Miért épp nem Mo?

Hogy elmentem, annak oka van. Birka birkának farkasa ez az ország. :)

Akik már elmentek...

ip-location

Célpontok

Időutazás - visszajelzés


Ha találkoztál az időutazás bizonyítékaival, kérlek jelezz vissza a helyszín fotójával és pontos címével: el.innen@freemail.hu

Utolsó kommentek

  • cecelegy1964: az nem lehet, hogy a meg meg jeleno ufok idoutazok ? (2011.01.12. 20:57) Időutazás - bizonyítékok
  • cecelegy1964: superfuntimehappeningyes.blogspot.com/2008_01_01_archive.html / ez éppenseggel lehet az ido... (2011.01.12. 20:36) Időutazás - bizonyítékok
  • birkusz: Magyarország volt, van és lesz. Legalább is a díszletek léteznek. Olyan, mint ha lenne. Pedig ninc... (2010.11.07. 06:51) Akik nyugodt álmodat vigyázzák - 1.
  • DR.version: megkerdojeleznem hogy normalis vagy, dehat hulyeknek all a vilag :D (2010.10.29. 21:01) Időutazás - bizonyítékok
  • escaper: @balage_81: Ha akar szoban is tamogatod az eroszakot, vagy elturod, hogy aldozatokka valjanak, aki... (2010.09.25. 18:55) Mo és a jog
  • Utolsó 20

TV műsor

Nincs megjeleníthető elem

Embertanfolyam 4: Cool túra

2008.04.16. 23:11 escaper

(Nem érdekel a politika!)

Bárhol járok a világban, mindenhol a közösségi terek, programok, ünnepek, amik összetartanak társaságokat vagy tágasabban értelmezve nemzeteket.

Közösségi terei Mo-nak lassan nincsenek:
Nincs tengerpartja, hová érdemes esténként leugrani. Lehetne ilyen a Balaton, ha nem ebben az országban lenne. Egy normális európai vonat hálózattal max. 1 órányira van a fővárostól. Kocsival évtizedek óta nem tudják összekötni normálisan. Mert mi is lenne, ha mindenki a meló után 4-kor leugrana és este 10-kor haza? Akkor nem lehetne fanatizálni és a nyomorult szinvonalú médiával hülyíteni senkit. No, meg a vendéglátás minősége is maradt az 1970-es évek szintjén.
Olasz és spanyol barátaink minden este kint buliznak a tengerparton akár gyerekestül, bár a parttól 100 km-re laknak.

A kulturális csomópontok szép lassan eltűnnek. A Kulti és Almássy az utolsó alter helyek voltak, a felszámolt romkocsmák és Ráckert, az egyre korlátozottabb Sziget, a bezárással fenyegetett ZP, a lassan széteső Millenáris helyére mit is ad az állam? Tessék csak elmenni Krakkóba, ahol a történelmi belváros alagsorában ismeretlenül 20 bulit találtunk egyetlen óra alatt. Ja és persze egyik sem beugrós volt, hanem a fogyasztásból tartják el magukat. Bécsben és Madridban hatalmas tereken lehet az elit magyar éttermek minőségét meghaladó minőségű lacikonyhák(!) kínálata mellett filmet vagy meccset nézni, operát hallgatni és a barátokkal, haverokkal találkozni, dumálni, sörözni, röhécselni.

A koncerthelyeink akusztikája és nagyrészt zenei felhozatalban is évtizedekkel van az európai minőség alatt, beleértve sajnos a klub életet is. Nincsenek állandó lehetőségek, hogy neves zenészekkel, művészekkel találkozzanak és tőlük tanuljanak kezdők és kismenők. Ismeri egyáltalán valaki a workshop kifejezést valaki itt?

Nyomorult monstre kiállítások helyett a kis- (akár lakás)galériákat kéne futtatni. Nem álltam sorba Van Gogh mellett lökdösödni és másodosztályú Picassokat más hóna alól nézni, ha láthattam őket Amsterdamban vagy Antibesban nyugodtan elüldögélve a legjelentősebb képeik előtt.

A magyar kultúra nem a gulasch, tschikos, Piroska, hussar, Heros' Square, Fishermen's Bastion múltbarévedezés. Erre senki sem kíváncsi, ahogy arra a hülyeségre sem, hogy mi védtük a töröktől Európát (konkrétan Bécsnél és utána a másik oldalon álltunk). Trianon meg lassan 100 éve volt és egyébként meg büntetést kapott Mo, mégha valóban irreálisan súlyosat is, hogy rossz oldalra állt. A sarokból kijöve inkább megtörölni kéne már azt taknyos orrocskát, mint büszkén körbehordozni és összekenni vele mindent.
Az EU-ban lassan el kéne felejteni a szétvágottság miatti sértettséget.
Egyébként meg székely nagyapám mesélte, hogy mi előbb voltunk itt vagy 200 évvel, mint a magyarok és a törökök segítségével dobáltuk le a magyar elnyomást. 1848-ban meg jobb lenne székely hadseregről beszélni, mert hát mi harcoltunk egy lengyel tábornok vezetése alatt, akkor is, míg a magyarok csak a szájukat tépték.

Ideje lenne már végre felmutatni valamit, mert a turistákat márcsak 3 napra hozzák ide és azt az időt is alig tudják valahol elütni, mert rohanunk a legunalmasabb városok közé. Komolyan Helsinkiben nagyobb élet van, ahol alig lézengenek és egy alapos berugás is a fagyveszéllyel jár.

Képesek vagyunk a Stadion hotelt úgy hirdetni, hogy a legnagyobb sportcentrum mellett van. NEM! A legnagyobb magyar sportcsarnok mellett van. A világon mindenütt a sportcentrum olyan helyet jelöl, ahol konditerem, uszoda, aerobik termek, futópálya, harcművészeti iskolák vannak. Mellesleg balett stúdió, gyerek- és férjmegőrző is gyakran. Nálunk lehetetlen elmenni úszni, mert a válogatott úszók és vizilabdázoinkkal kell osztoznunk, illetve az edzéseik közt lehet kicsit pancsolni a hátrahagyott izzadtságukban és vizeletükben. Hong Kong kellős közepén szabad kosárlabda és teniszpályák vannak, ahol késő estig sportolnak srácok. Csak New Yorkban majdnem 20 görpálya van, ahol profiktól lehet tanulni.

Na, és az ünnepeink. Máshol turista csalogató egy neves nap. Nálunk mint katasztrófaturizmusra hívószó. Csapatok harcolnak egymással, könnygázt szagolhatunk. Hát hogyan mutassunk a gyerekeinknek hagyományokat, ha minden történelmi eseményt és programot erőszak kísér?
A Karácsony bevásárlási láza és bódé sorai, a március 15-i és október 23-i összecsapások, a szervezetlen augusztus 20 és húsvéti programocskák fogják itt tartani szép élményeikkel a következő generációt?

10 komment

Címkék: budapest kultúra unnep

A bejegyzés trackback címe:

https://elinnen.blog.hu/api/trackback/id/tr45427568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.04.16. 11:41:40

Szóljak hozzá? Szóhoz sem jutok. Remek írás, biztos hiteles is. Úgy tűnik, hogy életképtelen a magyarság. Mind1, hogy elődeink baszták-e el, vagy Isteni rendelés, vagy így hozta a sors...
Változtatni nem tudunk, és szerintem már nem is nagyon akarunk. Nem a mi nemzetünk lesz az első, amelyik eltűnik a történelem színpadáról...

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.04.18. 11:32:24

ide még annyit, hogy ha a zöld pardon közelében laknál, nem biztos, hogy élveznéd, hogy hétfőtől vasárnapig hupognak a falak, döng a zene, hordákban járnak a fiatalok, üvöltöznek, törnek, zúznak, nyáron gyorsulások autóval, motorral, szeméthegyek, késelések...

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.04.18. 11:46:55

Azt hiszem, a hordákban járó fiatalok nem probléma.

A zajszennyezés más kérdés, de ahogy emlékszem a ZP környékén nincs lakóház. Az egyetemi negyed lakatlan végén van. De Krakkóban is lehet úgy megoldani bulikat, hogy a bejáratnál sem hallottuk, hogy buli van a házban.

Törés-zúzás, gyorsulás. :) Ez rendőri feladat. Ettől ijednek be? Ez lenne a feladatuk!
Komolyan minden esetben, ahol nem számítanak a rendőrök bajra, onnan lemaradnak vagy ki sem szállnak, ahol meg rendszeresen van baj, nincs jelenlét. Nincs két emberük rendszeresen, hogy órénként arra járjanak és kiemeljék a rendbontókat?

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.04.18. 13:19:20

mi az hogy nincs lakóház? ott lakok :)) szélcsendben, vagy ha arra fúj a szél, olyan, mintha a Petőfi híd alatt aludnék :-/

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.04.18. 13:43:16

kilehet bírni tulajdonképpen, én is söröztem 16 évesen a parkban, nem is reklamálok, általában úgyis a dologtalanok sírnak...

Tom 2008.04.23. 09:52:50

Azért ne példálózzunk HKI-vel, Pesten még így is nagyobb az élet ;) (Bár kétségtelen, pár éve még fel sem merült volna az összehasonlítás, Pest fényévekkel jobb volt. Most már csak egy kicsivel)
Az utcán fekvõ részegeket meg begyûjtik a fakabátok, ritka pech kell a megfagyáshoz...
Üdv a Finnektõl ;)

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.04.23. 13:20:14

Hajra HKI és Töölönlahti :)
Pont negatív példa volt szegény HKI, bár rock koncert felhozatalban máig emlegetem :)

Ha írsz véleményt mi tetszik itthon, meg mi nem szívesen kiraknám ide.
Az elektronikus tömegközlekedési kártyákat, a postán végezhető ügyintézést, a nyomkövető postát nagyon bírtam odakünn. No meg a természet se rossz :)

A Forum környékén csináltak egy hatalmas bombatölcsér, amikor eljöttem onnan. Abból mi lett? Parkolóház? Mert a Metró akkor már rég megvolt.

Eman Resu · http://emanresu.freeblog.hu/ 2008.05.01. 18:19:33

Hát, nem tudom. A blog önmagában jó, és az olyan kishitűeknek, mint Kehelyke (akit ezzel nem megbántani akarok, csak megállapítom: kishitű), biztos a fenti írásod is tetszik, de nekem nem. Le is írom, miért, hosszú lesz. :)

„konkrétan Bécsnél és utána a másik oldalon álltunk”

Én itt a link alatt csak „nagyszámú magyar kísérőről” olvasok. Viszont kihangsúlyozzák, hogy a pogány törökök oldalára állás nem dívott. Ugyanott említik Kőszeget, és biztos te is hallottál még Eger, Szigetvár és még jópár magyar vár ostromáról, ahol nem voltunk török oldalon. Aztán arról hallottál-e, hogy Bocskai, bár harcolt a Habsburg császárral, de nem fogadott el a töröktől koronát? Ő sem akart lepacsizni velük.
Volt, hogy együttműködtünk a törökkel (pl. Thökölyi szövetségben harcolt velük, a császár ellen), de azért ne ess már abba a végletbe, hogy kollaboránsnak tüntetsz fel minket. A magyarság alapvetően a török ellensége volt, mint mindenkié, aki az egységes Magyarország létét fenyegette. Számomra kellemetlen, hogy át kell ismételtetnem veled ilyen alapvető tényeket.

„Trianon meg lassan 100 éve volt”

Már megbocsáss, de kit érdekel, hány éve volt, amíg ott még mindig magyarok élnek, akiken olyan idegen népek uralkodnak, akiknek semmi joguk arra a földre másképp, mint turistaként betenni a lábukat? A Csallóköz és Székelyföld pl. színmagyar terület még most is (igen, én a székelyeket is magyarnak tekintem, sőt a csángókat is). Milyen jogon lobog ott más zászló, mint magyar? Miért kell a gyerekeiknek külföldön álmodott fantasy-meséket tanulni történelem címén? (Lásd a „szlovák egységre törekvő” Csák Mátét és a dákoromán víziót.)

„és egyébként meg büntetést kapott Mo”

„Büntetést”… miért, kik a franciák, az angolok, akárki, hogy erkölcsi alapjuk legyen megbüntetni minket? A népirtott gyarmataikkal, a megalázott nemzetiségeikkel, Írországgal, a franciák a bretonokkal, korzikaiakkal, elzász-lotaringiai németekkel, és még sorolhatnám? Nevetnék, ha a felfogásod nem lenne olyan tragikusan jellemző (nagyjából az olyan megerőszakolt nőkére rímel, akik magukat vádolják).
Magyarország felszabdalása nem erkölcsi „teljesítmény” volt, hanem politikai, és mivel mélységesen igazságtalan módon történt (ebben nem tévedsz), ezért korrekcióra szorul.

„rossz oldalra állt”
Rossz oldalra. Most meg azon az oldalon áll, hogy a magyar népnek, akárcsak a szomszédainak, joga van az önrendelkezéshez. A Csallóköz magyarjainak pl. ne a (kitelepítésekkel elszlovákosított) Pozsonyból diktáljanak.

„büszkén körbehordozni és összekenni vele mindent.”
Te biztosan nem lengetnél Free Tibet táblákat, igaz? Végül is Tibet (megszakításokkal) régebb óta áll kínai fennhatóság alatt, mint a magyar földek a szomszédoké alatt.
Te nem akarnál önkormányzatot vagy neadjisten saját államot adni a kurdoknak sem, ugye? A csecseneknek sem kell saját állam, még ha ők ezt másképp gondolják is.
Csak azért kérdezem, mert ezek a népek mind ezt csinálják, lengetik a bevert orrukat a hírekben, csak épp abból vér folyik. És talán számodra mindegy, de azzal, hogy a még létező kinti magyarság beolvad, elvándorol, eltűnik a kultúrája, szintén nem takony csordogál el. (Ismét megdöbbent, hogy egy székely leszármazottnak magyarázok erről.)

„Az EU-ban lassan el kéne felejteni a szétvágottság miatti sértettséget.”
Én pl. rögtön elfelejtem. Amint orvosolják a szétvágottságot. :) Na jó, nem rögtön, hiszen szomszédainknak kárpótlást is fizetniük kell majd a népirtásokért, kitelepítésekért, erőszakos asszimilációért stb., de mondjuk, hogy kezdetnek bíztató lenne.

„Egyébként meg székely nagyapám mesélte”
Már megbocsáss, ezzel a sztorival nem világos, hogy nagypapád fölötti elnéző mosolyra akarsz fakasztani, vagy valami tanulsággal is szolgálsz? Komolyan, mélységesen tisztelem a székelységet, akik egy Románia nevű államban való életre vannak ítélve, és mégis helyben őrzik az azonosságukat. Ámde ez a derék nép sajnos még a XIX. században sem volt akkora, hogy egyedül megvívja a ’48-as szabadságharcot. Hogy mikor érkeztek, azon értelmetlen lenne itt vitázni. A magyar elnyomás dolgot nem nagyon értem. A magyarok semmi olyat nem tettek velük a középkorban, amit egy kifejezetten székely királyi dinasztia és főnemesi réteg ne tett volna meg. (A középkorban különben se nagyon voltak nemzeti dinasztiák, a nemzetközi házasságok miatt.) És ha már ennyire fényezni akarod őket, akkor minden tiszteletem ellenére hadd emlékeztesselek arra, hogy 1919-ben a székely hadosztály engedte át a Tiszán a románokat, mivel úgy gondolták (meglehet, jogosan), hogy a Tanácsköztársaság elkommunizálná a magánbirtokokat… Na nem mintha ez valószínűleg túl sokat változtatott volna a történelem menetén, csak kár lenne grállovagoknak beállítani őket, szemben az én „büntetett előéletű”, „elnyomó” magyarjaimmal…

Végül. Értem én, legalábbis remélem, hogy a dühöd, ami ezt az egész blogot íratja veled, az ország javítására szól. Van mit javítani rajta, hajrá. De azért nem ártana, ha észrevennéd, hogy ennek a te sokat szidott Magyarországodnak jogai is vannak, amelyeket folyamatosan megsértenek, és az, hogy ennek ellenére úgy-ahogy működ(tet)ik, tiszteletre méltó.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.05.03. 10:07:35

1. Valamikor kitalálódott ez a kép, hogy mi védtük Európát a töröktől, ezért az általad felsorolt ütközetek valóban szerepelnek az általános iskolai tankönyvekben. Viszont nem beszélünk arról, hogy inkább két nagyhatalom közt őrlődött, ide-oda állt az ország. (l. wikipédia Török háborúk Mon)
Szóval egyrészt Nyugaton senkit nem érdekelne ez az 500 évvel ezelőtti szolgálat, mégha igaz is lenne. Pláne, hogy nem igaz.

2. "amíg ott még mindig magyarok élnek, akiken olyan idegen népek uralkodnak, akiknek semmi joguk arra a földre másképp, mint turistaként betenni a lábukat?"
Akkor minket meg az avarok kergethetnének el, mivel

A történelem már csak ilyen, a győzteseket csak az önkorlátozás akadályozhatja meg. A magyarok a történelmükben pedig vajmi kevésszer voltak önkorlátozók, hiszen a harci győzelmek alakították ki az ún. Nagy-Magyarországot. Ez kopott egyre kisebbre. Kard által vész, ki kardot ragad :)

Ugyanez mondható el a keresztény vallásról Mon. Valaha a kereszténység is erőszakkal terjesztett volt. Sőt a rómaiak előbb voltak Pannóniában.
"Igazságot Rómának!" alapján ez olasz terület és a hivatalos nyelv is az. :)

3. Büntetést a győztesek osztogatnak. Ahogy a Magyar Királyság is védte az integritását, az atlanti civilizáció is így cselekedett. Egy erős ország nagy részét odaadta a szomszédos, ellenséges országoknak, hogy alkalmazza az oszd meg és uralkodj elvet. Teccet vóna kedves maoi királyság erősebb, a szomszéd országokba jobban beágyazott dinasztiákat nemzeni. :)
Az olasz, francia, angol egység az okos dinasztia képzés vagy egybetartozásra építő egységesítésből fakad. A magyar inkább széthúzó, amire Mohácsnál rá kellett volan döbbeni, de azóta sem.

4. Hogy kinek hol diktálnak az nemzetközi jogi kérdés. Mit akarsz háborút? Vissza akarod kapni a Felvidéket, ahol azok is utálják a maoikat, akik beszélik a magyart?

5. Székely leszármazott: pontosan azért hangsúlyozom, mert tekintélyelvre hivatlozol expliciten. Mi székelyek előbb voltunk itt, a magyarok beolvasztottak, ezek szerint nekünk több jogunk LENNE véleményt formálni.
De nincs. Nem hiszem, hogy a székely sperma olyan információt hordozna, amitől nekem több jogom lenne. Lemondok róla. Neked is ezt kéne tenned. Ráadásul, hogy ki magyar az vicces. A kunok, hunok, székelyek, lengyelek, zsidók, cigányok, törökök, osztrákok, németek (talán még svédek is) és oroszok vére csörgedez mindannyiunkban. Ettől lett olyan ez a nép, amilyen. Lehet tagadni, de kár.

Két féle ember van: (aki kétfelé osztja az emberiséget és aki nem - offtopic :) )
- ha gondjai vannak, a fejét lehajtva a múltba réved és vissza akarja hozni az elmúlt időket, nem foglalkozva azzal, hogy a jelenlegi problémái elhatalmasodnak rajta

- a másik előre tekint és megpróbál emberként viselkedve egyre javítani a környezetén, sikeresen vagy sikertelenül. Nem a siker, hanem a küszködés minősíti.

Lehetünk büszkék a maoi történelemre, de a jelenlegi problémákat kéne megoldani, hogy ne tünjön el ez a nép.

Egészségügyi anomáliák, felkészülés a globális klímaváltozásokra, energatikai krízisek, víz- és élelmiszerhiány, népvándorlások beindulása, értékválság, oktatási hiányosságok, eltűnő kisnyelvek (pl. magyar),alulképzettség, meglévő és kifejlődő technológiák gazdasgot megváltoztató szerepe.
Csupa olyan dolog, amihez idő, ötletek, lendület, pénz, emberek, eltökéltség és összetartás kéne.

Ehhez kívánok erőt Neked is!

Eman Resu · http://emanresu.freeblog.hu/ 2008.05.07. 00:09:42

Azt hiszem, elbeszélünk egymás mellett. A népek önrendelkezéshez való jogáról beszélek. Ez élő emberek élő joga, nem múltbarévedés, nem tekintélyelv. Rómának nincs itt keresnivalója, mert már nincsenek rómaiak (és olaszok sem) itt. Még kárpótlással sem tartozunk nekik, mert magyaroknak és rómaiaknak sosem volt dolguk egymással. Nem idegenlakta területeket akarok vissza (bár száz éve még azok közül is sok magyarlakta volt).

Magyarok viszont ma is élnek a határokon túl, még tömbökben, még a határ mellett közvetlenül is. Semmi ésszerű indok nem szól amellett, hogy idegen uralom alatt legyenek, kivéve a fölöttük uralkodó államok fegyveres erejét, és a nemzetközi közvélemény változásokkal szembeni tehetetlenségi erejét. Ez persze sajnos önmagában elég nyomós erő. De nem jogos, és nem abszolút leküzdhetetlen.

Értsd meg. Nem háborúról beszélek. Hanem arról, hogy ne mondjunk le arról, ami jog szerint a miénk. 1913-ban mennyi esély látszott Csehszlovákia megalakulására? Nem sok. Az, hogy vannak felvidéki, erdélyi stb. magyarok, az _érték_, és az a föld az övék (amelyiken ők élnek), és a kultúrájuk, a nyelvük (lásd eltűnő magyar nyelv, amiről beszéltél) megtartása szempontjából is az az egyedüli biztos megoldás, ha a magyar államhoz kerülnek vissza. Hosszú távon egy idegen állam biztosan elűzi / beolvasztja őket. (A székelyeket illető vélekedésedet, hogy külön nép lennének, nem osztom, de ha egy olyan történész bebizonyítja, akinek a szavára adni lehet, én leszek az első, aki saját államot akar nekik - ha ők is akarják.)

Vissza akarom kapni azokat a földeket, ahol magyarok élnek, igen. Természetesen tudom, hogy erre nincs sok esély. Nem fogom felrobbantani magam a pozsonyi villamoson, nem vezetek repülőgépet valamelyik bukaresti háznak ezért. De ha egyszer nyílik valamilyen lehetőség, akkor képesnek kell lennünk fellépni az ottaniakért. Ennek pedig az az előfeltétele, hogy tudjuk, mi fontos nekünk, és ha megadatik, éljünk vele. És nem az a megoldás, hogy eleve lemondunk róluk. Mert akkor persze, hogy sokan úgy fognak hozzáállni még a határon belüli magyarság jövőjéhez is, mint KEhelyKE. A lemondás csak további reménytelenséget szül.

Nem a múltba révedek. Nagyon is izgat pl., hogy ez a sivatagosodó klímájú ország vajon mit tervez, csatornázni fog-e, vagy átalakítja a mezőgazdaság szerkezetét? Hogy mihez kezd a bevándorlókkal és menekültekkel, akik előbb-utóbb ide is tömegesen jönnek majd, ha nyugatabbra már nem engedik őket? Hogy mihez kezd a saját határain belül elképesztő mértékben növekvő cigánysággal, amely maholnap egységes nemzetiségi tömböket alkot - ahogyan ennek Borsodban, ahol én lakom, már vannak jelei (és hát ugye, vallom, hogy a népeknek joguk van az önrendelkezéshez)? Mi lesz az elöregedő országgal, ki fog dolgozni, ki fizeti majd a nyugdíjamat? Vagy úgy általában az egész ország siralmas oktatási helyzetével mi lesz (ami az előző két kérdéstől nem független), és még sorolhatnám. Engem például ezek kifejezetten érdekelnének. Tudom, nem politizálsz, de hogy erről valakinek véleménye legyen, ahhoz nem kell pártokkal szimpatizálnia, és hogy mi a politika, azt mindenki maga dönti el.

Jókívánságaid köszönöm, hasonló jókat kívánok Neked is. :)
süti beállítások módosítása