egy ötletre azért sütik rá, hogy rasszista mert romákat is érint, akkor AZ ÖNMAGA a rasszizmus.
Nem fogom bizonygatni ki is vagyok, de ha elolvasod a blogom és találsz ilyenre jelet, igazad van. Ha nem akkor jössz egy bocsánatkéréssel :) Ha meg nem nekem címezted, akkor ez a bekezdés tárgytalan. :)

anti hipi-HüPi 2008.07.07. 07:13:44

Már többen, több helyen leírták: a segély, az segély. Amit munkáért adnak, az munkabér.
És van egy aprócska dolog, ami miatt sántikál ez az elmélet: ha valaki segélyre szorul, annak többnyire nem tudnak munkát adni.

M a r c e l 2008.07.07. 11:29:33

Most komolyan, te írogatsz itt, hogy nem jó Magyarország és ezt a szart, szemétséget, embertársaid totális semmibevételét akarod eladni nekünk? Ha már egy jobb világot akarsz, akkor ne ezzel a rothadt, elavult, dolgozzon típusú kálvinista dumával gyere...

Annyira felnyomott agyilag, hogy nem is magyarázok. Gondolkozz és érezz vazze... :(

M a r c e l 2008.07.07. 11:30:27

Nem vagy rasszista csak szemét, egoista mint a magyar társadalom nagy része.

Decesso (törölt) 2008.07.09. 13:35:52

Tanmese: A tücsök és a hangya

Egy nagy rét kellős közepén éldegélt a tücsök és szomszédja, a
hangya. A
hangya szorgalmasan dolgozott, hisz tudta jól, hogy munkájának
gyümölcsét
élvezheti majd szabadidejében.


A tücsök? Ă? ugyan nem! Táncolt, dalolt, mulatozott. Aztán,
egyszer csak
beköszöntött az ínséges idő. A hangyának megvolt mindene,
hiszen
megteremtette létbiztonságát. A tücsök, hogy ne kopjon fel
kicsiny álla, a
hangyák vezetőihez fordult segítségért.


Ă?k szemügyre is vették a tücsök nyomorát, és úgy döntöttek,
hátrányos
helyzetűnek nyilvánítják tücsök komát. Tücsök koma megörült,
örömében be is
rúgott a kocsmában a kapott segítség egy részéből, majd a
többit a
játékgépbe dobálta. Gyermekei otthon várták az élelmet, meleg
ruhát,
egyikük éhen is halt.
Tücsök koma ismét a hangyákhoz ment, ismét kapott segítséget.


Nem ám szépen megköszönte, toppantott egy nagyot. Kikérte
magának az
alamizsnát. Hiszen ő is teljes jogú tagja a rét közösségének,
ezért neki
több jár!
És mivel hátrányos helyzetű, gyermekei sem lehetnek mások:
- "Tessék szépen kiszámolni, mennyi is jár nekem, és
gyermekeimnek!" -
rendelkezett.


A hangyák sóhajtottak egy nagyot. Igyekeztek intelligensen
kezelni a
helyzetet, így hát megadták a tücsöknek, amit kért. Tücsök koma
úton
hazafelé ismét jól berúgott, majd másnap reggel magához térvén
elgondolkodott, hogyan tehetne szert még több segítségre:
- "Hohó! Saját magamat nem sokszorozhatom meg... no de
gyermekeimet...!"
-rikkantotta.


Így hát féktelen és felelőtlen szaporodásba kezdett, hiszen
gyermekeinek
sanyarú sorsa jó érvnek bizonyult, valahányszor visszament a
hangyákhoz.


A hangyák megadóan bólintottak, ismét segítettek, ám néhányan
közülük
elégedetlenkedtek a kialakult helyzettel:
- "Miért adunk a tücsöknek? Miért nem teremti elő magának, ha
szüksége van
rá?"


Erre a tücsök agresszívan visszavágott:
- "Mit mondtál? Tücsöknek neveztél??? Az én nevem ízeltlábú
hegedűvirtuóz!
Jó, ha megjegyzed, barátom!"- mondta fenyegetően, majd útjára
indult.


Napokig forrongott magában. "Még hogy tücsök... teremtsem
elő... nem tudják
ezek, ki vagyok én!!!"
Ezzel útnak indult, megkereste fajtársait.
- "Össze kell fognunk, meg kell védenünk magunkat
ellenségeinkkel szemben!"
- duruzsolta társai fülébe.


Így is lett. Megegyeztek, ki lesz közülük a szószóló. Neki
nincs más dolga,
csak fülelni. Ha azt meri mondani valaki, hogy tücsök, rá kell
vágnia hogy
rasszista és kirekesztő.


Taktikájuk bevált. A buta hangyák nem akartak rasszistának
tűnni, így mind
több és több segítséget nyújtottak. Közben dolgoztak keményen,
hogy a saját
számláikat is be tudják fizetni. Fel is tűnt ez a tücsköknek.
Úgy
gondolták, nem szép dolog a hangyától, hogy csak magára gondol,
amikor
pluszműszakot vállal. Valahogy ezt is el kéne venni tőle...


Így hát elkapták a hangyát az éjszakás műszakból hazafelé,
kifosztották, és
jól elverték. A hangya, a törvények szerint a rét
rendfenntartóihoz
fordult:
- "Segítsenek, kirabolt egy csapat tücsök!"


A rendfenntartók csak csóválták a fejüket:
- "Honnan tudod, hogy tücskök voltak? Annak vallották magukat?"


A hangya inkább legyintett, és hazament. Napokig emlegette
barátainak, hogy
csúnyán elbántak vele a tücskök. A barátok csak bólogattak,
hiszen velük is
ugyanez történt. A rémhír gyorsan terjedt a rablókedvű
tücskökről, míg az
éppen mulatozó tücskök fülébe nem jutott:
- "Miiii? Már megint tücsköznek? Tanítsuk móresre őket!"


Ezzel elindult egy soha nem látott erőszakhullám a réten. A
tücskök
raboltak, fosztogattak, vagy puszta kedvtelésből verték
félholtra a
hangyákat. Erről nem is szólhatott a fáma, mert a tücskök
szószólója résen
volt, valahányszor felröppent egy kósza hír, ő habzó szájjal
üvöltötte
"RASSZISTAAAA!"


A hangyák mindenféle dologgal próbálkoztak. Megalapították a
hangyagárdát,
de ezt még saját fajtársaik is lehurrogták. Fegyveresen egy
hangya sem
merte megvédeni magát, hiszen egy tücskökkel teli börtönben nem
sok jó várt
volna rá. A tücskök (hm, elnézést ízeltlábú hegedűvirtuózok)
senkit sem
kíméltek. Öreget, fiatalt, nőt, gyereket egyaránt megtámadtak,
szemrebbenés
nélkül.
Még egy köztiszteletben álló hangyatanárt is meggyilkoltak sok
más
hangyával együtt. A hangyák csak tűrtek, dolgoztak, hiszen a
rét komoly
gazdasági válságba sodródott.


Közben a tücskök csak szaporodtak, egyre több volt az éhes
száj. A hangyák
etették őket, míg a kis éhes szájakból kifejlett tücsökbűnözők
nem
cseperedtek. A hangyák egyre demoralizáltabban élték
hétköznapjaikat. A
tücskök egyre többen lettek. Végül az egész rét fölött átvették
az
irányítást. Elszennyezték a rétet, feléltek minden tartalékot,
büntetlenül
kaszabolták le az utolsó hangyát is.


Minden La Fontaine mesének van tanulsága. Ennek is. Nem mondjuk
ki.
Nem vagyunk rasszisták.
U.I. a nyolc éven aluli magyarországi lakosság fele(!!!)
tücsök!

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.07.09. 15:28:24

Nem értek egyet a mesével. Sem burkoltan, sem nyíltan nem vagyok rasszista. Attól, hogy tücsköt mondasz még előítéletes vagy és általánosítasz.


álommókus 2008.07.07. 11:30:27
Lehet, hogy nem olvastad el alaposan, amit írtam:
"Vannak emberek, akik nem képesek munkavégzésre. Ennek lehet egészségügyi, mentális oka. Ezekről egy társadalomnak gondoskodnia kell. Ez a feladata. Nemcsak segélyekkel, de odafigyeléssel, gesztusokkal, szeretettel."
Tehát, aki munkaképtelen arról gondoskodni KELL.

Aki meg munkaképes, annak adjunk munkát. Az ország érdekében: ha csak mindenki lefest egy falat, vagy lenyírja a füvet ugyanazon a pénzért, amit most segélyként kap máris mindenki beljebb van, erről szól a fenti lista. Mi a bajod azzal, hogy generáljunk munkát?

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.07.09. 15:31:33

Vízirigó 2008.07.07. 07:13:44
"Már többen, több helyen leírták: a segély, az segély. Amit munkáért adnak, az munkabér."

Mintha én mást mondanék. Olvasd csak el:
"Elesettekről jobban gondoskodni, aki munkaképes ne kapjon segélyt."
"Közmunkákkal a munkanélküliség ellen."
A lényeget még ki is emeltem vastag betukkel.
Ne dugd a fejedet a homokba és ismételd azt, amit szoktál. Ez most egy másik gondolat, mint amire ezt szoktad válaszolni. :)

ex-dr. vuk 2008.10.27. 12:02:12

En sem ertem, hogy a Monoki kezdemenyezesben hol a rasszizmus. Aki rasszizmust kialt, az azonnal el is ismerte, hogy a ciganysagra jellemzo az, hogy kerulik a munkat es segelybol elnek.
süti beállítások módosítása