Miért épp nem Mo?

Hogy elmentem, annak oka van. Birka birkának farkasa ez az ország. :)

Akik már elmentek...

ip-location

Célpontok

Időutazás - visszajelzés


Ha találkoztál az időutazás bizonyítékaival, kérlek jelezz vissza a helyszín fotójával és pontos címével: el.innen@freemail.hu

Utolsó kommentek

  • cecelegy1964: az nem lehet, hogy a meg meg jeleno ufok idoutazok ? (2011.01.12. 20:57) Időutazás - bizonyítékok
  • cecelegy1964: superfuntimehappeningyes.blogspot.com/2008_01_01_archive.html / ez éppenseggel lehet az ido... (2011.01.12. 20:36) Időutazás - bizonyítékok
  • birkusz: Magyarország volt, van és lesz. Legalább is a díszletek léteznek. Olyan, mint ha lenne. Pedig ninc... (2010.11.07. 06:51) Akik nyugodt álmodat vigyázzák - 1.
  • DR.version: megkerdojeleznem hogy normalis vagy, dehat hulyeknek all a vilag :D (2010.10.29. 21:01) Időutazás - bizonyítékok
  • escaper: @balage_81: Ha akar szoban is tamogatod az eroszakot, vagy elturod, hogy aldozatokka valjanak, aki... (2010.09.25. 18:55) Mo és a jog
  • Utolsó 20

TV műsor

Nincs megjeleníthető elem

A gazdaság fékjei - 2: Az egészségügy

2008.12.10. 14:52 escaper

A külföldön dolgozó orvos hazalátogatása mindig nagy élményt ad - mindkét oldalnak. A nyugat-európai kórházak technikai felszereltsége, a megbecsültség és a fizetések nagyságrendi eltérése hálás téma. Persze a nyugodt életet élő, anyagilag és erkölcsileg megbecsült, kipihent (mert nem három műszakban dolgozó) hazalátogató gyakran megkapja a negatív kritikát, hogy eladta magát kilóra, mintha erkölcsösen gyógyítani csak Mon lehetne és feltétlenül heti 50-70 órában éhbérért.

A beteg-orvos kapcsolat illetve orvosi döntéshozatalról néhány érdekes példa:

1. A kint dolgozó magyar orvos egy európai kórházban, éjszakai ügyeletben hajnali négykor nem mosolygott rá az egyik hisztérikusan viselkedő betegre - ezért megrovást kapott, hogy nem jól kezelte a beteg jogait. Tehát nem kötözte le, hogy belehaljon, nem pofozta fel, nem vágott bele egy nyugtató injekciót, ahogy ez Mon ritkán, de előfordul. Nem, egyszerűen nem mosolygott rá egy közkórházban a betegre. A kórház vezetése ez ellen fellépett, a magyar orvos pedig igazat adott a főnökének.

2. Mon a diagnózis és terápia a távolbalátással kell kiegészüljön. Az maoi orvosoknak bizonyos gyógyszerekből kereten belül kell maradniuk havonta. Mondjuk egy gyógyszerből havi 30 dózis adható ki. Ha abban a hónapban az országban egyenetlen a betegeloszlás és az orvos 35 adagot oszt ki, holott a többi orvos átlagosan csak 25-öt, akkor a diagnózis alapján egyértelműen adandó gyógyszerből való túlzott felhasználásért több tízezer forintos büntetés járhat. Tehát nem a diagnózis, a betegség és gyógyszer összefüggése, az orvos szakmai kompetenciája dönt, hanem a statisztika.

Gondoljunk bele a következményekbe: ha egyszer így megbüntetnek egy orvost, legközelebb az utolsó pár adagon, a hónap vége felé el fog gondolkozni. Tehát minden hónap végén előfordulhat, hogy a diagnózis ismeretében nem ír fel valamit, vagy vár pár napot, hogy a következő hónapi keretét használja fel. Viszont, ha mindenki így tesz, akkor az átlag is csökken, tehát szép lassan mindenki visszafogja az adott gyógyszer használatát és mindig megbüntetik, akik többet használ: végül az átlag nullára csökken. A gyógyszer felhasználás statisztikailag csökkent ugyan, de a beteg a neki járó gyógyszert nem kapta meg.

3. A Kaméleon című magyar filmben egyértelműen megnevezésre kerülnek a szakterületek, ahol a Mon a paraszolvencia erősen megjelenik. Persze a filmben nem így kerül tálalásra, de egyes életkörülmények erre direkten utalnak. 

Amikor a kinti fizetés szóba kerül egy Mon dolgozóval, akkor a következő beszélgetés hangzik el:

- Ez a parával együtt ennyi?

- Nem, ez a fizetés.

- És mennyi a plusz para?

- Nincs.

- Nem kérsz? Mennyit kérnek a többiek?

- Senki sem kér, senki sem ad. Egyszerűen nincs.

- És mennyit kérhetnél?

- Nem kérek. Nem szorulok rá.

- Hmmm, pedig biztosan jó kis pénz lenne az is.

Tudni kell, hogy a két beszélgető közt emberileg semmi különbség sincs. Az egyiket megbecsülik minden téren, ezért becsületes és ezért egy másik országnak adózik. A másikat kizsigerelik éhbérért, ezért ideges, zaklatott és erkölcstelen és szakmailag nem megengedhető dolgokat tesz és eltitkolja a bevételeit, mert erre kényszerítik.

És így lesz az orvosi fizetésből mindenkit érintő társadalmi-, egészségügyi probléma...

4 komment

Címkék: egészségügy erkölcs abszurd gazdasagfekjei

A bejegyzés trackback címe:

https://elinnen.blog.hu/api/trackback/id/tr75814868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2008.12.10. 16:58:07

hat cseszd meg ! azt hittem hogy a maoi orvos kifejezes valami tavolkeleti orszagot takar, es teljesen normalis dolognak tartottam, csak jo sokara jöttem ra, hogy hogy a maoi az magyarorszagit jelent....

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.12.10. 17:57:46

Hát bizony ez egy banánköztársaság. Csak banán sincs...

lüke 2010.04.03. 18:52:42

20 éve dolgozom egy bécsi klinikán, soha senki nem tett fel ilyen kérdéseket,
bár igaz ,hogy egyes magyar kollégák parával többet keresnek nálam
de
a kiszámíthatóság
az orvosi szuverenitás
a megbecsülés( erkölcsi , anyagi)
pénzben ki nem fejezhető
nem beszélve arról, hogy senki se fog lenyuggerezni vagy lemamikázni a piacon,legfeljebb fraudoktorozni:)
ami a társadalmi megbecsülést is jelzi

mikénehavóna 2010.05.04. 02:17:44

Csak azt mondaná meg valaki, hogy mao-n miért tartják az embereket napokig, hetekig kórházban? Itt, Chilében egynapos műtétek vannak, huszonnégy óránál tovább senki sincs bent. Az sem, akinek infarktus miatt tágították a szívkoszorú-ereit.

Családtagom nem ismert cukorbaja miatt bekómázott. Telefonon hívtam a mentőközpontot. Percekig tartott, míg kikérdeztek, viszont attól számítva öt perc múlva megjelent négy mentős futólépésben, az egyik kezében oxigénpalack, a másikéban infúzió, amiket azonnal bekötöttek. Tíz perc múlva a mentőben voltunk. A kórházban kábé két óra hosszat tartottak a vizsgálatok. Éjjel háromra megvolt a diagnózis, és a családtagomat elengedték. Javasolták, hogy másnap keresse fel kezelőorvosát a további terápia eldöntése céljából. Közölték azt is, hogy tíz percen múlott az élete. Tisztázták, milyen biztosítása van, és mehettünk az utcára. Elkaptunk egy szabad taxit, és otthon aludtunk. Életmentés volt, megtörtént, ez nem szálloda, tessék otthon aludni.
süti beállítások módosítása