Komoly probléma előtt állok... Visszahívjam-e Jessica Albát?
Ez egész úgy kezdődött, hogy elvetődtem Birminghambe. Aki még nem járt arra, az mondjuk képzelje el Ózdot Angliában, Budapest méretűen. Ipari város, nekem nem tetszik. Semmi olyan nincs, amiért érdemes lenne meglátogatni. Minden szürke, közepes: a focicsapata, az egyeteme, a szolgáltatásai. Belvárosa gyakorlatilag nincs vagy nem hasonlítható a szebb városokéhoz. Mondom, egy szerencsésebb sorsú Ózd.
A kezembe akadt egy, a turistáknak szóló kiadvány, amiben arról lelkendeztek, hogy mindhárom Michelin csillagos éttermük megtartotta a címét. Ózdon, illetve Birminghamben.
Tudni kell, hogy ez a kitüntetés a világ legjobb éttermeinek jár. Az egycsillagos szint elérése egyetlen magyar étteremnek sem sikerült. Némelyik háromcsillagosba pedig hónapokkal előre kell asztalt foglalni.
Gondoltam megnézem az árakat is. Ezeken a helyeken 3 féle módon ehetünk. Az egyik a szokásos a la cart; a szezonális napi 3 fogásos ebéd; és a kostoló, ami egy egész estés program, a séf a legjobb receptjeiből válogatva, ez olyan program, mint koncertre menni: rászánja az ember az egész estét, élvezi a szórakoztatást és a társaságot.
Nagyjából 8.000 - 12.000 Forintba kerül egy 3 fogásos ebéd/vacsora fejenként. Ha összehasonlítás kedvéért megnézzük egy jó magyar éttermet, vagy egy forgalmas helyen egy másikat (zenélni fog ez a link, aztán lebuksz, hogy munkaidőben nem táblázatot szinezel!), nem is elrugaszkodott árak. Főleg, ha a minőséget nézzük. Nem kiváltság vagy sznobizmus ilyen helyen enni.
Kiderült, hogy abban a kisvárosban, ahol élek ugyancsak van csillagos étterem. Budapesten egyetlen ilyen hely sincs! Utána néztem. Ehelyett találtam egy cikket, amiben a magyar séfek egyike azt mondja, hogy majd, ha lesz ilyen elismert étterem, az jót fog tenni a gasztro turizmusnak. Gondolom Moról is sokan utaznak Birminghambe, vagy például Faversham-be, Achiltibuie-ba emiatt. Persze, közben betérnek a szokásos maoi turista csalogató helyekre is, ahol ismét kirabolják őket, mert néhány étterem nem fogja a rendőrség munkáját is megoldani.
A másik érdekes a cikkben, hogy tartanak a lelki nyomástól, ha mégis valaki megkapná a Michelin csillagot.
Na, ezért nem tudom visszahívjam-e Jessicát. Elkezdünk randizni, aztán nyomasztani fog a hogyan-tovább. Ráadásul pont most hívott a Svéd Akadémia is, hogy meghívnának valami díjra. Nekik már mondtam, hogy tanulhatnának az előzőekből, amikor lefutottam Usain Boltot, de az utolsó pár méteren azért csomagoltam ki a kolbászt és szőlőt, majd ültem le bicskával falatozni, mert magam elé akartam engedni. Én nem kérek ezekből az elismerésekből. Csak ültem ott és arra gondoltam, savanyú a szőlő.
Update: kösz, tényleg, egy büfé!!!! Ez durva
Utolsó kommentek