Miért épp nem Mo?

Hogy elmentem, annak oka van. Birka birkának farkasa ez az ország. :)

Akik már elmentek...

ip-location

Célpontok

Időutazás - visszajelzés


Ha találkoztál az időutazás bizonyítékaival, kérlek jelezz vissza a helyszín fotójával és pontos címével: el.innen@freemail.hu

Utolsó kommentek

  • cecelegy1964: az nem lehet, hogy a meg meg jeleno ufok idoutazok ? (2011.01.12. 20:57) Időutazás - bizonyítékok
  • cecelegy1964: superfuntimehappeningyes.blogspot.com/2008_01_01_archive.html / ez éppenseggel lehet az ido... (2011.01.12. 20:36) Időutazás - bizonyítékok
  • birkusz: Magyarország volt, van és lesz. Legalább is a díszletek léteznek. Olyan, mint ha lenne. Pedig ninc... (2010.11.07. 06:51) Akik nyugodt álmodat vigyázzák - 1.
  • DR.version: megkerdojeleznem hogy normalis vagy, dehat hulyeknek all a vilag :D (2010.10.29. 21:01) Időutazás - bizonyítékok
  • escaper: @balage_81: Ha akar szoban is tamogatod az eroszakot, vagy elturod, hogy aldozatokka valjanak, aki... (2010.09.25. 18:55) Mo és a jog
  • Utolsó 20

TV műsor

Nincs megjeleníthető elem

Mo egészségügy

2008.02.12. 13:50 escaper

(Nem érdekel a politika!)

Vannak esetek amik komolyan veszélyeztetik a magyar egészségügy működését. A vizitdíj bevezetését törvény írja elő. Ugyanakkor vannak renitensek, mint egy kunhegyesi fogorvos, aki nem szedi be ezt az összeget. Ezeket a megyei egészségbiztosítási hatóságok azonnal megtalálják, és megbírságolják. Mivel a törvény szerint annál marad a pénz, aki beszedte, ezért számomra érthetetlen a kiszabott büntetés: ez az orvos egyszer már (amikor nem kért plusz pénzt) lerótta ezt az összeget.

De megint mennyire moi, amikor az egészségügyi hatóság ilyen pitiáner.
A családban született gyerekek után az állami egészségbiztosítás költségén fizetett orvosok mindegyike 100.000Ft körüli összeget kért zsebbe, hogy elvállalja a szülést.
Karácsony- és nyári szabadságolás előtt a sebészek minden arra járót meg akarnak műteni, mert paraszolvenciából élnek jól.
A halálos betegeket, remény nélkül megműtők, akik ezért pénz kérnek - természetesen előre - pedig egyszerű dögkeselyűk.
De ez még csak a passzív oldal, de konkrétan zsarolásról is hallani, amikor bélcsavarodásos beteghez, ami azonnali ellátást igénylő, életveszélyes állapot, addig nem nyúlnak hozzá, amíg a szépen kipárnázott boríték el nem jut a megfelelő emberhez.

Ezek ellen az OEP soha nem lépett fel, illetve amikor a neten megjelentek listák orvosokról személyes adatvédelemre hivatkozva levetették.

Nem az erkölcsös embereket kéne kergetni, kedves OEP, hanem a sunnyogó, az állami ellátórendszer keretein belül havonta milliókat saját zsebre játszó korruptakat.

Nem kéne mást csinálni mint néhány kórlapot elolvasni és ennek megfelelően rákérdezni a családtagoknál. Biztosan el lehetne kezdeni az érdemi munkát, hogy a bruttó fizetések 10%-át elnyelő egészségügy ne sértse az esélyegyenlőséget és az egészséghez való jogot.

214 komment

Címkék: egészségügy erkölcs vizitdíj oep paraszolvencia

A bejegyzés trackback címe:

https://elinnen.blog.hu/api/trackback/id/tr25336255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Értetlen 2008.02.12. 20:43:21

ebp.hu:
Nem kötekedni akarok, de nézem a honlapod és többbiztosítós egészségügyi rendszert emlegetsz, a "munkaadód" meg egy biztosító több pénztár maszlagot nyomatja, nem? :) (peace)

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.12. 20:44:36

Értetlen:
A költségtérítés adómentes. Az APEH-nek nem kell vizsgálnia. Minden politikus bevallja. A törvényeket ügyesen hozták meg.

hamisnero 2008.02.12. 20:46:24

ESCAPER!

megkövetlek.
annyi.
basszuss.
annyi.

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.12. 20:51:24

Munkaadóm? Szerencsére egyik parlamenti párthoz sincs közöm. Egyikkel se értek egyet.
Nehéz kérdés, hogy több-biztosító vagy több-pénztár. Jelenleg elfogadott törvény szerint több-pénztár, de az eredeti tervek szerint több-biztosító lett volna. Valószinüleg szép lassan fog azzá válni. Ahogy a ma elfogadott törvény is sokat változott egy nap alatt, így gyorsan lehet a több-pénztárból több-biztosító is.
Ez a magyarázat a kettős használatra.

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.12. 20:52:50

Na nem kellett volna ennyi kötőjel:)

Értetlen 2008.02.12. 20:53:14

ebp.hu: 2008.02.12. 20:51:24
"Munkaadóm? Szerencsére egyik parlamenti párthoz sincs közöm. Egyikkel se értek egyet."

Jajj már, nem értetted a poent :)
Ha ezek a csodás államférfiak és nők nem lennének, nem lenne miről írni a honlapodon, ergo a tevékenységük adott munkát, nem? :)

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.12. 20:56:33

Hát ilyen értelemben adott bőven:)

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.02.12. 20:59:40

ebp.hu

Lehet, hogy rosszul tudom, eddig ennek néztem utána. A kórházak nagyrésze nem önkormányzati vezetés alatt áll? Néhány országos központot mintha közvetlenül a Minisztérium irányítana, plusz vannak a magánkórházak.

Tehát felelős igen is lenne, vagy sok bába közt elvész a gyerek? :)

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.12. 21:05:20

Nagyon sok helyen az önkormányzat a tulajdonos, de a bűncselekménnyel nem tud mit kezdeni. Nem tud bizonyítani, így feljelentést se tehet. Ez minden esetben két ember között történő büncselekmény (amennyiben előre történik a pénz adása, ellenkező esetben nincs büncselekmény)

felfoldi.kornel 2008.02.12. 21:08:03

bárátnőm apja belgyógyász főorvos, mesélt eleget... a gyógyszercégekről meg ne is beszéljünk. A legtöbb kórház igazgató 10 milliókat kap egy egy beszerzéskor. A "konferencia" utakról meg ne is beszéljünk 2 hét délafrika csak úgy... Kapják be.

Én mérnök vagyok, nekik miért jár ez???? S másnak miért nem???

hamisnero 2008.02.12. 21:10:28

csak azért vagyok kiakadva, mert adott egy ember, akinek az a dolga, hogy a legjobb tudása szerint végezze a munkáját. ugyanúgy, mint a szakács, meg a szemetes, meg a gázos, meg a taxisofőr. csak itt emberélet is lehet a tét (kapaszkodjatok meg a több, általam felsorolt szakmánál is), de ezért ő leszed még egy vaskos borítékot is. meeer neki jár. mi az hogy vizitdíj, meg napidíj. NEM ez a gáz. AMAZ a gáz. engem spec. nemrég műtöttek. fizettem a napidíjat. OK. az a kórházé, kizárólagosan az övé. nem tettek nekem szívességet, és én hozzájárultam a költségeikhez. a normál biztosításban is van ilyen, önrésznek hívják. ja, és a dokinak - amikor kitettem a lábom - adtam egy nem túl jelentős összeget. de már gyógyultan, kérés nélkül, mert naponta többször járt nálam, kezelgetett, tutti volt a melója. a fodrásznak is adok - ha jó a frizura. a vizitdíj meg arra való, hogy azt a dokit is honoráljam, aki csak egy algopyrint ír fel, meg hogy ki tudja festeni a rendelőt. meg az anesztesnek is jusson, meg a nővérnek, aki a szarból mosdatja ki az elfekvőket. persze, erről szólna a TB. de az csak akkor szólna erről, ha a biztosítás arra vonatkozna, ami a gyógyítás - de úgy kicsit komplexen. ez meg csak egyedi biztosítás mellett megy. ezzel viszont egy csomóan - szegények ÉS az ügyeskedők - kiesnének a pikszisből. hát tegyünk igazságot a mindenkinek olcsó, de egyformán gagyi, vagy a társadalmi igazságtalanságokat tükröző TB közt. na, ki vállalja?
a vizitdj nem megoldás, csak olyan mintha az lenne. de ennél nagyobbat - na ki vállalja?

felfoldi.kornel 2008.02.12. 21:14:29

azt elfelejtettem mondani, hogy átlagosan 10x utazik külföldre természetesen ingyen 5 csillagos szálodákba. Dehát szegény orvosok....

Bambano 2008.02.12. 21:17:40

A vizitdíjat be nem szedő orvossal az az állam baja, hogy nem marad hiteles bizonylat arról, hányan jártak oda és nem lehet megsaccolni a zsebébe dugott pénzt.

Tessék felébredni, a kórházi ápolási díj arról szól, hogy ne számolhassanak el több napot, mint amennyit ott volt a beteg, a vizitdíj meg arról, hogy legyen bizonylat, mennyi beteget kezelt a doki, mert a szigorú számadású nyomtatvány darabszámából meg a helyi szokások ismeretéből egészen pontosan lehet becsülni a hálapénzt.

A vizitdíjat be nem szedő orvos nagyon helyesen erre jött rá. És nem azért nem szedi be a vizitdíjat, mert nagyon jót akar tenni 300 forintjával a betegekkel, hanem azért, hogy az adóhatóság ne tudja meg, hogy 5 vagy 15 kismamát kezelt zsebbe.

Értetlen 2008.02.12. 21:19:12

xenophobe_ntx : senkinek nem jár. aki döntéshozói pozícióban van, ott vannak ilyen esetek. 2 hét délafrika meg a hivatalos promociós rendeletek alapján nem lehetséges, ott a gyógyszercéget is fel lehet jelenteni!
Nem tudom konkrétan milyen beszerzésre gondolsz, nem általános amit említesz, gyógyszernél biztosan nem.
Egy ultrahang beszerzésnél már előfordulhat, de hidd el, az orvosok 95% (és megint itt az 5%) az nem kap a beszerzési díjból :) (tiszta máv cargo)

Te mérnök vagy. Biztos van egy főnököd, aki mondjuk ha a főpolgármesternél dolgozna mint metroépítő főmérnök hatttalmas lóvékat akasztana.
Kissé demagóg dolog most kiragadni egy-egy példát az eüből, ébresztő, ez magyarország, itt mindenhol meg lehet a döntéshozókat kenni, és meg is teszik.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.02.12. 21:19:45

ebp.hu · 21:05:20

Ugye nem gondolod komolyan, hogy az üzemeltetőnek nem feladata a bűncselekmények lefülelése?
Az utolsó sarki boltban is végbél tükrözést végeznek bárkin (aki hagyja).
Ha safe-ekre (kisértékű lopás ellen) van figyelem és akarat, akkor a naponta nagyobb összegekre is legyen.

Ha egy szórakozó helyen drogot árulnak, akkor azt - nagyon helyesen - bezárják. Mert a tulajdonos nem tett meg mindent a bűncselekmény megakadályozására.
Miben különbözik ettől egy kórház? Hogy az üzemeltetője egy ezerfejű, impotens hivatal?

lioliom 2008.02.12. 21:24:08

Senki nem lép fel semmi ellen.elég volna a szegény alulfizetett orvosok körülményeit megnézni/lakás,autó,utazás,anyu,stb,/.Elég egy rendeló vagy kórház zárt parkolóját.Apeh.Oep.stb.De itt mindenki aki tehetne ellene szemforgat és a hülye nép bedől a vizitdíj hisztériának.Nem 300.- kellene,hanem 2000.- és akkor meg lehetne kérni a dokikat,hogy előre köszönjenek,mert most csak leköpnek.

emily 2008.02.12. 21:25:04

xenophobe: ebből nem kellene általánosítani, az átlag orvos havi százezer forintot keres és nem hurcolják világkörüli útra a gyógyszercégek. Csak a felső 5 %, ahogy már sokan elmondták itt előttem.

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.12. 21:27:07

Bambano:
Amiről te beszélsz az az elszámolási nyilatkozat, amit törvény ír elő járó és fekvőbeteg ellátásban. A vizitdíjnak és a napidíjnak ehhez semmi köze.

Escaper:
Ha a rendőrség elkapja. Előbb el kellene kapni.
A széfet se az önkormányzatok akarják, hanem a minisztérium.

Szocske 2008.02.12. 21:28:59

Aki 100.000 Forintot fizet zsebbe a retek SZTKban egy szulesert, ami a Telki magankorhazban 60.000 legalisan, az eleg nagy pancser lehet, mar elnezest.

emily 2008.02.12. 21:29:44

lioliom: Az a baj, hogy most nekem is beszólsz, aki panelban lakik, még 18 évig fogja fizetni a lakáshitelt, nincs autója és nem köpködik.
És nem, nem hiszem, hogy az a megoldás, hogy mindenki menjen külföldre.

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.12. 21:32:29

Szocske:
egy nulla lemaradt. Csak a pontosság kedvéért:)
Hüvelyi szülés: 580. 000 Ft
www.telkihospital.hu/

lioliom 2008.02.12. 21:35:37

2005 végén amikor Molnár Lajos bezengte,hogy pár kórházat megszüntetnek épp orvostól orvosig jártam egy problémával.Az Uzsoki is a megszüntetendők listáján volt először.Addig a gégészeten 5000.-volt a tarifa/vizit./Állami rendelőben,munkaidőben,állami eszközökel,csak az ajánlott orvosnál.Mikor kiderült,hogy nem szünik meg a kórház,ez felugrott 10000.- -re. Nem tudtam fizetni egy pár alkalom után,mire szó szerint elzavart,hogy nem ér rá.Ezért reszketnek a reformtól,nehogy a betegnek is legyen szava.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.02.12. 21:36:00

ebp.hu · 21:27:07

Pontosan emiatt kell innen elmenni. Ha mindenki tudja, hogyan működik egy bűncselekmény vagy adócsalás, akkor miért is nem tesznek ellene?

Nem OEP, nem APEH, nem Önkormányzat, nem Minisztérium, nem Rendőrség, nem maga a kórház vezetése.
Akkor ki? Én? Te?
Ezért fizetünk adót, hogy ezeket intézzék.

Értem amit írsz, csak nem értek egyet vele.
Mindenki végezze el a dolgát. Ha kritika éri, akkor gondolkozzon el és változtasson a gyakorlatán.

Az állam és az intézményei szolgáltatást nyújtanak. Nem az én feladatom, hogy kinyomozzam kinek a feladata. Ha ők nem jöttek rá 20 éve, akkor ezzel nem akarnak foglalkozni. Nahát, ezért elinnen...

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.12. 21:36:39

Hüvelyi szülésért egy kórház az OEP-től jelenleg:
93484 Ft-ot kap. Nem maradt le 0:)

lioliom 2008.02.12. 21:40:28

Emily!Ha te is orvos vagy neked kell legjobban ismerned a körülményeket.Ha te ahhoz az elenyésző kisebbséghez tartozól,ahol nincs paraszolvencia,akkor neked kéne legjobban a változást akarnod.Mindenki tudja ez igy nem jó!

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.12. 21:41:28

Én nem szeretnék elmenni ebből az országból. Szeretném, ha egy idő után élhető országgá válna. Ezért is irok olyan oldalon cikkeket, amelyik próbál tényeket közölni. Persze ez nagyon nagyon nehéz, mivel nem lehet minden objektív.
Szeretek álmodozni:) És szeretnék itt élni boldogan:)

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.12. 21:45:44

lioliom:
Hallottál a részleges térítési díjról? Ma is hatályos törvény szerint fizetned kellene, nem az orvosnak hanem a kórháznak, ha orvost választasz. A reform hatására ezt be is fogják tartani.
www.ebp.hu/2008/01/31/miert-jo-ha-az-ellatasszervezest-nem-az-allam-vegzi/
Olvasd el, ha van időd.

lioliom 2008.02.12. 21:54:20

ebp.hu!Nincs köztünk vita.Értem mit irsz.De mint naív,úgy gondolom,hogy nem is kell akkor már orvost keresnem,választanom,mert mindenhol a legjobb tudásuk szerint látnak majd el,mert ez lesz az érdekük.Hiszen most azért keresünk um.fogadott orvost,mert így akarjuk megvásárolni a figyelmet,tudást,stb.Ez persze nem mindig sikerül,de ha nem igy teszünk akkor biztos,hogy nem kapunk megfelelő ellátást,tájékoztatást.Persze akkor sem biztos,ha van orvosunk,de általánosságban igen.Félünk,ha nem igy teszünk el tesznek láb alól,amire minden esélyünk meg is van.Na jó ez túlzás ,de csak épp el nem tesznek,ne rontsuk a statisztikát.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.12. 21:59:44

A cikkben leírt - index ajánlóban is kiemelt - 100 ezres szülés-levezénylés nem igaz. A szülész azért kér pénzt, hogy a terhes nő minden vizsgálatát egy emberként kézben tartsa, és ha megindul a szülés, akkor azonnal rendelkezésre álljon, akár szabadnapján is. Ez tényleg olyan ellenszolgáltatás, amely nincs benne a szülészek állami fizetésében, és tényleg létézik. (létezik=gyakran előfordul, nem elszigetelt eset)

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.12. 22:05:16

Lioliom:
Remélem én is, hogy nincs vita köztünk, nem éreztem úgy egy percig se. Amúgy se tartom a témát személyes ügyemnek. Szakmai beszélgetés a célom.
A legnagyobb baj, hogy a törvényben semmi se biztosítja azt, hogy az lesz az érdekük.
Versenyről beszélnek folyamatosan miközben pédául elfogadták azt a módosítást, hogy nem lesz első évben választás, hanem mindenkit besorolnak egy pénztárba.

emily 2008.02.12. 22:09:48

lioliom: Egy szóval sem mondtam, hogy ellenállok a változásnak. Az orvosok nem foggal-körömmel ragaszkodnak a régi rendszerhez, hanem nem hisznek abban, hogy a több pénztár megoldaná a jelenleg fennálló problémákat. Ha engem kérdezel, ugyanúgy keveset fog keresni az orvos, ergo fáradt és undok lesz, max veszélyesebb lesz elfogadni a hálapénzt.

Abban egyébként én egyetértek, hogy plusz térítést kell fizetni, ha az ember nem ahhoz az orvoshoz akar menni, akihez "tartozik". Nem értem, mi ezzel a probléma, szerintem az egy plusz szolgáltatás.

lioliom 2008.02.12. 22:13:20

Néztem tegnap a TV-ben a magyarázatokat,és én úgy emlékszem,hogy az első hónapban nincs választás,csak utána.Ezzel együtt az aggaszt,hogy mi alapján fogok dönteni.Melyik kórházat válasszam?Nem lesz adat.Meg úgy gondolom mindenki akit egy kicsit is érdekel a jó helyekre akar menni,de ott előbb utóbb teltház lesz.

vakvezetokutya 2008.02.12. 22:16:21

Úristenem:) Vakok országa bazdmeg :)

Dr. Morcz 2008.02.12. 22:20:18

Kedves Lioliom, nem akarom netegetni a szülészeket, sem bárki más orvost. De hadd ajánljam a figyelmedbe egy kb. 2 hete a SOTE-n végzett privát felmérésemet. Akkor épp Adam LeBor, az Economist (egyesek szerint eléggé egyoldalú) tudósítója írt a blogjában a hálapénzről, ez váltotta ki belőlem. Itt a komment lelőhelye, sajna nem tudom kattinthatóan betenni, bocs:
www.economist.com/displaystory.cfm?story_id=10553357&mode=comment

Üdvözlettel egy bérház-lakó, használtan vett 8 éves autóval járó kizsákmányoló.

lioliom 2008.02.12. 22:20:47

emily!Az a probléma,hogy nincs róla számla,nem adózik utána és a kórház eszközeit használja nem a sajátját,nem ruház be,stb.Az a véleményem,hogy ha felemelnék a fizetéseteket 1 milára akkor sírnátok,zokognátok,mert abból nem maradna csak 5-600 ezer..Ennél meg több jut zsebbe.És egyébként ebben az országban sokan dolgoznak,sőt fáradtak is,nemcsak az orvosok akikről ilyen hosszan beszélünk.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.02.12. 22:20:59

vakvezetokutya 2008.02.12. 22:16:21

Kérlek, fejtsd ki alaposabban, így ez túl általános nekem :)

emily 2008.02.12. 22:21:58

lioliom: nem kórházat tudsz majd választani, csak pénztárat. A pénztárak pedig elvileg nem "telhetnek be", mert a jogszabály értelmében nem utasíthatnak el senkit.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.02.12. 22:22:44

netegetni = neten mentegetni is lehetne, de csak elírás volt. És jéé, mégis kattintható a link. Szőkülök?

emily 2008.02.12. 22:27:36

lioliom: szerintem ezt félreérted: a törvény szerint az államilag finanszírozott egészségügyi ellátás keretében megvan, hogy melyik kórházhoz tartozol. Ha máshová akarsz menni, akkor elvileg ki kell fizetned az ellátás asszem 1/3-át az OEP-nek. Nem az orvosnak, hanem a társadalombiztosítónak. Más kérdés, hogy manapság ez nem így működik, de el tudom képzelni, hogy a több pénztáras rendszerben valóban így lesz és kell pluszban fizetni. De nem az orvosnak.

Egyébként pedig sajnálom, hogy ennyire sértődött vagy az orvosokra. Én nem sírnék, ha csak fél millát keresnék, de most sem sírok-zokogok, csak felhívtam a figyelmet a tényekre.

lioliom 2008.02.12. 22:28:35

Dr.Morcz!Én meg őszülök,de az én angolom csak nyomokban értette a cikket.Különben tényleg kattintható.Segítenél?

emily 2008.02.12. 22:32:55

DrMorcz: well done :-)

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.02.12. 22:35:20

Dr. Morcz 2008.02.12. 22:20:18

Phuu, mennyire gáz a cikk. Már külföldön is így látják a helyzetet és semmit sem teszünk. Szégyen...

lioliom 2008.02.12. 22:35:58

Emily!Tudod talán a sértődött nem jó szó.Inkább arról van szó,hogy Én mindig csak úgy kaptam tisztességes ellátást,ha valaki ajánlott valakit és a többit tudod.Igy általában az Uzsokis esetet leszámítva kiváló ellátást kaptam,és messze menően meg voltam elégedve.Sőt.A legtöbb orvosnak még a lelkemben is hálás voltam.De mindig tudtam hova tartozom,hol a helyem velük szemben és ez mindig nagyon zavart.Zavart,hogy meg kell alázkodnom akkor mikor az élet más területén nagyon is két lábon állok.Igazad van,lehet,hogy ez flusztráltá tett az orvosokkal szemben és azért várok csodát a reformtól.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.02.12. 22:37:21

Lioliom, bocs az önreklámért, de idemásolom a vonatkozó részt:

"...Gynecologists and other surgery-related specialists have been the center of hálapénz-related criticism for years, and the post in Budapest diary is no exception. As I had a couple of things to do there, I surveyed the cars parked in the private parking lots of Semmelweis Medical University on Saturday 02/02. On Saturdays only doctors on call work, usually in teams of senior and young (board-certified or board-eligible) doctors, so this survey may be somewhat imprecise. I found only one luxury car (a BMW 7-class parked outside a department with a surgical profile /not gynecology/) in a total of 34 cars. Four other cars were above average (an Alfa Romeo 1.56 Spark, a Nissan Almera, a new VW Passat and a Toyota Avensis). All the other cars were average or worse, including 6 Suzukis and a mythical Trabant. This does not support the commonplace about doctors in general and gynecologists in particular."
A lényeg magyarul: szombaton (amikor legalább 1 "idős" és 1 szakvizsga-környéki, tehát nem teljesen kezdő orvos van bent ügyelni) a látott 34 autóból egy BMW volt az egyetlen luxusautó, és négy másik volt a magyar átlag feletti. A többi meg átlagos vagy az alatti volt, köztük 6 Suzuki és 1 Trabant.
Nem állítom, hogy hét közben ugyanez a helyzet, csak akkor én is inkább dolgozom, és nem parkolókban nézelődöm. De egy pár éve, amikor még a 8. kerületben laktam, a Práter-Vajdahunyad utcák környékén (nem egy Rózsadomb) jobb volt az ottlakók autófelhozatala, mint a saját (kórházi) munkahelyem parkolójában.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.02.12. 22:42:41

escaper,
Ez nem teljesen külföldi, ez egy jópár éve itt élő angol, aki toplistás volt abban a felmérésben, amit kb. 4 éve médiaszakos hallgatók a Mo-ra akkreditált külföldi újságírók részrehajlásáról csináltak. A tudósítók többségéhez hasonlóan az akkori ellenzék véleményét közvetítette az olvasói számára. Amúgy nem ír rosszul, bár gondolom, a fizetéséből kényelmesebben él itt, mint az itt szidott orvosok nagy része.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.02.12. 22:49:05

Dr. Morcz · 2008.02.12. 22:42:41

Én fizettem minden gyerekért (előre kérték és utólag fizettünk kb. 100kHUF-ot, zsebbe), az ilyen-olyan műtétekért is mindig kértek pénzt.
A család orvostagjai pedig találkoznak a hálapénzzel, mégha el is utasítják.

Tényleg nem értem mit vitatsz?
Hogy kevés a BMW a parkolóban?

érdeklődő 2008.02.12. 22:49:33

Magyarázza el nekem valaki, miért van: megszületik egy csomó aranyos kisgyerek, nőnek-növögetnek, iskolába járnak, gimnáziumba megy az okosabbja, majd a jobbak egyetemre. Néhányan orvosira. Ekkor még nincs komoly különbség köztük. De aztán! Akik elvégzik az orvosit, geci hálapénzkizsaroló dögkeselyűk lesznek, adót csalnak, sikkasztanak, a többiek meg nagyrészt megmaradnak rendesembernek. Vajon a felvételin titkos szelekció folyik? az orvosin van külön hálapénzbehajtó képzés? És ami a legkülönösebb: ha ez az orvosnak titulált söpredék nyugatra távozik, megbecsült, törvénytisztelő állampolgárrá változik. Bosszantásból csinálják? A Kárpát-medencének van ilyen speciális kisugárzása? Ki érti ezt?

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.02.12. 22:52:46

érdeklődő 22:49:33

Ezt kinek a véleményére írtad? Szerintem itt mindenki orvos és betegjogi párti.

lioliom 2008.02.12. 22:52:59

drMorcz!.A BM kórházba jártam amig meg nem szünt.Nagyon jó orvosok és személyzet volt.A belső parkolóban BMW dzsip váltotta Volvó dzsippet megspékelve Audival.Rossz helyen dolgoztál.

lioliom 2008.02.12. 23:00:03

Érdeklődő!Itt szerintem az a baj,hogy eddig még az orvostársadalmon belül is az adta meg valaki rangját mennyi hálapénzes betege van.Kinél ülnek,állnak sorban.Ez persze nem mindig jelentett a tudást is.Külföldön ez nem téma,ezzel nem lehet kitünni.Ez nem tudom,hogy csak magyar jelenség vagy az egész volt csoci országokra vonatkozik?

lioliom 2008.02.12. 23:01:22

Bocs!Szoci akar lenni.

aneszt 2008.02.12. 23:02:04

Olvasgattam a hozzaszolasokat, dobbenet. Mindenki tudja, hogy a mutetes szakmák orvosai nem keves pénzt kapnak. És vannak olyanok, nem mindenki természetesen, aki NEM operálja meg az ileusos beteget napokig... Saját magam láttam. Viszont néhány nap mulva a szerencsétlen beteg hozzatartozoja rájon, hogy szépen lassan Jozsibá meg fog igy halni. Mégpedig itt a korhazban a sebészek sezeme előtt, ezutan odaadja a sebésznek a boritékot, aki éjszaka 3-kor beindikálja a műtétet, mert ugyebár az surgős... Nemcsak a beteggel etikátlan, hanem a többi ügyeletes kollegájával,. beleértve a műtő egész személyzetét. Én anesztesként dolgozom már egyébként néhány éve. Azért is mentem ki kulfoldre mert elegem lett abbol, hogy 1., nem tudok a fizetésembol megélni 2. elviekben nagyon zavar a hálapénz rendszere, mert nagyon megalázo, hogy betegek néhány ezer forintot (max, amit adni akartak 5000 Ft volt)probalnak ide oda bedugdosni. Ami neki nagyon sok pénz, én meg nem vagyok megvásárolható. 3 . ezenkivul nekem nem is adnak a betegek parát, mert Mo-n fogalmuk sincs, hogy orvos altatja oket, az o szemukben csak a "sebész doktor ur" a valaki. Azt hogy ki operálta őket '61-ben arra nagyon szoktak emlékezni, de hogy ki altatta..
Itt kulfoldon nagyon jol megfizetnek, a betegek es a kollegák is tisztelnek, ismerik, elismerik a munkánkat. Nincs éjszaka, meg egyébként is nyomásra végzett műtét abban az idopontban amikor a boritek a sebesz kollega zsebében landolt...

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.02.12. 23:02:52

Ezért kéne jól működő egészségügy és elégedett, jól fizetett orvosok:
"Mindez arra utal, hogy a genetika és a szerencse mellett az életmód és a megfelelő orvosi kezelés is fontos a hosszú élet elérésében."

index.hu/tudomany/blog/2008/02/12/konnyebb_szaz_evig_elni_mint_azt_eddig_hittuk/

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.02.12. 23:03:38

Azt vitatom, hogy megengedheti-e magának bárki, aki hitelesnek tartja magát, hogy csúsztasson, általánosítson (különösen, ha egy jónevű lap tudósítója). Hogy besározhatja-e pár vérszopó miatt (ilyenek vannak, OK) az egész orvostársadalmat. Hogy az egészségügyben valóban a hálapénz-e a legforróbb téma (szerintem a tegnap elfogadott törvény és következményei nagyságrenddel több pénzt fognak kivenni az meberek zsebéből).
Nem a BMW hiányzik, az hiányzik, hogy a tudásomnak és a szakmai igényességemnek megfelelő fizetést kapjak. Hogy fel se merüljön, hogy nem tart ki a hó végéig. Hogy annak a jónéhány fiatal kollégának, aki elég bolond ahhoz, hogy itt legyen orvos, ne kelljen 3 plusz munkahelyet vállania (éjszakai ill. hétvégi ügyeletek, háziorvos-helyettesítés, fordítás, stb) akkoz, hogy a lakáshitelét fedezni tudja. Hogy a magyar orvosoknak ne 50%-a haljon meg szívinfarktusban.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.02.12. 23:09:22

Dr. Morcz · 2008.02.12. 23:03:38

Akkor egyetértünk.

Sokkal ezelőtt már leírtam, de megismétlem:
NAGYOBB TÁRSADALMI ÉS ANYAGI MEGBECSÜLÉST AZ ORVOSOKNAK!

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu/ 2008.02.12. 23:11:21

Lioliom,

A BM Kórház belső parkolója olyan kicsi volt, hogy a fejesek közül se mind fért be. Akinek szerencséje volt, az kapott a kórház előtt a Fasorban parkolásra jogosító igazolást. Ott már kicsit más volt az autók aránya.
Egyébként nem akarom vitatni, hogy egyesek igen jól megélnek a hálapénzből. És azt sem, hogy jó-e a hálapénz-rendszer. Azt vitatom, hogy jogos-e elítélni az összes orvost emiatt. És azt, hogy csak az orvosokon múlik-e a rendszer fennmaradása. Ha pl. Gyurcsányéknak ez ennyire fáj, mért nem szüntetik meg egy tollvonással? Hacsak azért nem, hogy a Mo.-ra amúgy is (és nem kis részben miattuk) jellemző depresszív hangulatot és indulatokat magukról egy másik csoportra tolják át?
Bocs, de most már tovább kell álljak. Jó éjt mindenkinek.

aneszt 2008.02.12. 23:11:41

Még azt hozzatenném, hogy mindenki gondoljon bele, aki itt szidja az orvosokat, hogy ki dolgozna itt szivesen 600 forintos brutto orabérért, mert Mo-n sajnos egy néhány éve dolgozo orvosnak ennyi az orabére..(ld. kjt.) Felháborito.. Autoszerelonél mennyi? 5000 ft/óra? Kulfoldon azért fizetnek meg jobban bennunket, mert kifizetik azt, hogy Te abba invesztáltál, hogy orvosi egyetemen tanultál.. Vállalod a stresszt, az éjszakázást. És teljesen egyetértek egy előttem kommentelővel, aki azt kérte, hogy ugyan menjenek már be egy mutőbe egy éjszakára, nem dolgozni, csak bennt állni, hogy mennyira szar is..

lioliom 2008.02.12. 23:17:55

Aneszt!És mennyire szar/ a Te szavaddal élve/ egy műtöben feküdni!Talán nektek orvosoknak néha ezen is elkéne gondolkozni.

emily 2008.02.12. 23:25:18

lioliom, komolyan. Itt nem azon vitatkozunk, hogy kinek szarabb, nagyon jól látjuk, hogy mind az orvosoknak (a kevés kivételtől eltekintve), mind a betegeknek nagyon szar ez a rendszer. Egy orvos sem hiszi azt, hogy kellemes a műtőasztalon feküdni. Pontosan tudjuk, milyen szar betegnek lenni, hiszen látjuk nap mint nap, mellesleg pedig az orvosok is megbetegednek néha. Megértem, hogy volt rossz tapasztalatod orvosokkal, de kérlek, ne általánosíts.

Értetlen 2008.02.12. 23:31:25

escaper: tudomásom szerint külföldön (bár ez tág fogalom) több szakma kap dr címet. A megkülönböztetés az előtagban rejlik. Pl az orvos az Dr. X.Y MD - Medical Doctor, PharmD - gyógyszerész doktor stb, de nem tudom a pontos listát én sem, ezek is inkább USA érvényesek.

Amit aneszt ír: rengetegen vannak így, hogy a hálapénz egyszerűen megalázó számukra. Rengetegen vannak úgy, hogy ha adják, elfogadom, ha nem nincs semmi, és ugye az 5%.

Amit Dr. Morcz ír, és EZ a lényeg: "Nem a BMW hiányzik, az hiányzik, hogy a tudásomnak és a szakmai igényességemnek megfelelő fizetést kapjak."
Ezt nem fogja fel senki, és ezért anyáz mindenki csípőből, engem már ugattak le, hogy " az én anyám is dolgozik könyvelőként 30 éve és nem keres többet 130k-nál", az értékrendekkel van rohadtul nagy gáz...és ebben az elmúlt tizenakárhány év politikai maszlagának nagyon nagy szerepe van na meg a mónikasó és társai...
Aki itt veri a nyálát - már elnézést, de kezd elszakadni a cérna - járt valahai is orvosi egyetemre?Végigcsinálta a 6 évet folyamatos (!!!) tanulással?Vett Anatómia könyvet 40k forintért?!Nem sajnáltatni akarom magunkat, van más nehéz egyetem is, de az orvosi egyetem az egyik legdurvább. És utána nincs vége, nem kezdesz el egzisztenciát teremteni, mert (tavalyig) elmész rezidensnek 2 évig, majd még 3 év minimum a szakvizsgáig, ezalatt folyamatos beruházás a könyvekbe, tanfolyamokba, majd leteszed a szakvizsgádat, és HA van állásod, dolgozhatsz havi 4 ügyelettel (jó esetben) hogy a végén hazavigyél nettó 120-150k-t (ügyeletek számától függően).
Jól számolok, ekkor vagy 29-30 éves.Ha nő vagy, jó lenne gyereket szülni.Ha férfi, akkor megnősülni, gyerekvállalás, lakás kocsi, semmi extra.Miből?

Tudom, nem kell sírni, másnak is szar, de ha meg sem becsülik az embert, meg sem fizetik, akkor csoda ha el akar menni?És hogy külföldön majd megváltozik ez a csaló fosztogató "gyilkos"?
Igen!Ha amit a tudása szerint elvégez azt megbecsülik és megfizetik eszébe sem fog jutni hálapénzezni.
Konkrét példa, szlovénia. Orvosi fizetés 3x-a az itteninek, hálapénz fogalma ismeretlen.Csak kamu nem?

Értetlen 2008.02.12. 23:43:23

Félreértés ne essék: nem nézem le egyik másik szakmát se, se a könyvelőt, se a vállalkozót, se a villanyszerelőt, se az autoszerelőt, de per pillanat az orvosi fizetések töredékét teszik ki pl egy autószerelő órabérének, ahogyan aneszt is írta!Akkor meg min csodálkoznak akik a hálapénz ellen forrongnak?!A boltban a kenyér sincs ingyen az orvosoknak se.
Ezzel nem azt mondom, hogy a hálapénz jó.Nem jó. Zavart kelt.Pont ezért nem tesz ellene senki semmit.Akinek jó, mert részese (nagyon részese, gátlástalanul) az azért, aki meg kívülről szemléli és csak szóban tesz ellene (politika) annak meg azért jó, mert társadalmi ellentétet szít!
Már korábban is írtam:
Tessék rendezni a fizetéseket (2-300% emelés) és TILTSÁK meg a hálapénzt! Akkor van alap szankcióról, etikátlanságról beszélni.

(valaki korábban említette, talán liliom, hogy csak akkor állnak szóba veled, ha ismersz valakit/ajánlanak, szónak az érdekedben: én mindenhol ezt tapasztalom ám!Mindenki ott segít az általa preferált embernek, ahol tud. Ez egy szoci örökség, régen mi volt?
Egy kis memória frissítés:

1."Te, Bélám, nincs valami jobb minőségű borod pult alól?Dehogynem Józsikám, neked van".
2."Te, Bélám, nem lehetne ezt a féktárcsa cserét valahogy másképp megoldani(zsebbe "para" csúszik). Dehogynem Józsikám, neked megoldjuk"
Soroljam még?

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.02.12. 23:51:17

Tényleg az a baj, hogy olyan nyomorult Kádár korabeli ez a rendszer. A fizetésekkel, a társadalmi kapcsolatokkal, a tulajdonjogokkal, a felelőség hárítással, miközben piac alapú gazdaságról beszelünk. De csak beszélünk, mint az MSZMP KB.

aneszt 2008.02.12. 23:51:32

lioliom 2008.02.12. 23:17:55

azt senki sem vitatja, hogy szar a betegnek ott fekudni (én is fekudtem mar mutoasztalon...) Bár a beteg alszik, ellentétben velem .. Na jo, ez poén volt, ne harapd le a fejem! :-)
De akkor Neked ajánlom, hogy dolgozz 1 napot éjszaka mutoben, nem ne is dolgozz,csak uldogélj és probalj meg felelosségteljes dontest hozni, amin akár életek mulhatnak. Mindezt ugy, hogy kozben gondolkozhatsz, hogy mibol fizeted ki a gyerek napkozijét es hogy tudsz ugy sakkozni az időddel és a fáradtságoddal hogy a második-harmadik másodállásra es a családra is jusson...

lioliom 2008.02.12. 23:55:23

Kezd este lenni és úgy látom a fáradtság ingerültségbe csap át.Hát akkor rajta ÉRTETLEN!Azt gondolod más nem tanul más egyetemen vagy főiskolán.Másnak ingyen van a tankönyv,más szülei nem nélkülözik meg a tanítatását,más friss diplomásnak rögtön ott a kánaán,más is van olyan fontos tagja ennek az országnak mint te,ha ennyire rossz az orvosi mért oda mentél,ha ennyire alul vagy fizetve mért oda mentél,nem tudtad?Csak nem kalkuláltad be a hálapénzt?Milyen értékrendről beszélsz?Csak az orvosin végzettnek van értéke?Mi bajod egy könyvelővel,jó esetben főiskolát végez?Azt már meg sem merem kockáztatni,hogy csak érettségije van a Te szemedben.Te aki olyan tanult vagy használsz olyan szavakat amit az este folyamán nagyon kevesen.Mi az,hogy veri a nyálát,ugyan ki?Esetleg hozzászól!Azt hiszem Te ékes példája vagy annak ami miatt itt kialakult a vita.Követelőző,kis senki vagy,akit azért kell tisztelni,mert orvosira járt!Lenézed azokat az embereket akiket gyógyítasz.A betegek ezt megérzik,ha itthon maradsz éhen halsz az tuti.Egyébként,ha 3 x-a emelnék a fizetésedet hálapénz nélkül vérig sértődnél.De miért pont a tiedet emeljék?Más nem dolgozik vagy tanult itt?Mindenki meg van fizetve csak Ti nem?Na az ilyenek miatt van ez a közhangulat.Ékes példája vagy.Köszi!

aneszt 2008.02.13. 00:10:46

Értetlen: teljesen igazad van!
Lioliom: az a baj, hogy belőled sértettség beszél és az alapvető problémát nem vagy hajlando felfogni... Sajnállak érte..
Persze más is sokat tanul, meg más is roszul keres. De kérlek mondj még egy olyan szakmat, ahol ennyit kell tanulni (mennyiségben, időben), ekkora a feleősség és ehhez képest ennyire rosszul fizetik. (600 ft brutto). Az az alapveto probléma ,hogy ezért a belefektetett energiáért, időért, pénzért ehhez mérhető alapfizetést szeretnénk...Paraszolvencia nélkul...

lioliom 2008.02.13. 00:24:21

Állandóan a sértetségemre hivatkozik az aki itt orvosnak valja magát.Úgy látom kezdenek kissé belterjesek lenni a hozzászólások,mivel lassan csak Én vagyok itt nem orvos.Én inkább úgy látom Ti nem látjátok be,hogy remélem változik a rendszer,a beteg nem kiszolgáltatott akar lenni,hanem szolgáltatást igénybe vevő,ahol TI szolgáltattok.Jól - rosszul,majd utána a fizetésről.Inkább Ti vagytok sértettek a nagy meg nem becsüléstől.Engem megbecsülnek!Arra nem válaszoltatok,hogy ha olyan nagy teher,akkor minek csináljátok ilyen kevés pénzért?Az elhivatottság nem érződik a szavaitokból.Erre ne hivatkozzatok!Annyi más munka,egyetem van!Azt ne mondjátok,hogy nem tudtátok mire vállalkoztok!

Értetlen 2008.02.13. 00:34:59

liliom: te magad írtad, kezd este lenni, te is ingerültebb vagy a kelleténél, megbocsájtom neked, de nézd csak:

" Értetlen 2008.02.12. 23:43:23
Félreértés ne essék: nem nézem le egyik másik szakmát se, se a könyvelőt, se a vállalkozót, se a villanyszerelőt, se az autoszerelőt,..."

Én nem tudom hol nézek le kit.Nem érted az alap gondot, de nem is várható el tőled, hiszen megvan a magad problémája, amit szeretnél megoldani.Ez így van rendjén.

Az,hogy milyen szavakat használok, tudd be a vehemenciának amivel belevetettem magam a témába, és a relative fiatalságomnak :) És tévedsz, nem vagyok orvos, gyógyszerész vagyok, de a feleségem orvos, apám orvos, hidd el tudom miről beszélek, mindannyian tudtuk mi vár ránk, de voltunk olyan (nem írom hogy barmok, mert más nem használta ezt a szót) butuskák, hogy mégis ezt a nyamvadt hivatást (mert ez az!!!) választottuk, ja tényleg, beleszámoltuk a hálapénzt.Meg is nézem, az idei évre mennyi hálapénzzel számoltam...hmm, valami nem stimmel, nulla forint?!?Hát az hogy lehet?Jujj, hová tűnt a bmw-m a parkolóból?Ja, hogy nem is volt?!Na jó, befejezem, mert úgysem érted a cinizmust :) (peace - béke)

Visszakanyarodva: éjjel 0:25 van, gondolom Te is dolgoztál 8-16ig legalább, most meg otthon vagy, de ébren, egyre fáradtabb, ingerültebb.
Na, egy orvos ma reggel bement 8-16ig talpalt, majd ügyelet, amikoris az egész osztály a nyakába szakad+az új felvételesek, akinek fele indokolatlan(!) és mondjuk jó esetben 1 órakor ágyba kerül, mert megírta még a holnapi zárókat. És mindaddig, míg te is (és én is) fáradsz és ingerült vagy, felelős (!!!) döntéseket hoz, elvileg mindenkire mosolyog, kedves. Ha mázlija van, éjszaka 2x felkeltik, szintén felelős döntést hoz, kedves, mosolyog, majd visszafekszik aludni (itt most nem térek ki a nem folyamatos és nyugodt alvás élettani hatásaira, legyen elég annyi, hogy évekkel rövidül az élet ennek hatására - nem csak nálunk, minden nem 8-16ig dolgozó embernél).
Eljön a reggel, mondjuk 7óra, levizitel, hogy ha mázlija van, akkor 8:30körül haza tudjon menni lepihenni.
Namost 8-16ig megkapja a normál fizetését, majd a 16-8ig terjedő időszakra csak a fizetése 70%-át ÉS a nyugdíjhoz szükséges időbe az ügyelet nem számít bele.Persze, hát aludt egész éjjel nem?
Csak összevetésképp, egy rendőr 150%-os pótlékot kap éjszakára...

Ott tartunk, hogy hazamegy, ha vannak elegen az osztályon. Ha nincsenek, akkor marad, és 16ig (ez már ugye a 24óra) talpal, mosolyog, kedves, felelősség teljes döntést hoz.Ha van olyan kedves a másnapi ügyeletes kolléga, akkor talán 15kor elengedi.

Egy hónap ilyen munkarenddel (mondjuk 4 ügyelettel) eredményez havi nettó 124k forintot.

Na, lehet köpködni.

aneszt 2008.02.13. 00:42:55

Hogy miert lettem orvos? Gyerekkoromtol a gyogyitas érdekelt.(ha valakit a biologia, azonbelul az emberi szervezet, betegségek erdekelnek, nem nagyon van más választás, de most ezen hadd ne vitatkozzunk) Akkor még hittem a mesékben, hittem, hogy változni fog itthon valami. De felnőttem. Hogy miért csinálom? Mert igenis jo segiteni, viszont én megtehettem azt, hogy ott dolgozzam, ahol meg is fizetnek. Én nem panaszkodom már. Viszont vannak az orszagban kevésbé szerencsés kollegák, akik ezer ok miatt nem tudnak mint én, kulfoldon dolgozni. Pl. olyan szakteruletet választottak vagy idősebbek, akik régebben ugyanugy reménykedtek a változasban, de amikor Ők ennyi idősek voltak, még nem mehettek, stb.. Ők azok, akik még csinálják ezt az egészet. Te es a hozzád hasonloan gondolkozók ezeknek az orvosoknak hálásak lehettek, hogy meggyogyitanak. Mert még dolgozik valaki Mo-n.

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.13. 08:02:37

Már lehet senki nem fogja olvasni, így másnap, de sajnos tegnap mennem kellett.
Lioliom:
Változásra nagyon nagy szükség van. A probléma a reformmal az, hogy átgondolatlan, átláthatatlan és teljesen másképp kommunikálják, mint az valójában lesz. Úgy szoktam ezt mondani, hogy a féligazság rosszabb, mint a hazugság. Sajnos a kommunikációban csupa féligazság hangzik el.
Az orvos társadalom egy része erkölcsileg nagyon mély ponton van, a hálapénz rendszere már a pofátlanság határát régen átlépte. Az előre kért pénz, pedig bűncselekmény. Ezen változtatni kell. A kormány által hozott intézkedések közül egyik se tett ez ellen érdemben. Ki kellene mondani, hogy az orvosok fizetése nagyon alacsony. Egy kezdő orvos jó esetben valóban 160.000 Forintot visz haza, úgy, hogy ebben ügyel (éjszaka, hétvégén). Ebből a pénzből nem lehet megélni olyan szinvonalon, ahogy az egy orvosnak járna. Ezt nem meri kimondani senki, mert akkor jönnek a minimálbérrel. Egy orvosnak nem minimálbéren kell élnie. Életekről dönt. Komoly fizetést kellene kapnia, ami mellé komoly felelőség is jár. Ha felelőtlensége miatt hibázik, akkor viszont komolyan bűntetni kellene és nem eltusolni, de az orvos szakma olyan, mint a rendőr, ilyen esetekben összezár.
Az orvos fizetését nem fogja megemelni a több pénztár. A kórház ugyanúgy hatod annyi pénzt fog kapni (pontos összegek korábban olvashatóak), mint amennyit egy magánkórházban kell fizetni. Ennyivel kevesebb pénzből nem fog tudni többet fizetni az orvosnak....

lioliom 2008.02.13. 10:07:35

Ebp.hu!öröm veled eszmét cserélni.Nem vagy demagóg,nem csinálsz szentet sem betegből sem orvosból.A véleményed határozottan elgondolkodtat,befolyásol.Nem tudom milyen területen dolgozol,Én a sértett könyvelő/revízor,adószakértő vagyok/Talált nálam Értetlen.Én mint az átlagnál kritikusabb beteg vagyok jelen.Persze egészségem érdekében mindig megkerestem a lehető nekem legjobb orvost,a legjobb ellátást is kaptam eddig,persze nem ingyen.Volt már fogadott altató orvosom is.Imába foglalom a nevét,mégha fizetnem is kellett neki.Nem vártam el ingyen a fokozott figyelmet.De nem szeretnék az Aneszt felfogásával rendelkező altatós kezei közé kerülni.Aki hogyis írta:az ilyeneket is gyógyítják,mint én.Ezzel együtt ebp.hu véleményét osztom.Igenis az orvos társadalom egy része erkölcsi válságban van már vagy 30 éve.A mártírokkal ritkán találkozik beteg.Valahogy nem elég hangosak,nem mutatják magukat.Az igazsághoz hozzá tartozik,hogy családom/már a gyerek koromtól kezdve/jó régen volt!mindig hálapénzzel kezeltette magát,mert nekünk ez fontos volt.De mi soha nem találkoztunk olyan orvossal aki előre kérte volna a pénzt,sőt utólag se,csak elfogadta.Ez alól sajnos egy kivétel van, mint írtam a reform "eredményeként"az Uzsokis gégész.Nem vagyok orvos ellenes,csak az élet egyéb területein is meglévő fokozott igazságérzetem alapján falra mászom a követelőző,alulteljesítő,magukat túlértékelő emberekből.

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.13. 15:30:08

lioliom:
Ennek örülök:) Egészségügyi finanszírozás területén dolgozom. Mivel a törvényeket elég jól ismerem, így sajnos elég hamar észreveszem a demagóg szövegekben rejlő "tévedéseket". Az ebp.hu is azért jött létre, hogy legyen egy oldal ami ebben a kusza több-pénztáras, biztosítós rendszerben segít eligazodni, anélkül, hogy abba indulatok keverednének.
A fő probléma az, hogy ezt a nagyon bonyolult rendszert elég kevesen ismerik jól. Sajnos az újságírók nagy része egyáltalán nem.
(Tegnap este is elhangzott valamelyik hiradóban, hogy a jobb étkeztetés finanszírozása majd bele fog épülni a szokásos fekvőbeteg finanszírozásba. A helyzet az, hogy már belekerült. A minisztérium tájékoztatójában, pedig mindezek ellenére összemossa a napidíjjal a "jobb" étkezést. Miközben a kettőnek semmi köze egymáshoz. Mivel egyéb módon finanszírozzák.- és ez csak egy hír a sok közül:) )
Az orvosoknak is csak nagyon kis része ismeri a finanszírozás szabályait.
Mivel nem ismerik a szabályokat azok akik erről nyilvánosan vitakoznak, nzilatkoznak (sajnos maga a miniszterasszony is közéjük tartozik) így csak demagóg eszközökhőz tudnak nyúlni. Ennek eredménye pedig az lett, mint ebben az országban szinte mindennek, hogy Fidesz-Mszp (Szdsz) párharc lett. Sajnos.

Értetlen 2008.02.14. 01:40:09

Ez kering most a neten: igazsag.myip.hu/uj/Sicko.wmv
Döbbenet.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.02.14. 12:34:18

A Sickoból ajánlom az angliai és francia jeleneteket. Tényleg ilyen.

DrM · http://internetalon.hu 2008.02.14. 20:56:52

Az tény, hogy a legtöbb "szakértő" a témában ló---szt sem tud az egészről, de bazi okosak...
Meg az is igaz, hogy a politikusainkat sem az egészség, hanem az azzal kapcsolatos vita lehetősége érdekli.

Szocske 2008.02.15. 09:05:15

Beszaras, tenyleg tizszerese lett az ar (ranezek a gyerekre) 2 ev alatt telkiben.

aneszt 2008.02.15. 10:50:08

Bár már nem sokan latogatjak ezt a postot, de azért még leirom, hogy azok akik mindenfele szemet korrupt allatoknak nevezik az orvosokat, mit mondanak pl. a vizszerelonek, amikor megkérdezi, hogy " Kiskezitcsokolom! Számlával vagy anélkul? ". Akik nem olvastak a korabbi kommentjeimet, azoknak irom, hogy maximalisan paraszolvencia ellenes vagyok, azon kevesek koze tartozom, aki még életében nem fogadott el halapénzt, hanem megtaláltam a jolkeresés legalis utjat... Természetesen nem Mo-n.. :-(

Okosok 2008.02.15. 16:25:42

Tudatlanul írkáltok hülyeségeket.

stukovDR 2008.02.15. 21:47:48

Szar az orvosok fizetése, én pl havi 6-ot ügyelek, mióta elkezdtem /4éve/, 129KHUF-t viszek haza. És ezért nekem dolgozni kell, olyan szakmában vagyok /szül-nőgyógy/ ahol nem nagyon van alvós ügyelet. A hálapénz engem annyiban érint, hogy a havi benzinköltségem szűken megvan belőle. A szakorvosoknak, főorvosoknak a "magán"beteg a szülésért általában nem hálapénzt ad, hanem előre megbeszélt összeget. És ezért az orvos a terhesség tartama alatt bármikor kész feláldozni szabadidejét, éjszakáját, az előbb ment haza egy kolégám, aki a szülőnő miatt kihagyta a fia óvodai farsangi buliját! /eü dolgozó szült, mondta, hogy nem fog elfogadni tőle semmi!/ Nagy a hajtás, nevetségesen kevés fizetésért. JA, és képezzem magam, járjak kongresszusra, stb. Ezek után csoda, hogy mindenki a magánrendelésből él? Azidősebbek csak azért dolgoznak, hogy a magánpacientúrát a kórházban el tudják látni.

Esküszöm, ha az uniós átlag orvosi fizetés 30-40%-át ideadnák, soha nem jutna eszembe maszekolni... az ágy mellett simogatnám a c**ány kis kacsóját!

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2008.02.16. 00:28:30

Stukov,azért ne essünk túlzásokba!!! :))) (utolsó mondatod)

konzervman 2008.02.17. 19:20:00

Sziasztok!

Ajánlom figyelmetekbe az alábbiakat:

Nem vizitdíj, hanem egészségpénztárok és TB átalakítása idéntől. Ez a levél terjed a neten.
Jómagam is úgy kaptam - igaz ismerőstől. lánclevél (hoax)-ként.

Viszont a tények makacs dolgok.
Ki-ki döntse el maga, mire szavaz.
Azért ide másolom, mert véleményem szerint elküldeni bármelyik online (értelmes) médiumnak értelmetlen: nem hinném, hogy bármelyik kitenné.

Tehát a levél:

"Kedves Címzettek!

Most jöttem a könyvvizsgálói továbbképzésről, ahol a társadalombiztosítás 2008-as változásáról tartottak előadást.
FELHÁBORÍTÓ VÁLTOZÁSOIKAT HAJTOTT VÉGRE A KORMÁNY!

A nyugdíjjárulék és egészségügyi járulék az alábbiak szerint változik:
Munkaadók által befizetett járulék: nyugdíjkasszába a mostani 18 %-ot 24%-ra.
emelik, egészségügyi kasszába 11 %-ot 5%-ra csökkentik.
Munkavállalók járulékai: nyugdíjjárulék 8,8 %-ról 9,5%-ra nő, egészségügyi
járadék 7 %-ról 6 %-ra csökken.

Mit jelent mindez?????
Lerázza kormány magáról az egészségügyet, az elvonást átterelik a szintén
hiányos nyugdíjkasszába. Majd megemeli a járulékot a privatizált EÜ kassza!
Ezért már őt fogják szidni! Kérdés, hogy lesz-e egy 7%-kal csökkentett bevétel mellett is jelentkező? EZ UGYEBÁR, HA JÓL SZÁMOLOM MINIMUM TOVÁBBI 120 MILLIÁRD Ft kivonást jelent az egészségügyből.
Kérdésem, hol a parlamentből az ellenzék?
Miért nem hangos a sajtó az övön aluli ütéstől?
MI LESZ VELÜNK, VÁLASZTÓPOLGÁROKBÓL, HA BETEGEK LESZÜNK?
HÁNY ORVOST FOGNAK ELBOCSÁTANI
ÉS HÁNY ÚJABB KÓRHÁZAT ZÁRNAK BE?
Kérem továbbadni, mert végső soron a mi bőrünkre megy a minden mértéket meghaladó aljasságuk!
A több-biztosítós törvénytervezet diszkrét bája:
Azt eddig is gyaníthatta mindenki, hogy az idősebb, krónikus betegség(ek)ben szenvedő ügyfelekért nem fognak kapkodni a profitorientált magánbiztosítók!
(a mellékelt cikk szerint Hollandiában 'Arany Kézfogással' - egy nagyobb
összeggel - veszik őket rá, hogy feladják a biztosításukat. Ezzel az erővel akár el is altathatnák őket...), de nehogy az képzelje bárki is, hogy az aktív korosztály sorsa nem lesz ugyanígy megpecsételve. A cikk szerint nyilvánosságra került törvénytervezet szerint a magánbiztosítók csak természetbeni betegellátást fognak finanszírozni, táppénzt nem fizetnek. Ezt lovagiasan áthárítják a munkáltatókra!
Vagyis a táppénzt, amit eddig a társadalombiztosítás fizetett a szép, új szadeszes világban a munkáltatónak kell fizetnie.
(Csak halkan kérdezem: - akkor mi a fenének kellenek a magánbiztosítók?)
Gondoljátok meg, proletárok, mi következik ebből! Egy olyan országban, ahol a munkavállalók többségét a magánszektor foglalkoztatja?
Meddig is foglalkoztatja? Amíg egészséges!
A lehetséges következményeket mindenkinek a fantáziájára bízom.
A magánbiztosítók extraprofitját tehát a munkáltatók fogják megtermelni.
Képzeljük csak el, mi történik egy kis vagy közepes vállalkozásban egy kiadósabb influenzajárvány idején? Nem elég, hogy kiesik az a bevétel, amit a lebetegedett alkalmazottak nem tudnak megtermelni, és ebből a negatív bevételből még táppénzt is fizessen nekik. Munkahelyi balesetről, tartós betegségről már ne is beszéljünk. És vajon milyen létbizonytalanságba taszítja ez a tervezet azt a rengeteg magánvállalkozót, aki önmagát foglalkoztatja? Ez a réteg eddig kapott táppénzt, ha lebetegedett, ezentúl majd magának fizet. Miből is? És egyáltalán akkor miért is fizetünk TB-t?
Ez az egyik olyan Achilles-sarka a magánbiztosítós rendszernek, ahol a legsikeresebben lehetne megtámadni. Ez a megoldás ugyanis csak maguknak a biztosítóknak lenne bomba üzlet, magánemberként még a legdoktrinérebb
liberálisoknak sem lehet érdeke, az MSZP sakkban tartott képviselőiről nem is beszélve. Őket leszámítva lényegében az egész társadalom véd- és dacszövetségbe állhatna, hiszen végre volna egy olyan kérdés, amiben a munkaadók és a munkavállalók is egy oldalra kerülnének.
A rendszer ajándéka - legtöbb, mi adható – a totális létbizonytalanság az egész társadalomnak. Ez bizony a szolidaritáson alapuló társadalombiztosítás halálos ítélete. Nem érdemli meg a homo sapiens nevet az, aki ezt az embertelen, ördögi tervet kieszelte: nem hiszem, hogy anya szülhet ilyen kreatúrát, csak a sátán klónozhatta azokat, akik az emberi kiszolgáltatottságból akarnak profitot termelni. Csináljon a Szabad Demokrata Romboló Páholy saját tagjainak olyan magánbiztosító rendszert, amilyet akar, de nekünk nem kellenek sem ők, sem embertelen rendszerük. Ideje lenne őket véglegesen leszázalékolni! Terjesszétek, proletárok! Már nemcsak a láncaitokat veszíthetitek! Az Életetekről van szó!
Alkotmányellenes biztosítási reform az SZDSZ az általa a holland rendszer mintájára megvalósítani szándékozott egészségbiztosítási reformot már részben végrehajtatta az MSZP-t képviselő pártelnök-kormányfővel és egészségügyi tanácsadóival, akik szintén inkább liberális, semmint szociális beállítottságúak. A kormányfő és a kisebbik koalíciós párt által elképzelt társadalombiztosítási reform kórházi kezeléshez kötött egészségügyi szolgáltatásokat érintő kórházreformot a kórháztörvény módosításával még a nyáron a társadalom és az egészségügyi szakma, valamint érdekvédelmi szerveik megkérdezése nélkül oldották meg. Mára egyértelművé vált, hogy rosszul. Az egészségjog sérül. Kórházakat zártak be vagy a korábbi gyógyító jellegüket elvonva elfekvő intézményekké alakították át, ahelyett hogy a gyógyító intézmények változatlan fenntartása mellett csak a felesleges ágykapacitást vonták volna el, és így a kórházbezárásokkal kialakuló új körzetbeosztás miatt a betegek túlnyomó többségét messziről kell a körzetének megfelelő kórházba szállítani. Az ezzel járó hosszabb szállítási idő a beteg állapotának rosszabbra fordulását okozhatja, sőt életét is veszélyeztetheti.
Részben a kórházak és a kórházi ágyak csökkentése és az egészségügyi személyzet radikális leépítése miatt nemcsak a késedelmes kórházba kerülés veszélyeztetheti a beteg életét és egészségét, hanem a műtéti várólisták idejének jelentős meghosszabbodása is.
Mindez egyértelműen sérti az alkotmány 70/D. paragrafusába foglalt, az egészséghez való jogot.
Ugyanez a helyzet a szűkebb értelemben vett egészségbiztosítás terén is.
Azzal, hogy a kormány az SZDSZ nyomására a társadalmi szolidaritás és kockázatközösség elvén nyugvó állami egészségbiztosítási rendszert - holland és szlovák mintára - profitorientált egészségbiztosítássá akarja átalakítani,
ugyancsak durván sérül a szövegében már gyökeresen módosított, valamint az EU-
konform magyar alkotmány előbb már hivatkozott szakasza.


Nézzük, mi történt Hollandiában!
Egy rókáról két bőrt Hollandiában azzal, hogy 2006-ban megszüntették a szolidaritás elvén alapuló kétpilléres - államilag szervezett, de az állam, a munkáltatói és a munkavállalói, valamint biztosítotti oldal részvételével önkormányzati alapon működő - egészségbiztosítást, átadva azt a nyereségorientált magánbiztosítóknak, a korábbi harminc euró összegű havi
biztosítási járulék száz euróra emelkedett. Korábban a harminceurós járulék fizetése a munkáltató és a biztosított munkavállaló között feles arányban oszlott meg.
Most a munkáltató a járulékfizetésben nem vesz részt.
Ezért a Munkavállaló és a vállalkozó egyaránt száz euró hozzájárulást fizet.
Az új rendszerben a biztosítótársaságok betegségi és szülési segélyt, azaz táppénzt nem fizetnek. Ezt a munkáltatók kénytelenek fizetni maximum két éven át, az összeg az átlagkereset hetven százaléka. A táppénz kifizetése alól a munkáltató csak akkor mentesül, ha erre biztosítási szerződést köt. A magán biztosítótársaságok így egy rókáról két bőrt húznak le. A rendszer bevezetése után a biztosítótársaságok közölték, hogy a felemelt járulékfizetés ellenére sem rentábilis nekik a betegbiztosítás. Ezért állami hozzájárulást is igényeltek.
Ugyanakkor a járulékösszegek több mint háromszoros emelése miatt mintegy
háromszázezren maradtak ki a biztosításból. Ezért az állam rászorultság
igazolása ellenében átvállalja tőlük a járulékfizetés egy részét. Az állam tehát duplán terhelődik. Hollandiában sem az állam versenyez a biztosítottakért.
ŰŰA magánbiztosító csak az egészségeseket fogadja szívesen, míg az instabil
egészségi állapotúakat igyekszik távol tartani magától. Sőt az öregeket és a krónikus betegeket egy nagyobb összeg kifizetésével, úgynevezett 'arany kézfogással' veszik rá biztosításuk megszüntetésére. Ugyanezt teszik a szlovák magánbiztosítók is.
Nem véletlen, hogy az új szlovák kormány a régi, szolidaritási alapú biztosítás visszaállítására törekszik.
Titkos tárgyalások
Az egészségbiztosítás tervezett magyar reformja csak annyiban különbözik
ettől, hogy a felállítandó biztosítótársaságokban 51 százalék lesz az állami
és 49 százalék a magántulajdon aránya. Ez azonban csak porhintés, mivel a
tulajdonosi arány ellenére az irányítási jogosítványok a magántulajdonosi
szférába csúsznak át. A helyzet így ugyanaz, mint Hollandiában vagy Szlovákiában.
Sőt a kormány titkos tárgyalásokat folytatott már a magánbiztosítókkal, amelyek a kiszivárgott hírek szerint 'megdöbbentően' magas követelésekkel álltak elő - a kormányváltás esetére is - a működésbiztonsági igényen felül. Ezzel a reformmal nálunk is megszűnne a szolidaritási alapú egészségbiztosítás, és a hollandhoz és a szlovákiaihoz hasonló antiszociális vonások jelennének meg. Ez szintén sérti az alkotmány 70/D. paragrafusát. Mindezt alátámasztja a közzétett törvénytervezet, mely szerint az új pénztárak Zrt.-ként működnének, és csak természetbeni betegellátást finanszíroznának, 'táppénzt' viszont nem. Ennek fizetését a kormány nálunk is a munkáltatókra hárítaná. Ezért, ha a tervezetből netán ebben a formában törvény lenne, azt az egészségügy átszervezésével kapcsolatos előírásokkal együtt az Alkotmánybíróság elé kell vinni.

Dr. Prugberger Tamás, egyetemi tanár, (jogi tudományok nagydoktora)"

Öcsi 2008.02.18. 18:42:41

Nam annyira a vizitdíj a probléma. A probléma az, hogy Magyarország olyan aljas emberek irányítása alá került, akik nem is szégyellik az aljasságukat, hanem élvezik azt, hogy az ország lakói tehetetlenek velük szemben és bármit megcsinálhatnak. S miközben ezek az aljas emberek mindent lerombolnak, aközben elaljasítják az országot is. Abban mutatkozik meg ez, hogy egyre több ember képtelen különbséget tenni a jó és rossz, a tisztességes és a tisztességtelen között.
Nagyon rossz a helyzet! Reménykedjünk, hogy Gyurcsány Csipolla elvtárs nemsokára úgy hasznosítja a tehetségét, hogy valamelyik parkolóban rozsdamentes késkésszletet árul. Tökéletes tehetség: Nem akar egy olcso Solingen késkészletet..Nem? Legalább fogja meg? Na oidaadom feleáron is. Nem ingyen is odaadom, csak az árváimnak adjon egy kis pénzt, hogy ne menjek haza üres kézzel....

Goodman73 2008.02.21. 10:24:11

Aki nem megy el szavazni, szíve-joga!
De szeretném felhívni egy fontos dologra a figyelmeteket!
Itt élünk együtt ebbe az országba nekünk kell eldönteni mit és, hogy szeretnénk élni. Csakis rajtunk áll, hogy mi lesz velünk!
Ha nem tudnak írányítani a parlamentbe akkor nekünk kell eldönteni mi a helyes lépés, akkár az egészségügybe vagy bármibe!
Én úgy fogom fel a dolgott mintha én lennék a törvényhozó ez ügybe!
Na én ezért megyek el szavazni!;)

zwilling 2008.02.22. 17:34:42

nyekkmacsek

"a magánrendelésekkel az a baj, hogy az ahhoz használt helyiségek és berendezések a közösből mennek !!!!"

te hol élsz bmeg????

tengeri alga 2008.02.23. 17:43:35

vizitdíj ugyan olyan átverés lesz mint annak idején a zöld kártya, akkor is az volt hogy senki ne aggódjon mert csak pár száz Ft lesz felesleges a túlzott félelem. Meg lehet nézni mennyi most egy zöld kártya. Ebben az országban csak bevezetni nehéz valamit utánna elszabadul a ló és bax6juk olyan díjjakat vernek ránk hogy füstöl.

molettibaba 2008.02.24. 18:07:51

Szó esett s bejegyzésekben a szülések áráról. A kislányom 4 éves és most várom a második babám, mikor kislányommal voltam terhes elörre kikötötte a doki, hogy a vizsgálat ennyi a szülés annyi, jelzem nem magán orvos volt és sose kaptam számlát-aról nem is beszélve, hogy indokolatlan vizsgálatok során esten ám, mert azért neki fizettek. Most egész más a helyzet, ugyanis állapotos kismamának még vizitdíjat sem kell fizetni és mégis mindenhol kedvesek, megkockáztatom, hogy jobb ellátást kaptam az elmult pár hónapban ingyen mint 4 éve sok pénzést. Az orvosokat meg nem sajnálom, mert számlát kapok amit szerepel, hogy mennyi az ő díja és mennyit fizet az állam a vizsgálatokért. A csúszópénzt meg csak ugy lehet megszüntetni ha nem adunk, nem állhat ott minden orvos melett egy ellenőr, csak mi "betegek" koppinthatunk az orrukra!

Értetlen 2008.02.24. 18:31:43

Kedves molettibaba!

Megtennéd, hogy scannelsz egy ilyen "számlát" és megmutatod rajta, hogy hol van az feltüntetve, hogy mennyit kap az orvos abból amit (elvileg) az állam fizet a kórháznak?
Escaper szerintem szívesen közszemlére teszi.
Köszi

A "csúszópénzzel" kapcsolatos hozzáállásoddal viszont totál egyetértek, mindenki hibás, orvos is és beteg is!50-50%!

AproV · http://internetalon.hu 2008.02.24. 20:49:08

Zwilling:

Molettibaba azokra a magánrendelésekre gondol, amikor a Kórház pénzén, a Kórház eszközeivel, vizsgál délután a nőgyógyész bmeg...

Ami délelőtt vacak, silány, pazarl, az délután ugyanott, ugyanazzal mitől lenne jobb?

inetrnetalon.hu

GNiki 2008.02.25. 13:10:43

Hihetetlen,hogy mindenből pénzt csinálnak..
Vizitdíj..pfff...ezzel azt érik el, hogy otthon maradnak és csak végszükség esetén fordulnak orvoshoz az emberek. A másik, azért,hogy tisztességesen, kellő figyelemmel foglalkozzanak velünk a kórházakban, akár egy rutin műtét esetén, még fizessünk is vagy különben "várólistára" tesznek?! ez a dolguk azért orvosok, hogy segítsenek mindenkin boritékba csúsztatott pénzek nélkül is!

noti · http://foci.blog.fn.hu 2008.02.25. 21:38:53

Üdv mindenkinek!

Nem először hallom/olvasom ezt a "mindegyik 100.000 ft-ot kért a szülés után" szlogent. Kíváncsi lennék honnan ez az adat, mi alapján állítják ezt?
Parasztvakítás. Semmi több.
Olyan tévhitet ültetnek el egyesek az emberekben, hogy aki nem tesz le 100.000 ft-ot, az nem is szülhet. Kíváncsi lennék, hogy számtalan minimálbérből vagy segélyből élő vajnon honnan tette le azt a bizonyos százezret? Nyílván sehonnan. Nem tette le, mégis szült.
Saját példámat had' írjam le.
Feleségem kb. egy éve szült Kecskeméten. Mivel a nőgyógyásza történetesen szülész is, őt kérte meg, hogy ha eljön az idő, vezesse le a szülést. A szülés után 20.000 Ft-ot adtam neki, mert munkaidején kívül jött be éjszaka és meg egyébként is láttam rajta, hogy figyelmesen végzi a munkáját. Például a reggeli szívhang vizsgálat után már bent marasztalta a nejem, mert gyanúsnak találta, hogy esetleg lehet valami gond. Megtehette volna, hogy (mivel konkrét bajt nem észlelt, csak gyanút) tojik az egészre és hazaküldi. Nem ezt tette. Az éjszaka közepén az első hívásra azonnal kocsiba ült és jött, korrekt módon tette a dolgát, pedig megtehette volna, hogy rábízza a dolgot az épp ügyeleteben lévő kollégájára. Ezt csak azért írom, hogy értse mindenki, azt a bizonyos "huszast" miért adtam. Félreértés ne essék, nem egy zöldfülű kezdő a doki, elég jó nevű orvos, bejáratott praxissal.
Amikor átadtam neki a pénzt egyáltalán nem tűnt úgy, hogy elégedetlen lenne, hogy ő százezrekhez szokott volna és most nem tetszene neki, hogy "csak" ennyit kap. Sőt. Kifejezetten kedves volt, és azóta is az (néhányszor már felkereste azóta is a feleségem, mint nőgyógyászt, és bevallása szerint egyszer sem érezte azt, hogy elégedetlen lett volna a doki).
Megjegyzem, a pénzt napokkal azután adtam neki, hogy a lányomat elhoztuk a kórházból, tehát megtehettem volna azt is, hogy egy fillért sem adok neki, akkor is ugyanazt a szolgáltatást kapták volna. Na ennyit a százezrekről...

Megjegyzem, ez tipikus magyaros hülyeség. Egymást lovallják bele az emberek abba, hogy ennyit meg annyit KELL fizetni. Nem az orvos a hibás érte. Ez valamikor úgy indult el, hogy a Maris néni adott egy ezrest a dokinak, hogy neki akkor jobb legyen. Aztán jött a Gizi néni, akkor én kétezret adok...
És akkor így ment szép sorba. Az orvos meg persze eltette, majd hülye lesz nem eltenni. A mi hülyeségünk volt elkezdeni és rászoktatni őket arra, hogy plusz pénzeket kapnak. Aztán persze egy idő után kialakult egy réteg akik már el is várták, hogy plusz pénzt kapjanak.

A másik hülyeség meg az, hogy majd ezt a vizitdíj megszünteti. Ugyan már...

zi 2008.02.26. 08:50:53

Re: noti

Családtagommal esett meg, hogy 50 000-ért műtötték.
Előre szóltak. A havi járandősága, ennek az összegnek kb. kétharmada, de ezt senki sem kérdezte.
Az tisztességes? A félre rakott pénzecskéjéből rendezte.

Más: Igazmondó Viktor néhány héttel ezelőtt bizonygatta Kálmán Olgának az ATV-ben, hogy ez a népszavazás nem a 300Ft-ról fog szólni, hanem a reformról.
Ma találkoztam egy ilyen reformszerű plakáttal:
Három igennel sokat spórolhat!
Szerintem ez a legalantasabb ösztönökre építő, félelmetesen primitív duma, ami közben elfedi a valéóságnak azt a részletét, hogy van olyan orvos, aki 50 000-ért (166 vizitdíj) műt.
Az ellen bezzeg nem szervezünk népszavazást.
Mert szerintem a reform lényege az lenne, hogy ez a pénz a rendszerbe kerüljön, ne az orvosok zsebébe, adózatlan jövedelemként. S ha végre bekerülne a rendszerbe, talán tisztességesen megtudnák fizetni az orvosokat is. (Már amennyiben lesz több pénztár mert ha nem, akkor cseszhetjük.)

Pali 2008.02.26. 09:41:02

jelenleg a Kárpát-medence egésze, így Csonka-Magyarország is idegen megszállás alatt sínylődik. A magyar államiság 1945-ben felfüggesztetett, azóta interregnumban élünk, s a Budapesten tevékenykedő helytartóság minden ízében, zsigerileg magyarellenes, amit kegyetlen népirtó politikája egyértelműen bizonyít.

dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.02.26. 13:14:10

zi:

Hogy is jön Orbán Viktor a hálapénzhez? Én megértem, ha nem tetszik a 3 igen kampány, de mi köze a hálapénznek a népszavazáshoz? Hol láttál olyan tanulmányt, ami bebizonyította volna, hogy a bevezetése óta csökkent a hálapénz? (Azt, hogy a legtöbb helyen, háziorvosok többségét is beleértve nem változott, ill. egyes esetekben nőtt, Karácsony előtt pár nappal publikálta egy kutatócsoport).
Ami a vizitdíjat és kórházi napidíjat illeti, eddig a háziorvosokat kivéve senki sem kapta kézhez, hanem az egyes intézmények használták fel - néhány esetben valóban pl. jutalmazásra, más esetekben a vizitdíjjal egyszerre bevezetett (csak nem ilyen vehemensen reklámozott) elvonások pótlására.
Ha akarsz egy népszavazást a hálapénz ellen, kezdd el, én alá fogom írni. Csak azon gondolkozz el, hogyan oldod meg az egészségügyi dolgozók (nem csak az orvosok) fizetését.
Arról, hogy a több pénztár majd megoldja a fizetéseket, már írtak korábban (ti. hogy erre semmi garancia nincs). Ha Te vezetnél egy ilyen pénztárat és épp a többi versenytárssal kéne hadakozzál a túlélésért, gondolom, Te sem tudnál olyan luxuskiadásokra gondolni, mint jelentős béremelés, inkább csökkentenéd a működési ill. növelnéd a marketing-költségeket, nem?

Értetlen 2008.02.26. 15:00:31

zi: tegnap mondta az egyik dokim, akihez járok, hogy nem érti az embereket: mióta vizitdíj van, sokkal több a hálapénz!Nem kéri, adják!
Miért?
Mert a betegek ebben a bizonytalan helyzetben sokkal kiszolgáltatottabbnak érzik magukat, mint korábban. Erről ennyit.
Beteg aki adja, dugdossa, orvos, aki elkéri - mind2 hiábs.

(egyébként továbbra is azt mondom, akik _elkéri_ a hálapénzt, azt vesse ki magából a(z) (orvos)társadalom! )

noti · http://foci.blog.fn.hu 2008.02.26. 18:47:09

Értetlen!

Na hát pont ez az! Mi ért el a kormány ezzel az eltúlzott kampány sulykolásával? Belesulykolta az emberekbe, hogy például egy szülésért igenis 100.000 ft-ot KELL fizetnie mindenkinek, mert ennyi a hálapénz. Mit eredményezett? Sokan bevették, és most az az ember aki ezelőtt adott volna egy "huszast" a dokinak, most pironkodva adja oda a harmincat, mert azt hiszi, hogy száz lenne a "tarifa", de annyit nem tudott kispórolni. Hát ez van, csak gratulálni tudok hozzá...

Zi!
Én elhiszem. Adott 50.000 Ft-ot egy műtétért. Na most szerinted, ha előtte be kell fizetnie 300 Ft-ot, akkor majd nem fogja utána ugyanúgy kifizetni az 50.000-ret? Dehogynem. Na ennyit a vizitdíj és a hálapénz összefüggéséről...

zi 2008.02.26. 19:20:05

Nem azt mondtam, hogy a 300Ft szünteti meg a hálapénzt. Ez csak amolyan duma volt a kormánypropagandában, s szerintem szerencsétlen is.
Orbánhoz így jön a vizitdíj:
"néhány héttel ezelőtt bizonygatta Kálmán Olgának az ATV-ben, hogy ez a népszavazás nem a 300Ft-ról fog szólni, hanem a reformról.
Ma találkoztam egy ilyen reformszerű plakáttal:
Három igennel sokat spórolhat!"
Tehát szerintem csak arról szól ez a dolog, hogy akarok-e 300Ft-ot spórolni, vagy sem. Akarok. Ezért szeretnék népszavazást a sörről is. Azért sem fizetnék.

A hálapénz szerintem attól szűnhet meg, hogy én (nem én, hanem aki megteheti) a pénztáramnál vásárolhatom meg a különszoba, a külön TV, díját.
Mert jelenleg azok (is), akik kevesebb tb járulékot fizetnek mint én (bejelentett alkalmazottként), de többet pakolnak borítékba, megveszik az én pénzemen is fenntartott külön szobát,TV-ével stb. Én azt várom ettől a rendszertől, hogy majd a boríték helyett a pénztártól vásárolnak szolgáltatást. Akkor nekik sem lesz érdekük, hogy adómentes pénzt toljanak a dokik zsebébe, mert egyszer már fizettek súlyosan a szobáért.
A nővérek mosolyát azért nem írom mert én azt is elvárom, hogy a pénztárak minőségbiztosítással dolgozzanak, és ahol negatív tapasztalatok vannak, ott bizony bontson szerződést.

Visszatérve Orbánhoz: Arcátlannak tartom, hogy a háromszáz forint miatt népszavazást gründol, de nem beszél a hálapénzről, mert azzal sértené az orvosi kamara érdekeit. Érdekesség: ismerek jobbos háziorvost, aki jónak tartja a vizitdíjat. Nem érti, miért kéne eltörölni.

dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.02.26. 21:42:05

zi,

Nálunk a kórházban pár éve kialakítottak VIP-szobákat, azzal az elképzeléssel, hogy aki akarja a külön fürdőszobát, szebb környezetet stb, az megfizethesse. A kórház saját pénzén alakította ki (tehát nem a tiéden, a kórházak a finanszírozást az ellátott betegek után kapják, nem a TB-befizetések egy bizonyos hányadát automatikusan). A beteg kifizeti a szobáért járó összeget, de attól még, ha úgy gondolja, ad hálapénzt az orvosnak. Ui. a betegek is tudják, hogy hová jut el az egyik és hová a másik pénz.
Ha beleolvasnál kicsit a tervezett "reform"-ba (én inkább deformnak mondanám), rájönnél, hogy messze többről van szó, mint hogy vásárolhatsz-e magadnak perzsaszőnyeges kórtermet és playmate-küllemű ápolónőket. Arról fog szólni, hogy a pénztárak (néhány kormnypárti elszólásban egyébként biztosítók, míg hivatalosan fennen hirdetik, abból csak egy lesz) hogyan próbálják majd leszűkíteni a plusz befizetés nélkül adandó szogáltatások körét.
A minőségbiztosításról pedig annyit, hogy persze, ilyen is lesz minden pénztárnál. Csak mit fognak a tőkeerős és feltehetően jó lobbikapacitású szolgáltatókkal tenni? Az eddig ilyen kézbe adott kórházakról sok rosszat lehet hallani. A múltkor egy kollégámhoz beállított a ... (magánkórházakat üzemeltető cég) társtulajdonosa, az egyik kormánypárti eü. miniszter (lassan összeszámolni se lehet őket, annyian elhasználódtak) fiacskájának társaságában. Akkor épp a fiatalember útját akarta (szükségtelenül) egyengetni. Gondolod, hogy fordított helyzetben nem használná fel a magánkórház-tulajdonos a volt miniszter kapcsolatrendszerét? Ugyan már!
Amúgy én meg ismerek baloldali háziorvost, aki eltörölné a vizitdíjat.
Nekem meg ma nem volt pofám elkérni egy igen szegény, bár becsületesen dolgozó, és tényleg komolyan beteg roma asszonytól a vizitdíjat, pedig holnap a kórház gazdaságisa leveri rajtam. Én az ilyen betegekre tekintettel fogok igennel szavazni.

zi 2008.02.27. 08:36:15

Tudom, és örülök, hogy az egészségügyben dolgozók többsége becsületes.
Ettől függetlenül, azt gondolom, hogy a fiacskája útját egyengető miniszter, befolyásos író, orvos, stb. a jelenlegi rendszerben is előnyt élvez. Nem azért mert többet fizet.

"...próbálják majd leszűkíteni a plusz befizetés nélkül adandó szogáltatások körét. "

Nagyon pesszimistának tűnsz. Ebben a reform tervezetben benne van az is, hogy az állam 51%-ban lesz tulajdonos, azahogy nem szűkíthetnek a hozzájárulása nélkül.
Ha 2010-től - ne adj' Isten - jobboldali kormányunk lenne, akkor gondolod, hogy ehhez hozzájárul?

Mindamellett fölhívnám a figyelmed, hogy a népszavazáson a vizitdíjról szavazol, nem a reformról.

Egy nagyon közelim havonta 27 ezret kap. Böcsületes munkával telt évek után. De sosem hallottam, hogy a napidíj, vagy a vizitdíj miatt morgott volna. Ellenben az rosszul esett neki, hogy mosatlan tányérból kellett (volna) ennie.
Nehogy azt mondd, hogy ez pénz kérdés.
Ez lélektelenség!

Emelő 2008.02.27. 10:27:08

Egy már biztos nem jövőre hanem már azután 2010ben megemelik a vizitdíjat, ezt Gyurcsány mondta a TV2 Mokka műsorában.

Egyszer kell valamit bevezetni aztán nem lesz megállás.

dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.02.27. 13:07:56

Kedves zi,

Az az érzésem, nem mindig érted, amit írok. A lobbizó minisztert arra írtam példának, hogy félő, hiába lesz bármilyen minőségbiztosítási rendszer, amíg van baráti (elvtársi) kapcsolat, addig akkor is az X céggel szerződik a biztosító, ha amúgy az Y cég jobb munkát végez. Nem azt vitatom, hogy most élveznek-e előnyt a hatalomhoz közeliek, erre rengeteg példát látni. Gondolja csak arra, hogyan lett gazdag ember a jelen miniszterelnök a 90-es évek elején, de számos más példát is lehetne hozni.
Az teljesen világos, hogy a vizitdíjról szavazunk, nem is mondtam mást.
Ha valakit mosatlan tányérból akarnak etetni, az tényleg felháborító, de ez sem vizitdíjon, sem hálapénzen nem múlik. Abban lehet reménykedni, hogy egy privátszolgáltató ezen változtat, de az is csak akkor fog, ha rá lesz kényszerítve. Láttál már olyan multit vagy más nagy céget, amit a kormány bármire is rá tudott vagy rá akart volna kényszeríteni?
Arról pedig, hogy az állam az 51% tulajdonrésszel mire lesz képes, legyen elég annyi, hogy most a 100-ból 49-et tulajdonképp bagóért akar olyan biztosítóknak átengedni, amik még csak papíron léteznek. Ha kényszerítés nélkül mond le erről, mit fog tenni, ha a biztosítók pl. azzal fenyegetnek, kivonulnak a piacról?

Értetlen 2008.03.06. 08:09:04

Ma reggel a királyi tv-ben a miniszterasszony szemrebbenés nélkül olyan hazugságspirált nyomott le, hogy még mindig keresem az állam.

csak maszolázva:
- elindult a populizmus: "igen, a vizitdíjjal 2x fizet ez emba' az eü ellátásért, elismerem. de a színházban is fizetünk, pedig az is kap állami támogatást" WTF?!
- elindult a populizmus 2: "igen, szerintem is emelni kell az orvosi fizetéseket. de nem csak az orvosit, a szakdolgozókét is!de meg kell szüntetni a hálapénzt. ennek legális módja a vizitdíj, a biztosítókkal kötött szerződés, a kiegészítő biztosítás" - OMFG!300 forintokból ha az orvos (és csak háziorvos teheti ezt meg) bérfejlesztésre akarja fordítani a vizitdíjat, akkor máris adóznia kell (egyébként teljesen jogosan), mind a bt-nek, mind pedig ugye az orvosnak. Namost, ki lehet számolni, hogy az átlag 150e/hó vizitdíjból mennyi bérfejlesztés lesz...és hamár a doki emeli a fizetését íly módon, akkor a szakdolgozóét is "kell" (teljesen jogosan). Miről és beszél ez a HP?!
Az meg hogy valaki kiegészítő biztosítást köt, rohadtul nem fog a dokinak több pénzt hozni...legalábbis nagyon naivnak és optimiistának kell ahhoz lenni, hogy azt gondolja bárki is, hogy a doki, aki ma a kórházban a majdan kiegészitő kategóriába tartozó vizsgálatokat ugyanazon az órabérét végzi mint minden mást, az majd több pénzt kap a munkáltatójától (önkormányzati tulajdonban levő kórház) mint előtte...ugyanmár.

aztán a következő:

- "a vizitdíj bevzetése óta 30%-kal csökkent a hálapénz"- mivan?!?!
Akikkel kapcsolatban állok dokik, szinte kivétel nélkül arra "panaszkodnak", hogy nem értik a betegeket, egyre TÖBB a hálapénz - de erről írtam már itt korábban.
Ahol meg csökkent, ott valószínűleg az az oka, hogy nincs pénze az embereknek - ahogyan ezt nagyon szellemesen megmondta Molnár Lajoska egyik civil fórumán egy középkorú férfi.

Ami meglepett, hogy a riporter - sajnos nem tudom a nevét - a köztudottan baloldali naptévében elég alaposan megizzasztotta a miniszterasszonyt.

Most akkor mi van?Én ezt nem értem...
süti beállítások módosítása